Zjedz ten owoc przed śniadaniem. Organizm ci podziękuje

Ten niepozorny, włochaty owoc wciąż nie jest przez nas szczególnie lubiany i rzadko się o nim mówi w kontekście jego niesamowitych właściwości prozdrowotnych. A warto wiedzieć, że kiwi, bo to o nie chodzi, powinniśmy jeść codziennie. Zwłaszcza przed śniadaniem – organizm nam za to podziękuje.

Kiwi w koszyczku i pokrojone w plasterkiZjedz ten owoc przed śniadaniem, a szybko zobaczysz rezultaty
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kiwi – właściwości

Choć wcale się z tym nie kojarzy, to kiwi jest bogate w witaminę C, więc kiedy sklepowe półki w polskich marketach uginają się pod tymi owocami – to jest zimą – warto szczodrze z tego skorzystać. Kiwi znacząco poprawia odporność na infekcje.

Co jeszcze znajduje się w kiwi? Potas, który wpływa na prawidłową pracę serca i ciśnienie krwi. Polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Inozytol i serotonina zawarte w kiwi znacząco poprawiają nastrój, więc również osoby cierpiące z powodu depresji powinny jadać ten owoc bez ograniczeń.

Co więcej regularne jedzenie kiwi może zmniejszać poziom złego cholesterolu aż o 15 procent!

Niski indeks glikemiczny sprawia, że z tej słodyczy nawet cukrzycy nie muszą rezygnować – wręcz przeciwnie. Ale uwaga! Cierpiący z powodu nietolerancji fruktozy, a także ci, którzy uczuleni są na lateks powinni zachować ostrożność.

Kiwi a dieta [Wirtualna Poradnia]

Kiwi – jak jeść i z czym łączyć?

Kiwi najlepiej jeść ze skórką – co ciekawe nie tylko tzw. odmiana golden, pozbawiona charakterystycznych włosków, może być jedzona w całości. Mechate kiwi wystarczy porządnie wyszorować pod bieżącą wodą – skórka to dodatkowe źródło błonnika i witamin (zwłaszcza witaminy C, która kryje się w dużych ilościach przy samej skórce). Ci, którzy nie wyobrażają sobie zjeść kiwi wraz ze skórką, mogą zblendować je i wypić w postaci smoothie.

Kiwi nie należy łączyć z nabiałem – z jogurtem czy bitą śmietaną. Zawarte w nim enzymy rozkładają białko zawarte produktach mlecznych.

Kiwi – zjedz je przed śniadaniem, a organizm ci podziękuje

Kiedy jeść kiwi? Najlepiej na czczo, a dotyczy to osób cierpiących z powodu zaparć, i narzekających na nadwagę.

Jedno kiwi popite szklanką ciepłej wody pozbawi zaparć już po jednym dniu, a jedzone regularnie wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie jelit i pozbawi uciążliwego problemu na zawsze. Dlaczego tak się dzieje?

Duża ilość błonnika, w który obfituje kiwi oraz charakterystyczne pestki owocu, działają jak szczoteczka, która wymiata z naszego organizmu toksyny i niestrawione resztki pokarmu. Usprawnia perystaltykę jelit i pomaga w likwidowaniu złogów.

Dwa kiwi zjedzone przed snem, zdaniem tajwańskich naukowców, pozwalają szybciej zasnąć i dłużej spać. Potwierdziły to badania na ochotnikach – ci, którzy jedli regularnie dwa owoce przed snem zasypiali o 35 procent szybciej!
Golden kiwi
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki