Wspomnienie z przedszkola. Pomidorówka według Joanny Przetakiewicz

Nowy sezon "Ugotowanych" otworzył odcinek specjalny z udziałem gwiazd. Mogliśmy podglądać w kulinarne zmagania Michała Piróga, Barbary Pasek, Sławka Uniatowskiego i Joanny Przetakiewicz. Projektantka przygotowała dania według babcinych receptur.

Joanna Przetakiewicz przyznała, że uwielbia nakrywać do stołu.
Źródło zdjęć: © Ugotowani TVN - stopklatki
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

W każdym odcinku "Ugotowanych" startuje czworo uczestników. Każdy przygotowuje dla pozostałych kolację złożoną z trzech dań - przystawki, dania głównego i deseru. Uczestnicy oceniają efekty kulinarnych poczynań. Goście biorą pod uwagę nie tylko walory smakowe dań, ale także sposób podania. Oceniają też, jak gospodarz sprawdza się w swojej roli.

Joanna Przetakiewicz, projektantka mody i bizneswoman przygotowała tradycyjne polskie dania. W menu znalazła się zupa pomidorowa, kotlety mielone z indyka z ziemniakami i buraczkami oraz racuchy. - Kiedy przyjeżdżałam do swojej babci po południu po szkole, ona już smażyła racuchy. Pamiętam ten zapach. Kojarzy mi się ze szczęściem, poczuciem bezpieczeństwa, beztroską – wyznała w programie.

Jak przygotować pomidorówkę według przepisu babci Joanny Przetakiewicz? Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy włoszczyznę z listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy około 30-40 minut. Następnie dodajemy przetarte pomidory wraz z koncentratem i gotujemy kilka minut. Do małego naczynia wlewamy trochę wywaru, łączymy ze śmietanką, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Zupę podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem, odrobiną koperku lub natki pietruszki.

- Taką zupę pomidorową robiła moja babcia całe życie. To była taka prawdziwa kuchnia z głębi serca. Nie lubię udziwniania tradycyjnych przepisów – przyznała Joanna Przetakiewicz. Ekologiczne warzywa – marchew, pietruszka, seler, cebula. Do tego szklanka przetartych świeżych pomidorów i łyżka koncentratu. Do smaku przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, koperek lub natka. Zupa obowiązkowo powinna być zabielona śmietanką.

Joanna Przetakiewicz przyznała, że uwielbia nakrywać do stołu. - Bardzo prosta kuchnia wykwintnie podana. Serwetki muszą być uprasowane, wykrochmalone na blachę – mówi.

Zobacz też: Joanna Przetakiewicz zaprosiła nas do swojej garderoby! Zobaczcie, jakie kreacje nam zaprezentowała

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia