Sezon na kukurydzę. Co przygotować ze słodkiej kolby?
Kukurydza to zboże znane od tysięcy lat. Już w czasach prehistorycznych w swojej ojczyźnie, czyli Ameryce Środkowej i Południowej, wykorzystywana była na wiele sposobów. Żółte nasionka są nie tylko uniwersalne w zastosowaniu, ale też bardzo pożywne i zdrowe.
Kukurydza jest bogatym źródłem witamin - przede wszystkim A, C i E oraz mikroelementów, takich jak cynk czy żelazo. Dlatego też, gdy pojawią się na straganach młode kolby kukurydzy, korzystajmy z okazji, by jak najwięcej skorzystać. Co z nich przygotować? Oto nasze propozycje.
Kukurydza gotowana
Najbardziej klasycznym sposobem na przygotowanie kolb kukurydzy jest ich ugotowanie. Aby ziarna były miękkie i soczyste, trzeba znać kilka trików. Przede wszystkim kukurydzę gotujemy w lekko posłodzonej, a nie osolonej wodzie. Dzięki temu woda, które znajduje się w ziarnach, nie wypłynie z nich. Najpierw wodę podgrzewamy do wrzenia, dodajemy cukier i obrane z łupin kolby kukurydzy. Gotujemy około 20 minut, wyjmujemy na talerz, dodajemy wiórki masła, solimy i podajemy od razu.
Kukurydza pieczona z chili
Pieczenie kukurydzy to kolejny bardzo popularny sposób na przygotowanie tego warzywa. Potrzebujemy kilka kukurydzianych kolb, świeże czerwone chili, masło, sól. Przygotowanie jest banalnie proste: chili siekamy, kukurydzę obieramy i układamy pojedynczo na arkuszach folii aluminiowej wysmarowanej masłem, posypujemy siekanym chili i solą, zawijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na 25 minut.
Sałatka z kukurydzy
Nasiona świeżej kukurydzy są także znakomitym produktem nadającym się na sałatkę. Taka sałatka smakuje trochę inaczej, niż przygotowana z kukurydzy z puszki, ale jest równie dobra. Potrzebujemy: trzy kolby kukurydzy, puszka tuńczyka w sosie własnym, majonez, śmietana, szczypiorek, koperek, sól, ostra papryka i pieprz. Kukurydzę gotujemy, studzimy i ostrym nożem obcinamy nasiona. Tuńczyka odsączamy, szczypiorek i koperek siekamy drobno. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę, mieszamy i doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Szaszłyki z kukurydzą
I na koniec pyszna przekąska, nadająca się chociażby na przyjęcie przy grillu. Potrzebujemy: trzy kolby kukurydzy, kilka plasterków boczku wędzonego, kilka ugotowanych w całości młodych ziemniaków, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Kukurydzę kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Na patyczki do szaszłyków nabijamy po kolei kukurydzę, ziemniaka, zwinięty plasterek boczku, znów kukurydzę, itd. Posypujemy ziołami, solą i pieprzem, pieczemy na grillu lub w piekarniku około 20 minut, polewamy masłem.