Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Prosty przepis na przetwory

Domowa kukurydza konserwowa to prawdziwy przysmak. Jej wykonanie jest proste i tak naprawdę nie wymaga wiele wysiłku. W przepisie są tylko 4 składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Co to takiego?

Jak zrobić domową kukurydzę konserwową?Jak zrobić domową kukurydzę konserwową?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Domowa kukurydza konserwowa to zdrowsza alternatywa dla tej ze sklepu. Jest pyszna, zawsze świeża i smakuje znacznie lepiej niż z puszki. Z tym przepisem z pewnością uda wam się ją wykonać, a jedzona zimą przypomni wam o lecie.

Domowa kukurydza konserwowa – przepis

Składniki:

- 6-8 kolb kukurydzy (w zależności od wielkości),

- 1 litr wody,

- ok. 20 gramów soli,

- ok. 30 gramów cukru.

Domowa kukurydza konserwowa – sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę obieramy tak, aby zostały same ziarna.
  2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy.
  3. Do wrzącej wody wkładamy kukurydzę, gotujemy ok. 15 minut i odcedzamy.
  4. W międzyczasie przygotowujemy wywar z cukrem i solą.
  5. Kukurydzę umieszczamy w dobrze umytych i wyparzonych słoikach, a następnie zalewamy przygotowaną gorącą zalewą.
  6. Słoiki dokładnie zakręcamy i wkładamy do dużego garnka z gorącą wodą, aby je poddać je procesowi pasteryzacji. Słoiki gotować min. 1,5 godziny.

Domowa kukurydza konserwowa - jak przechowywać?

Słoiki z domową kukurydzą powinny stać w wodzie aż do całkowitego wystudzenia. Jeśli uznamy, że zakrętki dobrze się zassały, słoiki należy osuszyć i umieścić w chłodnym, zacienionym miejscu. Tak przechowywane z pewnością przetrwają jesień i zimę. Po otwarciu kukurydza powinna stać w lodówce maksymalnie 5 dni.

Domową kukurydzę konserwową możecie wykorzystać do sałatek, zup, chilli con carne, a także położyć na domowej pizzy.

Smacznego na dzień dobry Odc. 5: Owsianka w słoiku

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru