Zrób ze mną pomidorówkę, która znika szybciej niż powiesz "zupa". Banalny przepis

Nie ma nic bardziej wakacyjnego niż zupa pomidorowa zrobiona ze świeżych, dojrzałych pomidorów. To właśnie one, a nie koncentrat czy puszka, potrafią nadać zupie głębi, słodyczy i lekkości. A jeśli do tego dodasz jedną, niepozorną łyżkę dodatku z lodówki, otrzymasz pomidorową, której smaku nie zapomnisz. I nie chodzi o śmietankę.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - u mnie zawsze na rosoleZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - u mnie zawsze na rosole
Źródło zdjęć: © WP Kuchnia
Magdalena Pomorska

Kiedy w końcu mam wybór dobrych, soczystych i smacznych pomidorów, szczególnie malinowych, co poniedziałek po ugotowaniu większej porcji niedzielnego rosołu, robię zupę pomidorową. Żeby wydobyć cały smak produktów, oprócz wybrania najlepszych egzemplarzy, przed ugotowaniem przesmażam je na maśle.

Świeże pomidory i łyżka masła - duet idealny

Najlepsze pomidory do zupy to te najbardziej dojrzałe - malinowe, bawole serca albo śliwkowe. Ważne, by były miękkie, soczyste i pachnące słońcem. Im bardziej pomidor "domowy", tym lepiej, bo cała magia pomidorowej kryje się w naturalnej słodyczy owocu. A gdzie miejsce na masło? Wystarczy jedna łyżka, by zupa nabrała kremowej, jedwabistej konsystencji. Masło "zamyka" smak, zaokrągla kwasowość pomidorów i sprawia, że nawet najprostsza pomidorowa smakuje jak z najlepszej restauracji. Poniżej przepis na moją wersję pomidorowej na rosole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Poniższe proporcje to gotowy obiad na 4 porcje zupy. U mnie do podania z makaronem świderki, ale sprawdzi się też ryż czy domowe lane ciasto.

Składniki:

  • 1 litr rosołu (najlepiej domowego),
  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka (opcjonalnie dla słodyczy),
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz, szczypta cukru,
  • śmietanka (opcjonalnie, do podania),
  • ulubiony makaron.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie pomidorów: Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
  2. Podsmażanie warzyw: W garnku rozpuść masło, a następnie podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę i marchewkę.
  3. Duszenie pomidorów: Dodaj pomidory do garnka i duś przez kilka minut, aż się rozpadną i zaczną pachnieć.
  4. Gotowanie zupy: Zalej wszystko rosołem i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  5. Blendowanie i doprawianie: Zblenduj całość na gładko, a następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  6. Podawanie: Serwuj z makaronem lub ryżem, opcjonalnie dodając kleks śmietanki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę