Trwa ładowanie...

5 pomysłów na zupę pomidorową

"Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili" – mawiała nieodżałowana Maria Czubaszek. Przyrządzana na bazie pomidorów potrawa faktycznie od lat wygrywa w rankingach najbardziej cenionych przez Polaków zup. Jak ją przyrządzić w klasycznej oraz trochę bardziej oryginalnej odsłonie?

Tradycyjna zupa pomidorowaTradycyjna zupa pomidorowaŹródło: Adobe Stock, fot: Arkadiusz Fajer "arfo"
d41ascx
d41ascx

Tradycyjna zupa pomidorowa

Zaczynamy od podstawowego przepisu na zupę pomidorową.

Jej przygotowanie jest bardzo proste. Do wywaru mięsnego lub warzywnego (a jeszcze lepiej rosołu, który został z niedzieli) dodajemy koncentrat pomidorowy, wcześniej podsmażony, najlepiej z drobno posiekaną cebulą. Zdaniem wielu miłośników zupy pomidorowej zamiast przecieru lepiej użyć świeżych pomidorów, które – zanim dodamy do wywaru – również warto poddusić z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w półplasterki porem, a następnie przetrzeć przez sito.

Pod koniec gotowania potrawę możemy wzbogacić dodatkami, które zapewnią bogatszy i ciekawszy smak, choćby gałązką kopru. Świetnie sprawdzi się także kilka listków bazylii albo garstka pestek słonecznika. Przed podaniem warto dorzucić trochę serka śmietanowego, porwanej na mniejsze kawałki mozzarelli albo płatków parmezanu. Zupę pomidorową serwujemy zwykle z makaronem lub ryżem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Zupa pomidorowo-paprykowa

Pyszna, a także łatwa w przygotowaniu potrawa, która – dzięki obecności papryki – nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu.

d41ascx

Dwie duże czerwone papryki pieczemy w piekarniku (w temperaturze 220 st.) przez około 20-25 minut, aż ich skórka zrobi się niemal czarna. Następnie wkładamy je do papierowej torby na 10-15 minut, po czym pozbawiamy skórki, szypułek oraz gniazd nasiennych. W tym czasie dusimy w garnku pomidory z puszki oraz mleczko kokosowe (jedno opakowanie), doprawiając solą, suszoną bazylią, ostrą papryką i granulowanym czosnkiem. Paprykowy miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Dusimy jeszcze minimum kwadrans (im dłużej, tym pełniejszy smak uzyskamy), a na koniec blendujemy.

Zupę podajemy z kleksem śmietany i uprażonymi ziarnami słonecznika. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Zupa pomidorowa z baraniną, morelami i orzechami

Zdaniem wielu smakoszy najlepsza jest pomidorówka gotowana na baraninie – mało popularnym w Polsce mięsie, które jednak zasługuje na większe zainteresowanie, m.in. z uwagi na wysokie wartości odżywcze.

Baraninę (30 dag) kroimy w kostkę i zrumieniamy na patelni, razem z drobno posiekaną cebulą. Koncentrat pomidorowy (7 łyżek) podsmażamy na oliwie, ciągle mieszając. Zalewamy wszystko gorącym wywarem warzywnym (1,5 l) i gotujemy. Pod koniec dodajemy suszone morele, pokrojone w paseczki (5 dag) oraz starte orzechy włoskie, obrane ze skórki (3 łyżki), doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i szczyptą curry.

d41ascx

Zupę podajemy z makaronem lub lanymi kluseczkami.

Krem pomidorowy

Szukasz smacznego, aromatycznego i pożywnego pomysłu na jesienny obiad? Przygotuj krem z pomidorów. Jak to zrobić?

Na rozgrzanym maśle przesmażamy przez kilka minut drobno pokrojoną cebulę i posiekany koperek (łyżkę), koncentrat pomidorowy (2 łyżki) oraz rozdrobnioną, czerstwą bułkę pszenną. Dodajemy pokrojone w kostkę, dojrzałe pomidory (2-3 sztuki), a następnie zalewamy całość esencjonalnym rosołem (dwie szklanki). Gotujemy przez 5-10 minut, aż bułka zacznie się rozpada

d41ascx

. Całość przecieramy przez sito, dolewamy kolejną porcję rosołu (szklanka). Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze śmietaną kremówką.

Krem z pomidorów serwujemy z tartym parmezanem, prażonymi płatkami migdałów i posiekaną natką pietruszki.

Zupa z pieczonych pomidorów i miodu

Ciekawy pomysł na zupę pomidorową proponuje Karol Okrasa. Wśród składników znajduje się miód, która dodaje potrawie bardzo ciekawego akcentu smakowego.

d41ascx

Dojrzałe pomidory malinowe (kilogram) kroimy na ćwiartki, marchewkę (2-3 sztuki) i czosnek (2 ząbki) na plastry, zaś cebulę siekamy. Wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy mieszanką oliwy (3 łyżki) i miodu (łyżka), po czym pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 220 st. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, mięsnym lub warzywnym (2 litry), blendujemy, zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, pod koniec doprawiając sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, kilkoma listkami świeżej bazylii, solą i pieprzem.

Zupę podajemy z makaronem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d41ascx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj