Pomidorowa jest za kwaśna? Ten niepozorny składnik uratuje domową zupę
Zupa pomidorowa to, obok rosołu, jedna z najbardziej klasycznych i lubianych przez wszystkich, polskich zup. Gotowana w sezonie letnim – ze świeżych pomidorów i w zimowym – z pomidorów pelati, koncentratu czy passaty. Cóż, kochamy tę zupę. Ale co gdy wyjdzie za kwaśna? Jest na to niesamowity patent.
Kwaśna pomidorowa – dodaj jeden niepozorny składnik
Talerz domowej zupy pomidorowej to jedno z tych dań, które z pewnością można dodać do kategorii comfort food. Niemal każdemu kojarzy się z sielskim dzieciństwem i chyba nie ma nikogo, komu zupa pomidorowa by nie smakowała.
Pomidorówka jest jedną z najprostszych zup, bo wykonana zazwyczaj na niedzielnym rosole wymaga tylko dodania koncentratu, przecieru pomidorowego lub w sezonie letnim – świeżych pomidorów. Smak jednak zależy od tego, jakich pomidorów użyliśmy – jeżeli będą za kwaśne, taka też stanie się zupa. Jak temu zaradzić?
Wystarczy dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej na ok. pięciolitrowy garnek zupy. Brzmi dziwacznie? Soda oczyszczona ma odczyn zasadowy, a jej dodatek idealnie odkwasi zupę pomidorową. Co więcej, soda oczyszczona ma neutralny smak, więc z pewnością nikt się nie zorientuje, że dodaliście ją do zupy pomidorowej.
Jeśli ten dodatek was nie przekonuje, wciąż pozostaje kilka innych sposobów na uratowanie zbyt kwaśnej zupy.
Zupa pomidorowa jak u mamy
Inne sposoby na uratowanie zbyt kwaśnej zupy
Kwaśne zupy, takie jak barszcz na zakwasie, pomidorowa czy ogórkowe można złagodzić przez różne dodatki.
- mleko, śmietana – im tłustsza i słodsza śmietana, tym mniej kwaśna zupa. Dodatek kremówki świetnie współgra z kwaśnymi zupami.
- cukier, miód, syrop klonowy – oczywiście słodycz należy dozować, ale pamiętając, że słodki smak podbija smak słonych czy kwaśnych potraw, więc jest nieodzowny.
- ryż – dlatego często podaje się go z zupą pomidorową. W innych zupach smak kwaśny mogą złagodzić ziemniaki pokrojone w kostkę lub podane w zupie w postaci kremowego, maślanego purée
- słodkie warzywa – gdy zupa lub sos pomidorowy są za kwaśne, dodaj do nich słodkie warzywa – marchew, batata, dynię. Jeśli masz upieczoną dynię w postaci musu lub ugotowanego, zblendowanego buraka, również możesz je dodać – idealnie współgrają z daniami na bazie pomidorów i przecieru pomidorowego.
Zobacz także: