Trwa ładowanie...
d18fnfq

Kruche ciasteczka z konfiturą różaną

Przepis

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" poleca przepyszne kruche ciasteczka z konfiturą różaną, czekoladą i migdałami. Będą doskonale smakować w towarzystwie czarnej kawy lub ulubionej herbaty. W sam raz na zimowe popołudnie.

d18fnfq
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki

Ciasto:

  • 3 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru

Nadzienie:

  • 100–150 g konfitury z płatków róży
  • 80 g białej czekolady
  • 30 g migdałów bez skórki
  • białko do smarowania ciasta
  • sól (najlepiej płatki soli)
Przepis
  • Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
  • Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
  • Migały posiekać. Czekoladę zetrzeć.
  • Ciasto rozwałkować. Wykrawać z ciasta koła. W połowie kół wyciąć środki.
  • Pełne koła smarować konfiturą różaną. Na konfiturze kłaść krążki. Ciastka posmarować rozmąconym białkiem.
  • Posypać startą białą czekoladą.
  • Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 15 minut.
  • Po 10 minutach środek ciastek posypać migdałami.
  • Upieczone wyjąć i oprószyć solą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kruche ciasteczka z konfiturą różaną
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2
Share
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
Więcej tematów
d18fnfq