Zupa krem z cukinii
Delikatna kremowa zupa z cukinii sprawdzi się na obiad lub kolację. Cukinia ma dość neutralny smak, dlatego zupę warto doprawić wyrazistymi przyprawami. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
- Cukinie umyj i pokrój w grubą kostkę (nie obieraj).
- Cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- W rondelku rozgrzej masło i oliwę.
- Dodaj cebulę i chwilę ją podsmażaj. Po chwili dodaj cukinię. Duś kilka minut.
- Zawartość rondla zalej litrem gorącej wody lub bulionu i gotuj około 10 minut.
- Dopraw przyprawami, a następnie zmiksuj blenderem na gładki krem.
- Do zupy możesz dodać drobno krojony koperek, kilka łyżek słodkiej śmietanki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub topiony serek śmietankowy.
- Podawaj z grzankami z pokrojonej bułki pszennej zarumienionej na maśle lub z groszkiem ptysiowym.
Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze