Żurek wiejski - czarodziejski Pyzy

Żurek wiejski to wielkanocna tradycja każdej polskiej rodziny. Podawany w półmisku lub w chlebie smakuje każdemu, a jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Sprawdź ten przepis i nie zapomnij dodać do swojej zupy odrobinę wiosennej miłości!

Żurek wiejskiŻurek wiejski

Składniki

  • 4 duże kawałki białej kiełbasy, surowej
  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałeczek korzenia selera (wielkości małego jaja kurzego)
  • kilkucentymetrowy kawałek pora
  • 2-3 szkl. pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • ok. 0,5 l zakwasu na żurek (najlepiej zrobić samemu, ale można kupić gotowy)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
    • ok. 1/2 szkl. pokrojonej w drobną kostkę mocno wędzonej cienkiej kiełbasy
  • 4 duże suszone kapelusze podgrzybków
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól do smaku

Przepis

Białą kiełbasę wkładamy do garnka, dodajemy oskrobaną marchewkę, pietruszkę, pora i selera, suszone grzyby, zalewamy ok. 4 szkl. wody i gotujemy na małym ogniu. Kiedy płyn zacznie wrzeć zbieramy z powierzchni łyżką cedzakową ew. szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.

Przepis

Następnie przecedzamy. Do wywaru dodajemy ziemniaki, majeranek i gotujemy ok. 10-15 minut, aż będą zupełnie miękkie. Warzywa wyjęte z wywaru (oprócz pora - tego wyrzucamy) kroimy w kostkę lub plasterki, grzybki w cienkie paseczki, kiełbasę białą w grube, skośne plastry.

Przepis

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy wędzoną kiełbasę, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zezłocą. Gdy ziemniaki są już ugotowane dolewamy do garnka zakwas, dodajemy ugotowane warzywa, grzyby, białą kiełbasę i przesmażoną cebulkę z kiełbasą, gotujemy jeszcze 5-10 minut.

Przepis

Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać trochę wody. Doprawiamy pieprzem mielonym i solą.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟