Kruche ciasteczka z konfiturą różaną
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" poleca przepyszne kruche ciasteczka z konfiturą różaną, czekoladą i migdałami. Będą doskonale smakować w towarzystwie czarnej kawy lub ulubionej herbaty. W sam raz na zimowe popołudnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- 3 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
Nadzienie:
- 100–150 g konfitury z płatków róży
- 80 g białej czekolady
- 30 g migdałów bez skórki
- białko do smarowania ciasta
- sól (najlepiej płatki soli)
- Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
- Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
- Migały posiekać. Czekoladę zetrzeć.
- Ciasto rozwałkować. Wykrawać z ciasta koła. W połowie kół wyciąć środki.
- Pełne koła smarować konfiturą różaną. Na konfiturze kłaść krążki. Ciastka posmarować rozmąconym białkiem.
- Posypać startą białą czekoladą.
- Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 15 minut.
- Po 10 minutach środek ciastek posypać migdałami.
- Upieczone wyjąć i oprószyć solą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze