Pomidorówka to coś więcej niż zupa. Może uratować życie

Czy można kochać zupę? Tak, można. A Monika Bagińska-Majewicz jest tego świetnym przykładem. Prowadzi bloga o zupach pomidorowych i wszystkim, co z nimi związane, a samą siebie nazywa największą fanką pomidorów. Opowiedziała nam o swojej przygodzie z pomidorami w tle, o najlepszej zupie, która ratuje życie i o najbardziej wychuchanych i wyczekiwanych pomidorach pod słońcem.

Monika Bagińska-Majewicz
Źródło zdjęć: © pomidorowki.pl | Monika Bagińska-Majewicz
Karolina Wójciga

*Wirtualna Polska, Karolina Wójciga: Jak to się stało, że zaczęłaś prowadzić bloga o pomidorówkach? *
Monika Bagińska-Majewicz: To było kilka lat temu podczas wakacji. Byliśmy w restauracji w Mostarze (Bośnia i Hercegowina) i wtedy ja, z dość obszernego menu dań kuchni bośniackiej, których nazwy widziałam pierwszy raz na oczy i przecież żal nie spróbować, wybieram... pomidorową! (śmiech). Drugiego dnia na plaży szkicowałam już logo bloga, rozpisywałam kategorie i szukałam wolnej domeny.

Od zawsze lubiłaś pomidory?
Oj tak! Myślę, że na zawsze zapisał mi się w pamięci zapach i smak pomidorów, jedzonych prosto z wyższego wtedy ode mnie krzaka, w szklarni w ogrodzie rodziców. A zwykła kanapka z pomidorem nie znudzi mi się nigdy.

Co sądzisz o grze w pomidora? Bawiłaś się w nią w dzieciństwie?
Wiesz, nie pamiętam, chyba nie. Obecnie jednak zdarza mi się wyrazić niechęć do kontynuowania niektórych tematów, właśnie przez krótkie "pomidor". Szczególnie w komunikowaniu się w social mediach, w których zdecydowanie unikam "niesmacznych" tematów.

Mogę zapytać, co robisz na co dzień?
Oczywiście. Na co dzień nie jestem związana z branżą gastronomiczną. Zajmuję się projektowaniem graficznym i fotografią. Prowadzę własną firmę i mam to szczęście, że lubię swoją pracę. Prywatnie kocham czas spędzany z mężem, Wrocław i spotkania z przyjaciółmi, których już od dawna nie dziwi, że fotografuję większość z tego, co jem.

Na swoim blogu publikujesz nie tylko przepisy na dania, w których główną rolę odgrywa pomidor, ale także recenzje lokali gastronomicznych i pojedynczych pomidorówek, które możemy w nich zjeść. Czy myślisz, że w restauracji znajdziemy zupę pomidorową smaczniejszą niż u mamy?
Nie ma takiej opcji! Absolutnie nie tego szukam w odwiedzanych przeze mnie restauracjach czy barach mlecznych. Pomidorówka mamy jest bezkonkurencyjna, bo w składnikach jej przepisu zawsze jest coś więcej niż tylko produkty. Wiesz co mam na myśli. To jak ta pomidorowa, o której pisała Osiecka - taka pomidorówka, która potrafi uratować życie.

Najlepsza zupa pomidorowa jaką w życiu jadłaś?
I tu właśnie musi pojawić się pewne rozróżnienie, którym posługuję się także na swoim blogu. Najlepszą pomidorową, taką na mięsno-warzywnym wywarze, zabielaną śmietaną, z makaronem, natką pietruszki i marchewką, robi moja mama. Dla ciebie pewnie mistrzem pomidorówki jest twoja mama, dla kogoś kto to czyta jego babcia. To trochę jak z pierogami. Generalnie dla mnie porównywanie smaków domowego jedzenia z daniami restauracyjnymi to jakaś pomyłka, więc… prowadzę subiektywny ranking, ale kremów z pomidorów. Sama nigdy w życiu nie ugotowałam tradycyjnej pomidorowej, ale na krem, mam już swój własny, sprawdzony przepis. Co do najsmaczniejszego kremu z pomidorów, to jako pierwszy przychodzi mi do głowy ten, który jadłam w La Maddalena, we Wrocławiu. Pyszny, aromatyczny z bazylią i mozzarellą – polecam. Osobiście jednak marzy mi się spróbować takiego prawdziwego crema di pomodoro, od prawdziwej, włoskiej mammy. To pewnie za jakiś czas i z pewnością także znajdzie się na blogu.

Pomidorówka z ryżem czy makaronem?
Lubię te kontrowersyjne pytania (śmiech). Zadałam je kiedyś na fanpage’u Pomidorówek i zdania były mocno podzielone. Ostatecznie większością głosów wygrała pomidorowa z ryżem, jednak komentarz, który szczególnie mnie rozbawił, to zdanie Marcina: "Nienawiść do pomidorowej z ryżem – tak zostałem wychowany" (śmiech). Ja również wybieram wersję z makaronem.

Pizza
© Pomidorówki.pl

Koncentrat pomidorowy czy przecier ze świeżych pomidorów?
Nie używam koncentratu pomidorowego. Najczęściej do dań dodaję pomidory z puszki lub passaty. Idę na ilość i jakość. A jeżeli już przecier pomidorowy, to tylko z domowych produkcji. Na szczęście w rodzinie mam kilka dealerek (śmiech).

Co sądzisz na temat, można powiedzieć, tradycyjnej już polskiej, poniedziałkowej pomidorówki przygotowywanej na bazie niedzielnego rosołku. Też tak robisz?
Jak wspomniałam wcześniej, tradycyjna pomidorowa tylko u mamy, ale przy okazji tego pytania przypomniał mi się zabawny fakt. Znasz pewnie (cały internet zna) hit "Pomidorowa" Letniego, Chamskiego Podrywu. Kiedy opublikowali go na YouTubie, dostałam masę wiadomości od znajomych i fanów Pomidorówek z linkiem do tego numeru. Zawsze mnie to rozczula, kiedy dostaję wiadomości, w których smakowite zdjęcia zup, kremów, pizzy, a także wszystkiego innego, co z pomidorami.

Krem z żółtych pomidorów
© pomidorowki.pl

Gdzie zaopatrujesz się w pomidory? A może sama je hodujesz?
Mam swój ulubiony, całkiem niepozorny warzywniak we Wrocławiu, który w sezonie zawstydza inne ilością różnych odmian pomidorów. Co do hodowli, mam aż dwa krzaki na balkonie. Są z nich co roku najbardziej wychuchane i wyczekane pomidory na świecie (śmiech).
Zobacz także wideo: Pyszna przekąska z pomidorami w roli głównej. Mniam!

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów