Sezon na kukurydzę. Co przygotować ze słodkiej kolby?

Kukurydza to zboże znane od tysięcy lat. Już w czasach prehistorycznych w swojej ojczyźnie, czyli Ameryce Środkowej i Południowej, wykorzystywana była na wiele sposobów. Żółte nasionka są nie tylko uniwersalne w zastosowaniu, ale też bardzo pożywne i zdrowe.

Grillowana kukurydzaGrillowana kukurydza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Saprunova
Magda Bukowska

Kukurydza jest bogatym źródłem witamin - przede wszystkim A, C i E oraz mikroelementów, takich jak cynk czy żelazo. Dlatego też, gdy pojawią się na straganach młode kolby kukurydzy, korzystajmy z okazji, by jak najwięcej skorzystać. Co z nich przygotować? Oto nasze propozycje.

Kukurydza gotowana

Najbardziej klasycznym sposobem na przygotowanie kolb kukurydzy jest ich ugotowanie. Aby ziarna były miękkie i soczyste, trzeba znać kilka trików. Przede wszystkim kukurydzę gotujemy w lekko posłodzonej, a nie osolonej wodzie. Dzięki temu woda, które znajduje się w ziarnach, nie wypłynie z nich. Najpierw wodę podgrzewamy do wrzenia, dodajemy cukier i obrane z łupin kolby kukurydzy. Gotujemy około 20 minut, wyjmujemy na talerz, dodajemy wiórki masła, solimy i podajemy od razu.

Kukurydza pieczona z chili

Pieczenie kukurydzy to kolejny bardzo popularny sposób na przygotowanie tego warzywa. Potrzebujemy kilka kukurydzianych kolb, świeże czerwone chili, masło, sól. Przygotowanie jest banalnie proste: chili siekamy, kukurydzę obieramy i układamy pojedynczo na arkuszach folii aluminiowej wysmarowanej masłem, posypujemy siekanym chili i solą, zawijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na 25 minut.

Sałatka z kukurydzy

Nasiona świeżej kukurydzy są także znakomitym produktem nadającym się na sałatkę. Taka sałatka smakuje trochę inaczej, niż przygotowana z kukurydzy z puszki, ale jest równie dobra. Potrzebujemy: trzy kolby kukurydzy, puszka tuńczyka w sosie własnym, majonez, śmietana, szczypiorek, koperek, sól, ostra papryka i pieprz. Kukurydzę gotujemy, studzimy i ostrym nożem obcinamy nasiona. Tuńczyka odsączamy, szczypiorek i koperek siekamy drobno. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę, mieszamy i doprawiamy papryką, solą i pieprzem.

Szaszłyki z kukurydzą

I na koniec pyszna przekąska, nadająca się chociażby na przyjęcie przy grillu. Potrzebujemy: trzy kolby kukurydzy, kilka plasterków boczku wędzonego, kilka ugotowanych w całości młodych ziemniaków, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Kukurydzę kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Na patyczki do szaszłyków nabijamy po kolei kukurydzę, ziemniaka, zwinięty plasterek boczku, znów kukurydzę, itd. Posypujemy ziołami, solą i pieprzem, pieczemy na grillu lub w piekarniku około 20 minut, polewamy masłem.

Gotowy popcorn – co w nim siedzi?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne