Zupa z czerwonej soczewicy
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże dojrzałe pomidory
- świeże zioła: mięta, koper
- przyprawy: imbir, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Pomidory obierz ze skórki, pokrój w cząstki lub kostkę. Cebulę posiekaj.
Wrzuć cebulę na rozgrzaną oliwę, smaż przez kilka minut, kolejno
dodawaj czosnek, soczewicę i pomidory. Po około 10 minutach
dolej wodę i dopraw do smaku.
Gotuj, aż soczewica będzie miękka, ale uważaj, żeby się nie rozgotowała. Zupę podaj bez dodatków.
Można także włożyć do niej przed rozlaniem ma talerze
1-2 gwiazdki anyżu. Dzięki temu zyska przyjemną orzeźwiającą
nutę, a anyż dodatkowo ułatwi trawienie soczewicy.
Przepis poleca Urszula Mijakoska i Monika Stachura
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze