Zupa mocy z grzybami według przepisu Iwony Zasuwy

Zupa doskonała. Przepis bazowy ma swoje miejsce na stronie Smakoterapii od wielu lat, natomiast ta jego wersja, nieco zmodyfikowana, zadebiutowała na łamach "Urody Życia" wraz z całym zestawem pysznych potraw tworzących uroczysty obiad, składający się wyłącznie z roślinnych przepysznych dań (w tym tiramisu!). Zapraszam zatem do czytania miesięcznika, zerkania na mój blog i – oczywiście – raczenia się mocą tej niezwykłej zupy. Warto poświęcić jej czas, bo każda minuta pyrkania na ogniu to inwestycja w nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Zupa mocy z grzybami według przepisu Iwony ZasuwyZupa mocy z grzybami według przepisu Iwony Zasuwy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • marchew i biała pietruszka - po 3 szt.
  • seler, korzeń, nieduży - 1 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • seler naciowy (opcjonalnie) 2-3 gałązki
  • świeży imbir - 3-centymetrowy kawałek
  • laska cynamonu - 1 szt.
  • przyprawy i zioła: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy,
  • świeży majeranek, oregano, tymianek, sól i pieprz, mielone
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • świeża kolendra - ½ pęczka
  • szczypiorek - ½ pęczka
  • kasza jaglana, ugotowana na sypko lub cienki makaron ryżowy ½ szklanki na porcję
  • grzyby shitake, świeże (albo pieczarki, boczniaki) - 350 g
  • suszony grzyb
  • suszony daktyl
  • sos sojowy i ostry sos chili (do smaku)
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki
  • czosnek - 5 ząbków
  • sok z cytryny - 1 lyżka
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • czerwona cebula (opcjonalnie; do podania)

Wykonanie (według pięciu przemian): Umieszczaj w garnku w ściśle określonej, podanej niżej, kolejności żywiołów, doprowadzając wywar do wrzenia po dodaniu każdego składnika:

  • O (ogień): gorąca woda, 3–4 litry,
  • Z (ziemia): marchew, 3 szt.,
  • M (metal): ziele angielskie, liść laurowy (kilka sztuk), por (1 szt.), cebula, gruby plaster świeżego imbiru,
  • W (woda): sól,
  • D (drzewo): natka pietruszki (część),
  • O: świeży lubczyk (kilka łodyg), majeranek, oregano, tymianek (najlepiej świeże gałązki),
  • Z: seler korzeniowy (1 szt.), korzeń pietruszki (3 szt.), ewentualnie 1 suszony grzyb,
  • M: czosnek w łupinie (3 ząbki), rozgnieciony kwadrans wcześniej seler naciowy (3 łodygi; opcjonalnie).
  • Gotuj całość maksimum 2 godziny, a następnie dodaj:
  • W: sól,
  • D: pozostałą natkę pietruszki, sok z cytryny (1 łyżkę),
  • O: kurkumę mieloną (sporą szczyptę),
  • Z: suszony daktyl (1 szt.),
  • M: pieprz (do smaku),
  • W: sól.
  • Gotuj jeszcze przez około godzinę. Odcedź wywar. Dosól, jeśli trzeba.
  • D: gotowy posyp świeżą zieloną pietruszką,
  • O: polej zupę kilkoma łyżkami dobrej jakości oliwy z oliwek.

Przepis

Wywar jest bardzo smaczny, aromatyczny, o pięknej głęboko piaskowej barwie. Zgodnie z zasadami należy pić go codziennie (mniej więcej litr), na ciepło, prosto z kubeczka. Tym razem jednak proponuję podanie go w postaci pożywnej i niezwykle barwnej zupy o ciekawych połączeniach smakowych.

Przygotuj macerat z octu jabłkowego i 1 ząbka czosnku:

  • Pokrój ząbek w cieniutkie plastry i zalej 3 łyżkami octu. W ten sposób, w trakcie tych kilku godzin, kiedy wywara stoi na ogniu, w miseczce powstanie intensywnie kwaśny i czosnkowy płyn.
  • Jego odrobina dodana do talerza zintensyfikuje twoje doznania smakowe.
  • Ugotuj na sypko kaszę jaglaną (lub przygotuj zgodnie z informacją na opakowaniu makaron ryżowy).
  • W wersji na wynos: umieść porcję w termosie, dodaj podduszone w sosie sojowym, uprzednio pokrojone w zgrabne paski grzyby (u mnie shitake albo nameko).
  • Zalej gorącym wywarem.
  • Dodatki surowe oraz sosy dodaj tuż przed jedzeniem: plasterki świeżej czerwonej cebuli, dużą ilość zieleniny (kolendry, szczypiorku), dosmacz odrobiną pikantnego sosu z chili (najlepiej z domowej kiszonej papryki) oraz płatkami czosnku macerowanymi w occie jabłkowym.
  • Ekstaza smakowa gwarantowana!
Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇