Trwa ładowanie...

Pomidorowa jest za kwaśna? Ten niepozorny składnik uratuje domową zupę

Zupa pomidorowa to, obok rosołu, jedna z najbardziej klasycznych i lubianych przez wszystkich, polskich zup. Gotowana w sezonie letnim – ze świeżych pomidorów i w zimowym – z pomidorów pelati, koncentratu czy passaty. Cóż, kochamy tę zupę. Ale co gdy wyjdzie za kwaśna? Jest na to niesamowity patent.

Co zrobić, gdy zupa pomidorowa wyszła za kwaśna?Co zrobić, gdy zupa pomidorowa wyszła za kwaśna?Źródło: 123RF
d39byjw
d39byjw

Kwaśna pomidorowa – dodaj jeden niepozorny składnik

Talerz domowej zupy pomidorowej to jedno z tych dań, które z pewnością można dodać do kategorii comfort food. Niemal każdemu kojarzy się z sielskim dzieciństwem i chyba nie ma nikogo, komu zupa pomidorowa by nie smakowała.

Pomidorówka jest jedną z najprostszych zup, bo wykonana zazwyczaj na niedzielnym rosole wymaga tylko dodania koncentratu, przecieru pomidorowego lub w sezonie letnim – świeżych pomidorów. Smak jednak zależy od tego, jakich pomidorów użyliśmy – jeżeli będą za kwaśne, taka też stanie się zupa. Jak temu zaradzić?

Wystarczy dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej na ok. pięciolitrowy garnek zupy. Brzmi dziwacznie? Soda oczyszczona ma odczyn zasadowy, a jej dodatek idealnie odkwasi zupę pomidorową. Co więcej, soda oczyszczona ma neutralny smak, więc z pewnością nikt się nie zorientuje, że dodaliście ją do zupy pomidorowej.

Jeśli ten dodatek was nie przekonuje, wciąż pozostaje kilka innych sposobów na uratowanie zbyt kwaśnej zupy.

Zupa pomidorowa jak u mamy

Inne sposoby na uratowanie zbyt kwaśnej zupy

Kwaśne zupy, takie jak barszcz na zakwasie, pomidorowa czy ogórkowe można złagodzić przez różne dodatki.

  • mleko, śmietana – im tłustsza i słodsza śmietana, tym mniej kwaśna zupa. Dodatek kremówki świetnie współgra z kwaśnymi zupami.
  • cukier, miód, syrop klonowy – oczywiście słodycz należy dozować, ale pamiętając, że słodki smak podbija smak słonych czy kwaśnych potraw, więc jest nieodzowny.
  • ryż – dlatego często podaje się go z zupą pomidorową. W innych zupach smak kwaśny mogą złagodzić ziemniaki pokrojone w kostkę lub podane w zupie w postaci kremowego, maślanego purée
  • słodkie warzywa – gdy zupa lub sos pomidorowy są za kwaśne, dodaj do nich słodkie warzywa – marchew, batata, dynię. Jeśli masz upieczoną dynię w postaci musu lub ugotowanego, zblendowanego buraka, również możesz je dodać – idealnie współgrają z daniami na bazie pomidorów i przecieru pomidorowego.
d39byjw

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39byjw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39byjw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj