Trwa ładowanie...
dk65ai2
09-10-2020 06:38

Zupa mocy z grzybami według przepisu Iwony Zasuwy

Przepis

Zupa doskonała. Przepis bazowy ma swoje miejsce na stronie Smakoterapii od wielu lat, natomiast ta jego wersja, nieco zmodyfikowana, zadebiutowała na łamach "Urody Życia" wraz z całym zestawem pysznych potraw tworzących uroczysty obiad, składający się wyłącznie z roślinnych przepysznych dań (w tym tiramisu!). Zapraszam zatem do czytania miesięcznika, zerkania na mój blog i – oczywiście – raczenia się mocą tej niezwykłej zupy. Warto poświęcić jej czas, bo każda minuta pyrkania na ogniu to inwestycja w nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

dk65ai2
3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Smakoterapia
Źródło: Smakoterapia
Składniki
  • marchew i biała pietruszka - po 3 szt.
  • seler, korzeń, nieduży - 1 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • seler naciowy (opcjonalnie) 2-3 gałązki
  • świeży imbir - 3-centymetrowy kawałek
  • laska cynamonu - 1 szt.
  • przyprawy i zioła: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy,
  • świeży majeranek, oregano, tymianek, sól i pieprz, mielone
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • świeża kolendra - ½ pęczka
  • szczypiorek - ½ pęczka
  • kasza jaglana, ugotowana na sypko lub cienki makaron ryżowy ½ szklanki na porcję
  • grzyby shitake, świeże (albo pieczarki, boczniaki) - 350 g
  • suszony grzyb
  • suszony daktyl
  • sos sojowy i ostry sos chili (do smaku)
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki
  • czosnek - 5 ząbków
  • sok z cytryny - 1 lyżka
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • czerwona cebula (opcjonalnie; do podania)
Przepis

Wykonanie (według pięciu przemian):
Umieszczaj w garnku w ściśle określonej, podanej niżej, kolejności żywiołów, doprowadzając wywar do wrzenia po dodaniu każdego składnika:

  • O (ogień): gorąca woda, 3–4 litry,
  • Z (ziemia): marchew, 3 szt.,
  • M (metal): ziele angielskie, liść laurowy (kilka sztuk), por (1 szt.), cebula, gruby plaster świeżego imbiru,
  • W (woda): sól,
  • D (drzewo): natka pietruszki (część),
  • O: świeży lubczyk (kilka łodyg), majeranek, oregano, tymianek (najlepiej świeże gałązki),
  • Z: seler korzeniowy (1 szt.), korzeń pietruszki (3 szt.), ewentualnie 1 suszony grzyb,
  • M: czosnek w łupinie (3 ząbki), rozgnieciony kwadrans wcześniej seler naciowy (3 łodygi; opcjonalnie).
  • Gotuj całość maksimum 2 godziny, a następnie dodaj:
  • W: sól,
  • D: pozostałą natkę pietruszki, sok z cytryny (1 łyżkę),
  • O: kurkumę mieloną (sporą szczyptę),
  • Z: suszony daktyl (1 szt.),
  • M: pieprz (do smaku),
  • W: sól.
  • Gotuj jeszcze przez około godzinę. Odcedź wywar. Dosól, jeśli trzeba.
  • D: gotowy posyp świeżą zieloną pietruszką,
  • O: polej zupę kilkoma łyżkami dobrej jakości oliwy z oliwek.

Wywar jest bardzo smaczny, aromatyczny, o pięknej głęboko piaskowej barwie. Zgodnie z zasadami należy pić go codziennie (mniej więcej litr), na ciepło, prosto z kubeczka. Tym razem jednak proponuję podanie go w postaci pożywnej i niezwykle barwnej zupy o ciekawych połączeniach smakowych.

Przygotuj macerat z octu jabłkowego i 1 ząbka czosnku:

  • Pokrój ząbek w cieniutkie plastry i zalej 3 łyżkami octu. W ten sposób, w trakcie tych kilku godzin, kiedy wywara stoi na ogniu, w miseczce powstanie intensywnie kwaśny i czosnkowy płyn.
  • Jego odrobina dodana do talerza zintensyfikuje twoje doznania smakowe.
  • Ugotuj na sypko kaszę jaglaną (lub przygotuj zgodnie z informacją na opakowaniu makaron ryżowy).
  • W wersji na wynos: umieść porcję w termosie, dodaj podduszone w sosie sojowym, uprzednio pokrojone w zgrabne paski grzyby (u mnie shitake albo nameko).
  • Zalej gorącym wywarem.
  • Dodatki surowe oraz sosy dodaj tuż przed jedzeniem: plasterki świeżej czerwonej cebuli, dużą ilość zieleniny (kolendry, szczypiorku), dosmacz odrobiną pikantnego sosu z chili (najlepiej z domowej kiszonej papryki) oraz płatkami czosnku macerowanymi w occie jabłkowym.
  • Ekstaza smakowa gwarantowana!

Więcej przepisów na dania wzmacniające odporność znajdziecie w książce Iwony Zasuwy "Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Zupa mocy z grzybami według przepisu Iwony Zasuwy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj