Żurek na wędzonce Ewy Wachowicz. Aromatyczna zupa na Wielkanoc
Aromatyczny żurek na wędzonce to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na pyszny tradycyjny żurek na zakwasie.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
● ½ l zakwasu na żurek
● ½ kg wędzonego boczku
● 1 cebula
● 3 ząbki czosnku
● 25 g suszonych prawdziwków
● 1½ l wody
● kilka ziarenek ziela angielskiego
● 2 liście laurowe
● 1 łyżka majeranku
● 1 szklanka śmietany
● 1 łyżka tartego chrzanu
Przepis
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać.
Przepis
Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Podsmażyć. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Dorzucić posiekane prawdziwki. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. ½ godziny.
Przepis
Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. Śmietanę połączyć z chrzanem, zahartować gorącym żurkiem, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis
Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować natką pietruszki.