Trwa ładowanie...
d3ar3l2
oprac. Katarzyna Gileta

Zupa krem z cukinii

Przepis

Delikatna kremowa zupa z cukinii sprawdzi się na obiad lub kolację. Cukinia ma dość neutralny smak, dlatego zupę warto doprawić wyrazistymi przyprawami. Będzie pysznie!

d3ar3l2
2.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Kulinarna Wiola
Źródło: Kulinarna Wiola
Składniki
  • 2 cukinie (70 dag)
  • litr wody lub bulionu
  • duża cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 50 ml śmietanki (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • topiony serek śmietankowy (opcjonalnie)
  • koperek (opcjonalnie)
Przepis
  • Cukinie umyj i pokrój w grubą kostkę (nie obieraj).
  • Cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • W rondelku rozgrzej masło i oliwę.
  • Dodaj cebulę i chwilę ją podsmażaj. Po chwili dodaj cukinię. Duś kilka minut.
  • Zawartość rondla zalej litrem gorącej wody lub bulionu i gotuj około 10 minut.
  • Dopraw przyprawami, a następnie zmiksuj blenderem na gładki krem.
  • Do zupy możesz dodać drobno krojony koperek, kilka łyżek słodkiej śmietanki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub topiony serek śmietankowy.
  • Podawaj z grzankami z pokrojonej bułki pszennej zarumienionej na maśle lub z groszkiem ptysiowym.

Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Zupa krem z cukinii
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3
Share
d3ar3l2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
Więcej tematów
d3ar3l2