Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Prosty przepis na przetwory
Domowa kukurydza konserwowa to prawdziwy przysmak. Jej wykonanie jest proste i tak naprawdę nie wymaga wiele wysiłku. W przepisie są tylko 4 składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Co to takiego?
Domowa kukurydza konserwowa to zdrowsza alternatywa dla tej ze sklepu. Jest pyszna, zawsze świeża i smakuje znacznie lepiej niż z puszki. Z tym przepisem z pewnością uda wam się ją wykonać, a jedzona zimą przypomni wam o lecie.
Domowa kukurydza konserwowa – przepis
Składniki:
- 6-8 kolb kukurydzy (w zależności od wielkości),
- 1 litr wody,
- ok. 20 gramów soli,
- ok. 30 gramów cukru.
Domowa kukurydza konserwowa – sposób przygotowania:
- Kukurydzę obieramy tak, aby zostały same ziarna.
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy.
- Do wrzącej wody wkładamy kukurydzę, gotujemy ok. 15 minut i odcedzamy.
- W międzyczasie przygotowujemy wywar z cukrem i solą.
- Kukurydzę umieszczamy w dobrze umytych i wyparzonych słoikach, a następnie zalewamy przygotowaną gorącą zalewą.
- Słoiki dokładnie zakręcamy i wkładamy do dużego garnka z gorącą wodą, aby je poddać je procesowi pasteryzacji. Słoiki gotować min. 1,5 godziny.
Domowa kukurydza konserwowa - jak przechowywać?
Słoiki z domową kukurydzą powinny stać w wodzie aż do całkowitego wystudzenia. Jeśli uznamy, że zakrętki dobrze się zassały, słoiki należy osuszyć i umieścić w chłodnym, zacienionym miejscu. Tak przechowywane z pewnością przetrwają jesień i zimę. Po otwarciu kukurydza powinna stać w lodówce maksymalnie 5 dni.
Domową kukurydzę konserwową możecie wykorzystać do sałatek, zup, chilli con carne, a także położyć na domowej pizzy.