Trwa ładowanie...

Wspomnienie z przedszkola. Pomidorówka według Joanny Przetakiewicz

Nowy sezon "Ugotowanych" otworzył odcinek specjalny z udziałem gwiazd. Mogliśmy podglądać w kulinarne zmagania Michała Piróga, Barbary Pasek, Sławka Uniatowskiego i Joanny Przetakiewicz. Projektantka przygotowała dania według babcinych receptur.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Wspomnienie z przedszkola. Pomidorówka według Joanny PrzetakiewiczŹródło: Ugotowani TVN - stopklatki
d39w3z3
d39w3z3

W każdym odcinku "Ugotowanych" startuje czworo uczestników. Każdy przygotowuje dla pozostałych kolację złożoną z trzech dań - przystawki, dania głównego i deseru. Uczestnicy oceniają efekty kulinarnych poczynań. Goście biorą pod uwagę nie tylko walory smakowe dań, ale także sposób podania. Oceniają też, jak gospodarz sprawdza się w swojej roli.

Joanna Przetakiewicz, projektantka mody i bizneswoman przygotowała tradycyjne polskie dania. W menu znalazła się zupa pomidorowa, kotlety mielone z indyka z ziemniakami i buraczkami oraz racuchy. - Kiedy przyjeżdżałam do swojej babci po południu po szkole, ona już smażyła racuchy. Pamiętam ten zapach. Kojarzy mi się ze szczęściem, poczuciem bezpieczeństwa, beztroską – wyznała w programie.

Jak przygotować pomidorówkę według przepisu babci Joanny Przetakiewicz? Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy włoszczyznę z listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy około 30-40 minut. Następnie dodajemy przetarte pomidory wraz z koncentratem i gotujemy kilka minut. Do małego naczynia wlewamy trochę wywaru, łączymy ze śmietanką, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Zupę podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem, odrobiną koperku lub natki pietruszki.

- Taką zupę pomidorową robiła moja babcia całe życie. To była taka prawdziwa kuchnia z głębi serca. Nie lubię udziwniania tradycyjnych przepisów – przyznała Joanna Przetakiewicz. Ekologiczne warzywa – marchew, pietruszka, seler, cebula. Do tego szklanka przetartych świeżych pomidorów i łyżka koncentratu. Do smaku przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, koperek lub natka. Zupa obowiązkowo powinna być zabielona śmietanką.

d39w3z3

Joanna Przetakiewicz przyznała, że uwielbia nakrywać do stołu. - Bardzo prosta kuchnia wykwintnie podana. Serwetki muszą być uprasowane, wykrochmalone na blachę – mówi.

Zobacz też: Joanna Przetakiewicz zaprosiła nas do swojej garderoby! Zobaczcie, jakie kreacje nam zaprezentowała

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj