Jak zrobić zupę pomidorową z rosołu? Będzie smakowała jak u mamy

Pomidorówka regularnie gości na naszych stołach. W badaniach opinii publicznej od lat wygrywa w rankingach najbardziej lubianych zup. Nic więc dziwnego, że mówimy o niej "królowa polskich zup". Możemy ją podawać z makaronem, ryżem, kaszą czy grzankami i zawsze jest tak samo pyszna. Bazą zupy pomidorowej najczęściej jest niedzielny rosół. Jak przygotować pomidorówkę na rosole?

Sprawdzony przepis na zupę pomidorową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Zupa pomidorowa - jak ja zrobić?

Pomidorową można przyrządzić zarówno na bazie świeżych pomidorów, jak i na koncentracie pomidorowym. Jednak najbardziej popularną bazą jest… rosół. Wystarczy dodać do koncentrat pomidorowy i mamy gotową pomidorówkę.

Zazwyczaj koncentrat dokładamy bezpośrednio do gorącego rosołu, w efekcie czego tracimy sporo smaku i aromatu. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wcześniejsze podsmażenie lub podduszenie przecieru, najlepiej z drobno posiekaną cebulą.

Zamiast koncentratu możemy użyć passaty, pomidorów z puszki lub świeżych (wystarczy je wcześniej lekko poddusić z czosnkiem i ziołami).

Zobacz też: Co dodać do rosołu?

Do zupy warto też dolać trochę soku pomidorowego. Magda Gessler podczas jednej z "Kuchennych rewolucji" zaproponowała nawet zupę przyrządzaną wyłącznie na bazie rosołu i soku.

Zupa pomidorowa - jak doprawić?

Kluczowym składnikiem, znacznie poprawiającym smak zupy, jest cukier. By przełamać naturalną kwaskowatość pomidorów, jeszcze wzmacnianą przez sól, należy dodać od 3 do 6 łyżek cukru.

Dla ułatwienia można przyjąć zasadę - jedna płaska łyżka na 1 litr zupy. Kwaskowatość pomidorów może się jednak różnić, dlatego warto kontrolować smak zupy przed dodaniem kolejnej łyżki.

Obraz
© Getty Images

Cukier dodajemy do przecieru pomidorowego i dokładnie mieszamy. Ważne, by całkowicie się rozpuścił w zupie.

Ze smakiem pomidorów dobrze komponują się także czosnek i zioła - bazylia, oregano, rozmaryn, cząber czy estragon. Odrobina chili i świeżo zmielonego pieprzu dodadzą nieco ostrości.

Zupa pomidorowa - jak zagęścić?

Pomidorówkę możemy zabielić kwaśną śmietaną, lecz nie jest ona niezbędna. Jeśli nie liczymy kalorii możemy zamienić śmietanę na kremówkę lub mascarpone. dzięki nim zupa zyska kremową i aksamitna konsystencję. Przed podaniem możemy dorzucić trochę serka śmietanowego, porwanej na mniejsze kawałki mozzarelli albo płatków parmezanu.

Zupa pomidorowa - jak podawać?

Zupę pomidorową podajemy z makaronem, ugotowanym ryżem lub kaszą. Kremowa zupa pomidorowa dobrze smakuje z grzankami albo groszkiem ptysiowym. Świetnie sprawdzi się także kilka listków bazylii albo garstka pestek słonecznika.

Obraz

Zupa pomidorowa jak u mamy - przepis

Składniki:

  • 250 g mięsa z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (lub 1 kg świeżych, obranych ze skórki i podduszonych na patelni)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta bazylii
  • pieprz i sól do smaku

Do podania:

  • makaron typu świderki
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Kawałki kurczaka umyć i włożyć do wysokiego garnka. Zalać wodą, tak aby zakryła mięso. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę bazylii, gotować na niewielkim ogniu.

2. Po 20 minutach dodać cebulę i czosnek, gotować kolejny kwadrans i dodać obrane, pokrojone w plastry marchewki i pietruszkę.

3. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pomidory i koncentrat.

4. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

5. Podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów