Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Prosty przepis na przetwory

Domowa kukurydza konserwowa to prawdziwy przysmak. Jej wykonanie jest proste i tak naprawdę nie wymaga wiele wysiłku. W przepisie są tylko 4 składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Co to takiego?

Jak zrobić domową kukurydzę konserwową?Jak zrobić domową kukurydzę konserwową?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Domowa kukurydza konserwowa to zdrowsza alternatywa dla tej ze sklepu. Jest pyszna, zawsze świeża i smakuje znacznie lepiej niż z puszki. Z tym przepisem z pewnością uda wam się ją wykonać, a jedzona zimą przypomni wam o lecie.

Domowa kukurydza konserwowa – przepis

Składniki:

- 6-8 kolb kukurydzy (w zależności od wielkości),

- 1 litr wody,

- ok. 20 gramów soli,

- ok. 30 gramów cukru.

Domowa kukurydza konserwowa – sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę obieramy tak, aby zostały same ziarna.
  2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy.
  3. Do wrzącej wody wkładamy kukurydzę, gotujemy ok. 15 minut i odcedzamy.
  4. W międzyczasie przygotowujemy wywar z cukrem i solą.
  5. Kukurydzę umieszczamy w dobrze umytych i wyparzonych słoikach, a następnie zalewamy przygotowaną gorącą zalewą.
  6. Słoiki dokładnie zakręcamy i wkładamy do dużego garnka z gorącą wodą, aby je poddać je procesowi pasteryzacji. Słoiki gotować min. 1,5 godziny.

Domowa kukurydza konserwowa - jak przechowywać?

Słoiki z domową kukurydzą powinny stać w wodzie aż do całkowitego wystudzenia. Jeśli uznamy, że zakrętki dobrze się zassały, słoiki należy osuszyć i umieścić w chłodnym, zacienionym miejscu. Tak przechowywane z pewnością przetrwają jesień i zimę. Po otwarciu kukurydza powinna stać w lodówce maksymalnie 5 dni.

Domową kukurydzę konserwową możecie wykorzystać do sałatek, zup, chilli con carne, a także położyć na domowej pizzy.

Smacznego na dzień dobry Odc. 5: Owsianka w słoiku

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów