Zupa mocy z grzybami według przepisu Iwony Zasuwy
Zupa doskonała. Przepis bazowy ma swoje miejsce na stronie Smakoterapii od wielu lat, natomiast ta jego wersja, nieco zmodyfikowana, zadebiutowała na łamach "Urody Życia" wraz z całym zestawem pysznych potraw tworzących uroczysty obiad, składający się wyłącznie z roślinnych przepysznych dań (w tym tiramisu!). Zapraszam zatem do czytania miesięcznika, zerkania na mój blog i – oczywiście – raczenia się mocą tej niezwykłej zupy. Warto poświęcić jej czas, bo każda minuta pyrkania na ogniu to inwestycja w nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- marchew i biała pietruszka - po 3 szt.
- seler, korzeń, nieduży - 1 szt.
- cebula - 2 szt.
- seler naciowy (opcjonalnie) 2-3 gałązki
- świeży imbir - 3-centymetrowy kawałek
- laska cynamonu - 1 szt.
- przyprawy i zioła: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy,
- świeży majeranek, oregano, tymianek, sól i pieprz, mielone
- natka pietruszki - 1 pęczek
- świeża kolendra - ½ pęczka
- szczypiorek - ½ pęczka
- kasza jaglana, ugotowana na sypko lub cienki makaron ryżowy ½ szklanki na porcję
- grzyby shitake, świeże (albo pieczarki, boczniaki) - 350 g
- suszony grzyb
- suszony daktyl
- sos sojowy i ostry sos chili (do smaku)
- ocet jabłkowy - 3 łyżki
- czosnek - 5 ząbków
- sok z cytryny - 1 lyżka
- oliwa z oliwek - 6 łyżek
- czerwona cebula (opcjonalnie; do podania)
Wykonanie (według pięciu przemian):
Umieszczaj w garnku w ściśle określonej, podanej niżej, kolejności żywiołów, doprowadzając wywar do wrzenia po dodaniu każdego składnika:
- O (ogień): gorąca woda, 3–4 litry,
- Z (ziemia): marchew, 3 szt.,
- M (metal): ziele angielskie, liść laurowy (kilka sztuk), por (1 szt.), cebula, gruby plaster świeżego imbiru,
- W (woda): sól,
- D (drzewo): natka pietruszki (część),
- O: świeży lubczyk (kilka łodyg), majeranek, oregano, tymianek (najlepiej świeże gałązki),
- Z: seler korzeniowy (1 szt.), korzeń pietruszki (3 szt.), ewentualnie 1 suszony grzyb,
- M: czosnek w łupinie (3 ząbki), rozgnieciony kwadrans wcześniej seler naciowy (3 łodygi; opcjonalnie).
- Gotuj całość maksimum 2 godziny, a następnie dodaj:
- W: sól,
- D: pozostałą natkę pietruszki, sok z cytryny (1 łyżkę),
- O: kurkumę mieloną (sporą szczyptę),
- Z: suszony daktyl (1 szt.),
- M: pieprz (do smaku),
- W: sól.
- Gotuj jeszcze przez około godzinę. Odcedź wywar. Dosól, jeśli trzeba.
- D: gotowy posyp świeżą zieloną pietruszką,
- O: polej zupę kilkoma łyżkami dobrej jakości oliwy z oliwek.
Wywar jest bardzo smaczny, aromatyczny, o pięknej głęboko piaskowej barwie. Zgodnie z zasadami należy pić go codziennie (mniej więcej litr), na ciepło, prosto z kubeczka. Tym razem jednak proponuję podanie go w postaci pożywnej i niezwykle barwnej zupy o ciekawych połączeniach smakowych.
Przygotuj macerat z octu jabłkowego i 1 ząbka czosnku:
- Pokrój ząbek w cieniutkie plastry i zalej 3 łyżkami octu. W ten sposób, w trakcie tych kilku godzin, kiedy wywara stoi na ogniu, w miseczce powstanie intensywnie kwaśny i czosnkowy płyn.
- Jego odrobina dodana do talerza zintensyfikuje twoje doznania smakowe.
- Ugotuj na sypko kaszę jaglaną (lub przygotuj zgodnie z informacją na opakowaniu makaron ryżowy).
- W wersji na wynos: umieść porcję w termosie, dodaj podduszone w sosie sojowym, uprzednio pokrojone w zgrabne paski grzyby (u mnie shitake albo nameko).
- Zalej gorącym wywarem.
- Dodatki surowe oraz sosy dodaj tuż przed jedzeniem: plasterki świeżej czerwonej cebuli, dużą ilość zieleniny (kolendry, szczypiorku), dosmacz odrobiną pikantnego sosu z chili (najlepiej z domowej kiszonej papryki) oraz płatkami czosnku macerowanymi w occie jabłkowym.
- Ekstaza smakowa gwarantowana!
Więcej przepisów na dania wzmacniające odporność znajdziecie w książce Iwony Zasuwy "Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze