Zupa mocy z grzybami według przepisu Iwony Zasuwy

Zupa doskonała. Przepis bazowy ma swoje miejsce na stronie Smakoterapii od wielu lat, natomiast ta jego wersja, nieco zmodyfikowana, zadebiutowała na łamach "Urody Życia" wraz z całym zestawem pysznych potraw tworzących uroczysty obiad, składający się wyłącznie z roślinnych przepysznych dań (w tym tiramisu!). Zapraszam zatem do czytania miesięcznika, zerkania na mój blog i – oczywiście – raczenia się mocą tej niezwykłej zupy. Warto poświęcić jej czas, bo każda minuta pyrkania na ogniu to inwestycja w nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Zupa mocy z grzybami według przepisu Iwony ZasuwyZupa mocy z grzybami według przepisu Iwony Zasuwy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • marchew i biała pietruszka - po 3 szt.
  • seler, korzeń, nieduży - 1 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • seler naciowy (opcjonalnie) 2-3 gałązki
  • świeży imbir - 3-centymetrowy kawałek
  • laska cynamonu - 1 szt.
  • przyprawy i zioła: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy,
  • świeży majeranek, oregano, tymianek, sól i pieprz, mielone
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • świeża kolendra - ½ pęczka
  • szczypiorek - ½ pęczka
  • kasza jaglana, ugotowana na sypko lub cienki makaron ryżowy ½ szklanki na porcję
  • grzyby shitake, świeże (albo pieczarki, boczniaki) - 350 g
  • suszony grzyb
  • suszony daktyl
  • sos sojowy i ostry sos chili (do smaku)
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki
  • czosnek - 5 ząbków
  • sok z cytryny - 1 lyżka
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • czerwona cebula (opcjonalnie; do podania)

Wykonanie (według pięciu przemian): Umieszczaj w garnku w ściśle określonej, podanej niżej, kolejności żywiołów, doprowadzając wywar do wrzenia po dodaniu każdego składnika:

  • O (ogień): gorąca woda, 3–4 litry,
  • Z (ziemia): marchew, 3 szt.,
  • M (metal): ziele angielskie, liść laurowy (kilka sztuk), por (1 szt.), cebula, gruby plaster świeżego imbiru,
  • W (woda): sól,
  • D (drzewo): natka pietruszki (część),
  • O: świeży lubczyk (kilka łodyg), majeranek, oregano, tymianek (najlepiej świeże gałązki),
  • Z: seler korzeniowy (1 szt.), korzeń pietruszki (3 szt.), ewentualnie 1 suszony grzyb,
  • M: czosnek w łupinie (3 ząbki), rozgnieciony kwadrans wcześniej seler naciowy (3 łodygi; opcjonalnie).
  • Gotuj całość maksimum 2 godziny, a następnie dodaj:
  • W: sól,
  • D: pozostałą natkę pietruszki, sok z cytryny (1 łyżkę),
  • O: kurkumę mieloną (sporą szczyptę),
  • Z: suszony daktyl (1 szt.),
  • M: pieprz (do smaku),
  • W: sól.
  • Gotuj jeszcze przez około godzinę. Odcedź wywar. Dosól, jeśli trzeba.
  • D: gotowy posyp świeżą zieloną pietruszką,
  • O: polej zupę kilkoma łyżkami dobrej jakości oliwy z oliwek.

Przepis

Wywar jest bardzo smaczny, aromatyczny, o pięknej głęboko piaskowej barwie. Zgodnie z zasadami należy pić go codziennie (mniej więcej litr), na ciepło, prosto z kubeczka. Tym razem jednak proponuję podanie go w postaci pożywnej i niezwykle barwnej zupy o ciekawych połączeniach smakowych.

Przygotuj macerat z octu jabłkowego i 1 ząbka czosnku:

  • Pokrój ząbek w cieniutkie plastry i zalej 3 łyżkami octu. W ten sposób, w trakcie tych kilku godzin, kiedy wywara stoi na ogniu, w miseczce powstanie intensywnie kwaśny i czosnkowy płyn.
  • Jego odrobina dodana do talerza zintensyfikuje twoje doznania smakowe.
  • Ugotuj na sypko kaszę jaglaną (lub przygotuj zgodnie z informacją na opakowaniu makaron ryżowy).
  • W wersji na wynos: umieść porcję w termosie, dodaj podduszone w sosie sojowym, uprzednio pokrojone w zgrabne paski grzyby (u mnie shitake albo nameko).
  • Zalej gorącym wywarem.
  • Dodatki surowe oraz sosy dodaj tuż przed jedzeniem: plasterki świeżej czerwonej cebuli, dużą ilość zieleniny (kolendry, szczypiorku), dosmacz odrobiną pikantnego sosu z chili (najlepiej z domowej kiszonej papryki) oraz płatkami czosnku macerowanymi w occie jabłkowym.
  • Ekstaza smakowa gwarantowana!

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru