Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku

Por to doskonała baza do kremowej zupy. Do tego kilka ziemniaków i śmietana, która nada aksamitną konsystencję. Wystarczy wrzucić składniki do garnka, przykryć, a na końcu zblendować. Zupa rozgrzeje i pomoże uchronić się przed jesienną infekcją. Por, podobnie jak cebula i czosnek, działa przeciwbakteryjnie i dostarczy nam witamin oraz mikroelementów.

Zupa krem z pora i ziemniakówZupa krem z pora i ziemniaków
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g wędzonego boczku,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1,5 l bulionu drobiowego,
  • pół pora (wyłącznie białe części),
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • 20 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 sztuki ziela angielskiego,
  • niewielki pęczek szczypiorku,
  • szczypta majeranku w proszku lub świeżego posiekanego majeranku

Przepis

  • Boczek pokrój w kostkę. Smaż go w rondlu na rozgrzanej wcześniej niewielkiej ilości oleju. Kiedy powstaną skwarki, wyjmij boczek i odłóż na talerz.
  • Pora i cebulę pokrój w kostkę. Obrane i umyte ziemniaki poszatkuj w plastry. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku zeszklij cebulę i pora. Wsyp ziemniaki i wszystko zalej 1,5 bulionu. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem.
  • Zupę gotuj na małym ogniu przez pół godziny - do czasu, aż ziemniaki będą rozgotowane. W następnej kolejności zmiksuj potrawę. Dodaj majeranek, czarny pieprz i sól, wymieszaj.
  • Odlej kilka łyżek zupy do kubka i połącz je ze śmietanę. Zapraw zupę. Danie podawaj ze skwarkami z boczku i garścią posiekanego szczypiorku.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca