Zupa fasolowa z pomidorami. Prosty przepis
Aromatyczna zupa z dodatkiem białej fasoli i pomidorów. Doskonale rozgrzewa i syci. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża papryka czerwona
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 250 g fasoli białej w puszce
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 szk. wody
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu
Przepis
- Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanej oliwie w garnku.
- Paprykę, myję osuszam, usuwam nasiona, kroję w drobne paseczki i dodaję do cebuli.
- Następnie wlewam pomidory z puszki, dodaję przecier pomidorowy i podlewam wodą.
- Gotuję piętnaście minut i doprawiam cukrem, majerankiem, wsypuję cząber, sól oraz pieprz.
- Na koniec wlewam fasolę odlaną z zalewy i jeszcze dziesięć minut gotuję. Podajemy z pieczywem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl