Został ci ryż z obiadu? Wiemy, jak go podgrzać by nie stracił wartości

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 4Kuchenne triki

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy noc spędzona w lodówce, by ugotowany ryż stał się suchy, twardy i niesmaczny. Jest jednak kilka szybkich metod na odgrzanie ryżu. Będzie smakował prawie tak samo, jak w dniu, kiedy go ugotowałeś. Bez względu na to, jaki sposób wybierzesz, sekret tkwi w oleju i niewielkiej ilości wody.

/ 4Kuchenka mikrofalowa

Obraz
© iStock.com

Na każdą filiżankę ugotowanego ryżu dodaj kilka łyżek bulionu lub wody. Wymieszaj. Przykryj miskę talerzykiem, aby uzyskać efekt gotowania na parze. Wstaw ryż do mikrofalówki, ustaw na średnią moc i podgrzewaj przez 2 minuty.

/ 4Usmaż na patelni

Obraz
© Pixabay.com

W dużym garnku lub na patelni podgrzej olej rzepakowy lub z pestek winogron. Wsyp ryż. Użyj drewnianej szpatułki, by pooddzielać ziarenka od siebie. Smaż przez chwilę. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

/ 4Dodaj do sosu

Obraz
© 123RF.COM

Na patelni lub w rondelku podgrzej ulubiony sos np. słodko-kwaśny lub pomidorowy. Dodaj ryż, łyżkę masła i odrobinę wody lub bulionu. Wymieszaj, przykryj i duś na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aż ryż będzie ciepły.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja