Zupa krem z cukinii
Delikatna kremowa zupa z cukinii sprawdzi się na obiad lub kolację. Cukinia ma dość neutralny smak, dlatego zupę warto doprawić wyrazistymi przyprawami. Będzie pysznie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cukinie umyj i pokrój w grubą kostkę (nie obieraj).
- Cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- W rondelku rozgrzej masło i oliwę.
- Dodaj cebulę i chwilę ją podsmażaj. Po chwili dodaj cukinię. Duś kilka minut.
- Zawartość rondla zalej litrem gorącej wody lub bulionu i gotuj około 10 minut.
- Dopraw przyprawami, a następnie zmiksuj blenderem na gładki krem.
- Do zupy możesz dodać drobno krojony koperek, kilka łyżek słodkiej śmietanki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub topiony serek śmietankowy.
- Podawaj z grzankami z pokrojonej bułki pszennej zarumienionej na maśle lub z groszkiem ptysiowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl