Został ci ryż z obiadu? Wiemy, jak go podgrzać by nie stracił wartości
Kuchenne triki
Wystarczy noc spędzona w lodówce, by ugotowany ryż stał się suchy, twardy i niesmaczny. Jest jednak kilka szybkich metod na odgrzanie ryżu. Będzie smakował prawie tak samo, jak w dniu, kiedy go ugotowałeś. Bez względu na to, jaki sposób wybierzesz, sekret tkwi w oleju i niewielkiej ilości wody.
Kuchenka mikrofalowa
Na każdą filiżankę ugotowanego ryżu dodaj kilka łyżek bulionu lub wody. Wymieszaj. Przykryj miskę talerzykiem, aby uzyskać efekt gotowania na parze. Wstaw ryż do mikrofalówki, ustaw na średnią moc i podgrzewaj przez 2 minuty.
Usmaż na patelni
W dużym garnku lub na patelni podgrzej olej rzepakowy lub z pestek winogron. Wsyp ryż. Użyj drewnianej szpatułki, by pooddzielać ziarenka od siebie. Smaż przez chwilę. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do sosu
Na patelni lub w rondelku podgrzej ulubiony sos np. słodko-kwaśny lub pomidorowy. Dodaj ryż, łyżkę masła i odrobinę wody lub bulionu. Wymieszaj, przykryj i duś na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aż ryż będzie ciepły.