Doskonała zupa pomidorowa. Koniecznie wykonaj jedną, dodatkową czynność

Polacy kochają zupę pomidorową. Z dużą ilością śmietany lub bez, z ryżem albo makaronem – każdy ma swoją ulubioną wersję tej smacznej zupy. Okazuje się, że jakikolwiek przepis wybierzemy, powinniśmy pamiętać o jednej, dodatkowej czynności.

Zupa pomidorowa może być jeszcze smaczniejsza.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Przepis na pyszną zupę pomidorową nie jest trudny. Do jej przygotowania możemy wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu bądź od podstaw przygotować wywar. Okazuje się jednak, że kluczowym składnikiem, znacznie poprawiającym smak zupy, jest cukier. By przełamać naturalną kwaskowość pomidorów, jeszcze wzmacnianą przez sól, należy dodać od 3 do 6 łyżek cukru. Dla ułatwienia można przyjąć zasadę - jedna płaska łyżka na 1 litr zupy. Kwaskowość pomidorów może się jednak różnić, dlatego warto kontrolować smak zupy przed dodaniem kolejnej łyżki. Cukier dodajemy do przecieru pomidorowego i dokładnie mieszamy. Ważne, by całkowicie się rozpuścił w zupie.

Pomidory są prawdziwą bombą witaminową. Przygotowana z nich zupa powinna gościć na naszym stole jak najczęściej. – Zupa pomidorowa, podobnie jak inne zupy warzywne, może stanowić jedną z pięciu zalecanych przez ekspertów żywieniowych porcji warzyw lub owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia – mówiła w rozmowie z WP Kuchnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

– Możemy przygotować ją ze świeżych pomidorów, z pomidorów w puszce, z przecieru czy passaty. Jak kto lubi. Niestety w Polsce ciągle jemy zbyt mało warzyw. Jak pokazują najnowsze dane Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - średnie dzienne spożycie warzyw wynosi w Polsce zaledwie 163 g na osobę, co daje tylko 58,92 kg na osobę rocznie – mówiła specjalistka.

Wskazała na to, że to znacznie poniżej zaleceń światowych autorytetów ds. żywienia oraz średniej europejskiej. – A pomidory to jedne z najbardziej popularnych w Polsce warzyw, dostępne przez cały rok w postaci szerokiej oferty przetworów. Dodatkowo zupa pomidorowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i szczególnie lubiana przez dzieci – zauważa.

Cukier w zupie pomidorowej poprawia smak. Pamiętajmy jednak, że nie wszyscy powinni spożywać cukier w znacznych ilościach. Dlatego dostosujmy swoją dietę – a także przepis na zupę pomidorową – do swoich potrzeb i zaleceń lekarzy. Jeśli zależy nam na wersji bardziej dietetycznej, ale wciąż pożywnej, wypróbujcie ten przepis:

Składniki:
1 puszka pomidorów,
1 cukinia średniej wielkości,
2 marchewki,
1 kawałek selera naciowego,
1 cebula, 3 ząbki czosnku,
100 g fasolki szparagowej,
1 mały ziemniak,
1 puszka białej fasoli,
kilka gałązek świeżego tymianku,
gałązka rozmarynu, 1
papryczka chili,
sok z jednej cytryny,
1,5 l wywaru warzywnego,
sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: obrać i pokroić marchewkę, cebulę, ziemniaka. Pokroić również cukinię, selera naciowego i fasolkę. W większym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, ziemniaka, cebulę, selera i fasolkę szparagową. Smażyć 2-3 minuty. Dodać posiekany rozmaryn i posiekaną papryczkę. Zalać bulionem i gotować ok. 10 minut. Dodać cukinię, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać fasolę z puszki i pomidory. Doprawić listkami tymianku, solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 10-15 minut, aż pomidory całkiem się rozpadną. Doskonale smakuje np. z chudym serem kozim.

Zobacz też: Zupa pomidorowa według przepisu Tosi

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm