Jak zrobić zupę pomidorową z rosołu? Będzie smakowała jak u mamy

Pomidorówka regularnie gości na naszych stołach. W badaniach opinii publicznej od lat wygrywa w rankingach najbardziej lubianych zup. Nic więc dziwnego, że mówimy o niej "królowa polskich zup". Możemy ją podawać z makaronem, ryżem, kaszą czy grzankami i zawsze jest tak samo pyszna. Bazą zupy pomidorowej najczęściej jest niedzielny rosół. Jak przygotować pomidorówkę na rosole?

Sprawdzony przepis na zupę pomidorową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Zupa pomidorowa - jak ja zrobić?

Pomidorową można przyrządzić zarówno na bazie świeżych pomidorów, jak i na koncentracie pomidorowym. Jednak najbardziej popularną bazą jest… rosół. Wystarczy dodać do koncentrat pomidorowy i mamy gotową pomidorówkę.

Zazwyczaj koncentrat dokładamy bezpośrednio do gorącego rosołu, w efekcie czego tracimy sporo smaku i aromatu. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wcześniejsze podsmażenie lub podduszenie przecieru, najlepiej z drobno posiekaną cebulą.

Zamiast koncentratu możemy użyć passaty, pomidorów z puszki lub świeżych (wystarczy je wcześniej lekko poddusić z czosnkiem i ziołami).

Zobacz też: Co dodać do rosołu?

Do zupy warto też dolać trochę soku pomidorowego. Magda Gessler podczas jednej z "Kuchennych rewolucji" zaproponowała nawet zupę przyrządzaną wyłącznie na bazie rosołu i soku.

Zupa pomidorowa - jak doprawić?

Kluczowym składnikiem, znacznie poprawiającym smak zupy, jest cukier. By przełamać naturalną kwaskowatość pomidorów, jeszcze wzmacnianą przez sól, należy dodać od 3 do 6 łyżek cukru.

Dla ułatwienia można przyjąć zasadę - jedna płaska łyżka na 1 litr zupy. Kwaskowatość pomidorów może się jednak różnić, dlatego warto kontrolować smak zupy przed dodaniem kolejnej łyżki.

Obraz
© Getty Images

Cukier dodajemy do przecieru pomidorowego i dokładnie mieszamy. Ważne, by całkowicie się rozpuścił w zupie.

Ze smakiem pomidorów dobrze komponują się także czosnek i zioła - bazylia, oregano, rozmaryn, cząber czy estragon. Odrobina chili i świeżo zmielonego pieprzu dodadzą nieco ostrości.

Zupa pomidorowa - jak zagęścić?

Pomidorówkę możemy zabielić kwaśną śmietaną, lecz nie jest ona niezbędna. Jeśli nie liczymy kalorii możemy zamienić śmietanę na kremówkę lub mascarpone. dzięki nim zupa zyska kremową i aksamitna konsystencję. Przed podaniem możemy dorzucić trochę serka śmietanowego, porwanej na mniejsze kawałki mozzarelli albo płatków parmezanu.

Zupa pomidorowa - jak podawać?

Zupę pomidorową podajemy z makaronem, ugotowanym ryżem lub kaszą. Kremowa zupa pomidorowa dobrze smakuje z grzankami albo groszkiem ptysiowym. Świetnie sprawdzi się także kilka listków bazylii albo garstka pestek słonecznika.

Obraz

Zupa pomidorowa jak u mamy - przepis

Składniki:

  • 250 g mięsa z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (lub 1 kg świeżych, obranych ze skórki i podduszonych na patelni)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta bazylii
  • pieprz i sól do smaku

Do podania:

  • makaron typu świderki
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Kawałki kurczaka umyć i włożyć do wysokiego garnka. Zalać wodą, tak aby zakryła mięso. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę bazylii, gotować na niewielkim ogniu.

2. Po 20 minutach dodać cebulę i czosnek, gotować kolejny kwadrans i dodać obrane, pokrojone w plastry marchewki i pietruszkę.

3. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pomidory i koncentrat.

4. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

5. Podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu