Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Prosty przepis na przetwory

Domowa kukurydza konserwowa to prawdziwy przysmak. Jej wykonanie jest proste i tak naprawdę nie wymaga wiele wysiłku. W przepisie są tylko 4 składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Co to takiego?

Jak zrobić domową kukurydzę konserwową?Jak zrobić domową kukurydzę konserwową?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Domowa kukurydza konserwowa to zdrowsza alternatywa dla tej ze sklepu. Jest pyszna, zawsze świeża i smakuje znacznie lepiej niż z puszki. Z tym przepisem z pewnością uda wam się ją wykonać, a jedzona zimą przypomni wam o lecie.

Domowa kukurydza konserwowa – przepis

Składniki:

- 6-8 kolb kukurydzy (w zależności od wielkości),

- 1 litr wody,

- ok. 20 gramów soli,

- ok. 30 gramów cukru.

Domowa kukurydza konserwowa – sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę obieramy tak, aby zostały same ziarna.
  2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy.
  3. Do wrzącej wody wkładamy kukurydzę, gotujemy ok. 15 minut i odcedzamy.
  4. W międzyczasie przygotowujemy wywar z cukrem i solą.
  5. Kukurydzę umieszczamy w dobrze umytych i wyparzonych słoikach, a następnie zalewamy przygotowaną gorącą zalewą.
  6. Słoiki dokładnie zakręcamy i wkładamy do dużego garnka z gorącą wodą, aby je poddać je procesowi pasteryzacji. Słoiki gotować min. 1,5 godziny.

Domowa kukurydza konserwowa - jak przechowywać?

Słoiki z domową kukurydzą powinny stać w wodzie aż do całkowitego wystudzenia. Jeśli uznamy, że zakrętki dobrze się zassały, słoiki należy osuszyć i umieścić w chłodnym, zacienionym miejscu. Tak przechowywane z pewnością przetrwają jesień i zimę. Po otwarciu kukurydza powinna stać w lodówce maksymalnie 5 dni.

Domową kukurydzę konserwową możecie wykorzystać do sałatek, zup, chilli con carne, a także położyć na domowej pizzy.

Smacznego na dzień dobry Odc. 5: Owsianka w słoiku

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg