Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza
Ta gęsta zupa może pełnić rolę smacznego, jednogarnkowego dania. Mięsną wkładkę stanowią w niej rybne pulpety - dość delikatne w swojej strukturze i smaku. Potrawa nie jest skomplikowana i doskonale smakuje również odgrzewana na drugi dzień. Warto spróbować takiej wariacji na temat klasycznej pomidorówki.
Ta gęsta zupa może pełnić rolę smacznego, jednogarnkowego dania. Mięsną wkładkę stanowią w niej rybne pulpety - dość delikatne w swojej strukturze i smaku. Potrawa nie jest skomplikowana i doskonale smakuje również odgrzewana na drugi dzień. Warto spróbować takiej wariacji na temat klasycznej pomidorówki.
Składniki:
500 g dorsza (bez ości i skóry)
1 mała sucha bułka
1/2 litra soku pomidorowego
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
niewielki kawałek selera (ilość zbliżona do ilości pietruszki)
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki - do posypania przed podaniem
mąka ziemniaczana do obtoczenia pulpetów
2-3 łyżki oliwy
1 mała cebula
5-8 ziaren ziela angielskiego
2 średnie liście laurowe
Mięso z dorsza zmielić. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem (najlepiej białym). Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć dokładnie, dodać do ryby. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i posiekać drobno. W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić najpierw cebulę, potem dodać warzywa (marchew, pietruszkę i seler). Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wlać około półtora litra wody, posolić, zagotować. Masę rybną na pulpety wyjąć z lodówki. Dłońmi lekko zwilżonymi wodą formować niewielkie kulki. Każdą obtaczać w mące ziemniaczanej i wkładać na wrzący wywar. (Gdyby wody było zbyt mało, można jej dolać. Należy jednak pamiętać, że dojdzie jeszcze sok pomidorowy). Gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania wlać sok pomidorowy i gotować razem jeszcze jakieś 2-3 minuty. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: drobiowa wątróbka duszona z cebulką