Został ci ryż z obiadu? Wiemy, jak go podgrzać by nie stracił wartości

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 4Kuchenne triki

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy noc spędzona w lodówce, by ugotowany ryż stał się suchy, twardy i niesmaczny. Jest jednak kilka szybkich metod na odgrzanie ryżu. Będzie smakował prawie tak samo, jak w dniu, kiedy go ugotowałeś. Bez względu na to, jaki sposób wybierzesz, sekret tkwi w oleju i niewielkiej ilości wody.

/ 4Kuchenka mikrofalowa

Obraz
© iStock.com

Na każdą filiżankę ugotowanego ryżu dodaj kilka łyżek bulionu lub wody. Wymieszaj. Przykryj miskę talerzykiem, aby uzyskać efekt gotowania na parze. Wstaw ryż do mikrofalówki, ustaw na średnią moc i podgrzewaj przez 2 minuty.

/ 4Usmaż na patelni

Obraz
© Pixabay.com

W dużym garnku lub na patelni podgrzej olej rzepakowy lub z pestek winogron. Wsyp ryż. Użyj drewnianej szpatułki, by pooddzielać ziarenka od siebie. Smaż przez chwilę. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

/ 4Dodaj do sosu

Obraz
© 123RF.COM

Na patelni lub w rondelku podgrzej ulubiony sos np. słodko-kwaśny lub pomidorowy. Dodaj ryż, łyżkę masła i odrobinę wody lub bulionu. Wymieszaj, przykryj i duś na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aż ryż będzie ciepły.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości