Trwa ładowanie...

Pomidorowa jest za kwaśna? Ten niepozorny składnik uratuje domową zupę

Zupa pomidorowa to, obok rosołu, jedna z najbardziej klasycznych i lubianych przez wszystkich, polskich zup. Gotowana w sezonie letnim – ze świeżych pomidorów i w zimowym – z pomidorów pelati, koncentratu czy passaty. Cóż, kochamy tę zupę. Ale co gdy wyjdzie za kwaśna? Jest na to niesamowity patent.

Co zrobić, gdy zupa pomidorowa wyszła za kwaśna?Co zrobić, gdy zupa pomidorowa wyszła za kwaśna?Źródło: 123RF
d30npbl
d30npbl

Kwaśna pomidorowa – dodaj jeden niepozorny składnik

Talerz domowej zupy pomidorowej to jedno z tych dań, które z pewnością można dodać do kategorii comfort food. Niemal każdemu kojarzy się z sielskim dzieciństwem i chyba nie ma nikogo, komu zupa pomidorowa by nie smakowała.

Pomidorówka jest jedną z najprostszych zup, bo wykonana zazwyczaj na niedzielnym rosole wymaga tylko dodania koncentratu, przecieru pomidorowego lub w sezonie letnim – świeżych pomidorów. Smak jednak zależy od tego, jakich pomidorów użyliśmy – jeżeli będą za kwaśne, taka też stanie się zupa. Jak temu zaradzić?

Wystarczy dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej na ok. pięciolitrowy garnek zupy. Brzmi dziwacznie? Soda oczyszczona ma odczyn zasadowy, a jej dodatek idealnie odkwasi zupę pomidorową. Co więcej, soda oczyszczona ma neutralny smak, więc z pewnością nikt się nie zorientuje, że dodaliście ją do zupy pomidorowej.

Jeśli ten dodatek was nie przekonuje, wciąż pozostaje kilka innych sposobów na uratowanie zbyt kwaśnej zupy.

Zupa pomidorowa jak u mamy

Inne sposoby na uratowanie zbyt kwaśnej zupy

Kwaśne zupy, takie jak barszcz na zakwasie, pomidorowa czy ogórkowe można złagodzić przez różne dodatki.

  • mleko, śmietana – im tłustsza i słodsza śmietana, tym mniej kwaśna zupa. Dodatek kremówki świetnie współgra z kwaśnymi zupami.
  • cukier, miód, syrop klonowy – oczywiście słodycz należy dozować, ale pamiętając, że słodki smak podbija smak słonych czy kwaśnych potraw, więc jest nieodzowny.
  • ryż – dlatego często podaje się go z zupą pomidorową. W innych zupach smak kwaśny mogą złagodzić ziemniaki pokrojone w kostkę lub podane w zupie w postaci kremowego, maślanego purée
  • słodkie warzywa – gdy zupa lub sos pomidorowy są za kwaśne, dodaj do nich słodkie warzywa – marchew, batata, dynię. Jeśli masz upieczoną dynię w postaci musu lub ugotowanego, zblendowanego buraka, również możesz je dodać – idealnie współgrają z daniami na bazie pomidorów i przecieru pomidorowego.
d30npbl

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d30npbl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30npbl
Więcej tematów