Doskonała zupa pomidorowa. Koniecznie wykonaj jedną, dodatkową czynność
Polacy kochają zupę pomidorową. Z dużą ilością śmietany lub bez, z ryżem albo makaronem – każdy ma swoją ulubioną wersję tej smacznej zupy. Okazuje się, że jakikolwiek przepis wybierzemy, powinniśmy pamiętać o jednej, dodatkowej czynności.
Przepis na pyszną zupę pomidorową nie jest trudny. Do jej przygotowania możemy wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu bądź od podstaw przygotować wywar. Okazuje się jednak, że kluczowym składnikiem, znacznie poprawiającym smak zupy, jest cukier. By przełamać naturalną kwaskowość pomidorów, jeszcze wzmacnianą przez sól, należy dodać od 3 do 6 łyżek cukru. Dla ułatwienia można przyjąć zasadę - jedna płaska łyżka na 1 litr zupy. Kwaskowość pomidorów może się jednak różnić, dlatego warto kontrolować smak zupy przed dodaniem kolejnej łyżki. Cukier dodajemy do przecieru pomidorowego i dokładnie mieszamy. Ważne, by całkowicie się rozpuścił w zupie.
Pomidory są prawdziwą bombą witaminową. Przygotowana z nich zupa powinna gościć na naszym stole jak najczęściej. – Zupa pomidorowa, podobnie jak inne zupy warzywne, może stanowić jedną z pięciu zalecanych przez ekspertów żywieniowych porcji warzyw lub owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia – mówiła w rozmowie z WP Kuchnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
– Możemy przygotować ją ze świeżych pomidorów, z pomidorów w puszce, z przecieru czy passaty. Jak kto lubi. Niestety w Polsce ciągle jemy zbyt mało warzyw. Jak pokazują najnowsze dane Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - średnie dzienne spożycie warzyw wynosi w Polsce zaledwie 163 g na osobę, co daje tylko 58,92 kg na osobę rocznie – mówiła specjalistka.
Wskazała na to, że to znacznie poniżej zaleceń światowych autorytetów ds. żywienia oraz średniej europejskiej. – A pomidory to jedne z najbardziej popularnych w Polsce warzyw, dostępne przez cały rok w postaci szerokiej oferty przetworów. Dodatkowo zupa pomidorowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i szczególnie lubiana przez dzieci – zauważa.
Cukier w zupie pomidorowej poprawia smak. Pamiętajmy jednak, że nie wszyscy powinni spożywać cukier w znacznych ilościach. Dlatego dostosujmy swoją dietę – a także przepis na zupę pomidorową – do swoich potrzeb i zaleceń lekarzy. Jeśli zależy nam na wersji bardziej dietetycznej, ale wciąż pożywnej, wypróbujcie ten przepis:
Składniki:
1 puszka pomidorów,
1 cukinia średniej wielkości,
2 marchewki,
1 kawałek selera naciowego,
1 cebula, 3 ząbki czosnku,
100 g fasolki szparagowej,
1 mały ziemniak,
1 puszka białej fasoli,
kilka gałązek świeżego tymianku,
gałązka rozmarynu, 1
papryczka chili,
sok z jednej cytryny,
1,5 l wywaru warzywnego,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: obrać i pokroić marchewkę, cebulę, ziemniaka. Pokroić również cukinię, selera naciowego i fasolkę. W większym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, ziemniaka, cebulę, selera i fasolkę szparagową. Smażyć 2-3 minuty. Dodać posiekany rozmaryn i posiekaną papryczkę. Zalać bulionem i gotować ok. 10 minut. Dodać cukinię, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać fasolę z puszki i pomidory. Doprawić listkami tymianku, solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 10-15 minut, aż pomidory całkiem się rozpadną. Doskonale smakuje np. z chudym serem kozim.