Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Prosty przepis na przetwory

Domowa kukurydza konserwowa to prawdziwy przysmak. Jej wykonanie jest proste i tak naprawdę nie wymaga wiele wysiłku. W przepisie są tylko 4 składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Co to takiego?

Jak zrobić domową kukurydzę konserwową?Jak zrobić domową kukurydzę konserwową?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Domowa kukurydza konserwowa to zdrowsza alternatywa dla tej ze sklepu. Jest pyszna, zawsze świeża i smakuje znacznie lepiej niż z puszki. Z tym przepisem z pewnością uda wam się ją wykonać, a jedzona zimą przypomni wam o lecie.

Domowa kukurydza konserwowa – przepis

Składniki:

- 6-8 kolb kukurydzy (w zależności od wielkości),

- 1 litr wody,

- ok. 20 gramów soli,

- ok. 30 gramów cukru.

Domowa kukurydza konserwowa – sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę obieramy tak, aby zostały same ziarna.
  2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy.
  3. Do wrzącej wody wkładamy kukurydzę, gotujemy ok. 15 minut i odcedzamy.
  4. W międzyczasie przygotowujemy wywar z cukrem i solą.
  5. Kukurydzę umieszczamy w dobrze umytych i wyparzonych słoikach, a następnie zalewamy przygotowaną gorącą zalewą.
  6. Słoiki dokładnie zakręcamy i wkładamy do dużego garnka z gorącą wodą, aby je poddać je procesowi pasteryzacji. Słoiki gotować min. 1,5 godziny.

Domowa kukurydza konserwowa - jak przechowywać?

Słoiki z domową kukurydzą powinny stać w wodzie aż do całkowitego wystudzenia. Jeśli uznamy, że zakrętki dobrze się zassały, słoiki należy osuszyć i umieścić w chłodnym, zacienionym miejscu. Tak przechowywane z pewnością przetrwają jesień i zimę. Po otwarciu kukurydza powinna stać w lodówce maksymalnie 5 dni.

Domową kukurydzę konserwową możecie wykorzystać do sałatek, zup, chilli con carne, a także położyć na domowej pizzy.

Smacznego na dzień dobry Odc. 5: Owsianka w słoiku

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał