Tak gotowała babcia. Dania, które pamiętamy z dzieciństwa

Czas spędzony z dziadkami to często najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Wspólne zabawy, wyprawy z dziadkiem na ryby czy do księgarni i oczywiście wspaniałe smaki pysznych dań podsuwanych przez babcię. To do nich wracamy, gdy chcemy poczuć się bezpieczni i szczęśliwi. A może tak zaprosić dziadów o siebie, na prawdziwy domowy obiad, taki jakim kiedyś oni raczyli nas? Oto nasza propozycja. Prosta, szybka, chwytająca za serce i podniebienie.

Kotlet schabowyKotlet schabowy - klasyka polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Magda Bukowska

Klasyczna pomidorowa

Obiad z dziadkami musi zacząć się od zupy. Najlepiej klasycznej - np. pysznej pomidorowej. W czasach PRL-u nie zawsze powstawała ona na bazie świeżych warzyw. Często trzeba było ratować się zawsze dostępnym przecierem. Dziś jednak możemy zrobić pomidorową z pełną klasą.

Potrzebujemy: pół kilograma mięsistych pomidorów, dwie marchewki, dwa korzenie pietruszki, seler, por, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, naturalny jogurt, sól. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż się rozpadną. Lekko studzimy zupę, miksujemy, znów podgrzewamy i wlewamy do miseczek. Do każdej dodajemy łyżkę jogurtu.

Lekkie schabowe

Po pomidorowej na obiedzie u dziadków przychodzi czas na danie mięsne, najczęściej na schabowego, perłę polskiej kuchni.

Składniki: kilka plastrów schabu, mąka, jajko, płatki owsiane, sól i pieprz. Zaczynamy od rozbicia mięsa na grubość kilku milimetrów. Płatki lekko rozgniatamy w moździerzu. Mięso solimy, posypujemy pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Kotlety obtaczamy w mące, jajku i płatkach. Układamy je na blasze i pieczemy, aż obie strony się zrumienią.

Proste makaroniki

Obiad u dziadków musi kończyć się deserem. Bez słodkości się nie obędzie. Możemy oczywiście postawić na klasyczne wypieki jak szarlotka czy sernik, ale biorąc pod uwagę, że to już trzecie danie, może lepiej poczęstować dziadków czymś lżejszym? Jako słodką kropkę na zakończenie posiłku proponujemy bezy lub makaroniki.

Aby przygotować te delikatne ciastka wystarczy mieć: kilka białek z jajek, kilka łyżek cukru, kilka łyżek zmielonych migdałów lub orzechów, szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy powoli cukier, cały czas ubijając. Dosypujemy orzechy lub migdały, mieszamy. Masę wykładamy łyżką na blachę pokrytą pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Możemy nadać naszym ciastkom dowolny kształt np. serduszek. Pieczemy 20 minut.

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja