Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Prosty przepis na przetwory

Domowa kukurydza konserwowa to prawdziwy przysmak. Jej wykonanie jest proste i tak naprawdę nie wymaga wiele wysiłku. W przepisie są tylko 4 składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Co to takiego?

Jak zrobić domową kukurydzę konserwową?Jak zrobić domową kukurydzę konserwową?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Domowa kukurydza konserwowa to zdrowsza alternatywa dla tej ze sklepu. Jest pyszna, zawsze świeża i smakuje znacznie lepiej niż z puszki. Z tym przepisem z pewnością uda wam się ją wykonać, a jedzona zimą przypomni wam o lecie.

Domowa kukurydza konserwowa – przepis

Składniki:

- 6-8 kolb kukurydzy (w zależności od wielkości),

- 1 litr wody,

- ok. 20 gramów soli,

- ok. 30 gramów cukru.

Domowa kukurydza konserwowa – sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę obieramy tak, aby zostały same ziarna.
  2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy.
  3. Do wrzącej wody wkładamy kukurydzę, gotujemy ok. 15 minut i odcedzamy.
  4. W międzyczasie przygotowujemy wywar z cukrem i solą.
  5. Kukurydzę umieszczamy w dobrze umytych i wyparzonych słoikach, a następnie zalewamy przygotowaną gorącą zalewą.
  6. Słoiki dokładnie zakręcamy i wkładamy do dużego garnka z gorącą wodą, aby je poddać je procesowi pasteryzacji. Słoiki gotować min. 1,5 godziny.

Domowa kukurydza konserwowa - jak przechowywać?

Słoiki z domową kukurydzą powinny stać w wodzie aż do całkowitego wystudzenia. Jeśli uznamy, że zakrętki dobrze się zassały, słoiki należy osuszyć i umieścić w chłodnym, zacienionym miejscu. Tak przechowywane z pewnością przetrwają jesień i zimę. Po otwarciu kukurydza powinna stać w lodówce maksymalnie 5 dni.

Domową kukurydzę konserwową możecie wykorzystać do sałatek, zup, chilli con carne, a także położyć na domowej pizzy.

Smacznego na dzień dobry Odc. 5: Owsianka w słoiku

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟