Zrób ze mną pomidorówkę, która znika szybciej niż powiesz "zupa". Banalny przepis
Nie ma nic bardziej wakacyjnego niż zupa pomidorowa zrobiona ze świeżych, dojrzałych pomidorów. To właśnie one, a nie koncentrat czy puszka, potrafią nadać zupie głębi, słodyczy i lekkości. A jeśli do tego dodasz jedną, niepozorną łyżkę dodatku z lodówki, otrzymasz pomidorową, której smaku nie zapomnisz. I nie chodzi o śmietankę.
Kiedy w końcu mam wybór dobrych, soczystych i smacznych pomidorów, szczególnie malinowych, co poniedziałek po ugotowaniu większej porcji niedzielnego rosołu, robię zupę pomidorową. Żeby wydobyć cały smak produktów, oprócz wybrania najlepszych egzemplarzy, przed ugotowaniem przesmażam je na maśle.
Świeże pomidory i łyżka masła - duet idealny
Najlepsze pomidory do zupy to te najbardziej dojrzałe - malinowe, bawole serca albo śliwkowe. Ważne, by były miękkie, soczyste i pachnące słońcem. Im bardziej pomidor "domowy", tym lepiej, bo cała magia pomidorowej kryje się w naturalnej słodyczy owocu. A gdzie miejsce na masło? Wystarczy jedna łyżka, by zupa nabrała kremowej, jedwabistej konsystencji. Masło "zamyka" smak, zaokrągla kwasowość pomidorów i sprawia, że nawet najprostsza pomidorowa smakuje jak z najlepszej restauracji. Poniżej przepis na moją wersję pomidorowej na rosole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję
Pomidorowa ze świeżych pomidorów
Poniższe proporcje to gotowy obiad na 4 porcje zupy. U mnie do podania z makaronem świderki, ale sprawdzi się też ryż czy domowe lane ciasto.
Składniki:
- 1 litr rosołu (najlepiej domowego),
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- 1 cebula,
- 1 marchewka (opcjonalnie dla słodyczy),
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz, szczypta cukru,
- śmietanka (opcjonalnie, do podania),
- ulubiony makaron.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie pomidorów: Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
- Podsmażanie warzyw: W garnku rozpuść masło, a następnie podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę i marchewkę.
- Duszenie pomidorów: Dodaj pomidory do garnka i duś przez kilka minut, aż się rozpadną i zaczną pachnieć.
- Gotowanie zupy: Zalej wszystko rosołem i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Blendowanie i doprawianie: Zblenduj całość na gładko, a następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Podawanie: Serwuj z makaronem lub ryżem, opcjonalnie dodając kleks śmietanki.