Znudziła ci się botwinka? Wypróbuj przepis na chłodnik szczawiowy
Niewiele osób wie, że ze szczawiu można przygotować smaczny chłodnik. Delikatny, lekko kwaśny, może z powodzeniem konkurować z popularną botwinką. Przepis na chłodnik szczawiowy pochodzi z bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jajka ugotuj na twardo i obierz. Cebulę drobno pokrój i podsmaż.
- Wlej wino i smaż do odparowania alkoholu. Dodaj umyty i pokrojony szczaw.
- Chwilę smaż i wlej bulion. Gotuj 10-15 min. i odstaw do ostygnięcia, dopraw do smaku.
- Ogórka pokrój w kostkę, koperek i szczypiorek posiekaj. Do schłodzonej zupy dodaj zioła, podawaj z jajkiem i śmietaną lub jogurtem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl