Zjedz ten owoc przed śniadaniem. Organizm ci podziękuje
Ten niepozorny, włochaty owoc wciąż nie jest przez nas szczególnie lubiany i rzadko się o nim mówi w kontekście jego niesamowitych właściwości prozdrowotnych. A warto wiedzieć, że kiwi, bo to o nie chodzi, powinniśmy jeść codziennie. Zwłaszcza przed śniadaniem – organizm nam za to podziękuje.
Kiwi – właściwości
Choć wcale się z tym nie kojarzy, to kiwi jest bogate w witaminę C, więc kiedy sklepowe półki w polskich marketach uginają się pod tymi owocami – to jest zimą – warto szczodrze z tego skorzystać. Kiwi znacząco poprawia odporność na infekcje.
Co jeszcze znajduje się w kiwi? Potas, który wpływa na prawidłową pracę serca i ciśnienie krwi. Polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie.
Inozytol i serotonina zawarte w kiwi znacząco poprawiają nastrój, więc również osoby cierpiące z powodu depresji powinny jadać ten owoc bez ograniczeń.
Co więcej regularne jedzenie kiwi może zmniejszać poziom złego cholesterolu aż o 15 procent!
Niski indeks glikemiczny sprawia, że z tej słodyczy nawet cukrzycy nie muszą rezygnować – wręcz przeciwnie. Ale uwaga! Cierpiący z powodu nietolerancji fruktozy, a także ci, którzy uczuleni są na lateks powinni zachować ostrożność.
Kiwi a dieta [Wirtualna Poradnia]
Kiwi – jak jeść i z czym łączyć?
Kiwi najlepiej jeść ze skórką – co ciekawe nie tylko tzw. odmiana golden, pozbawiona charakterystycznych włosków, może być jedzona w całości. Mechate kiwi wystarczy porządnie wyszorować pod bieżącą wodą – skórka to dodatkowe źródło błonnika i witamin (zwłaszcza witaminy C, która kryje się w dużych ilościach przy samej skórce). Ci, którzy nie wyobrażają sobie zjeść kiwi wraz ze skórką, mogą zblendować je i wypić w postaci smoothie.
Kiwi nie należy łączyć z nabiałem – z jogurtem czy bitą śmietaną. Zawarte w nim enzymy rozkładają białko zawarte produktach mlecznych.
Kiwi – zjedz je przed śniadaniem, a organizm ci podziękuje
Kiedy jeść kiwi? Najlepiej na czczo, a dotyczy to osób cierpiących z powodu zaparć, i narzekających na nadwagę.
Jedno kiwi popite szklanką ciepłej wody pozbawi zaparć już po jednym dniu, a jedzone regularnie wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie jelit i pozbawi uciążliwego problemu na zawsze. Dlaczego tak się dzieje?
Duża ilość błonnika, w który obfituje kiwi oraz charakterystyczne pestki owocu, działają jak szczoteczka, która wymiata z naszego organizmu toksyny i niestrawione resztki pokarmu. Usprawnia perystaltykę jelit i pomaga w likwidowaniu złogów.
Dwa kiwi zjedzone przed snem, zdaniem tajwańskich naukowców, pozwalają szybciej zasnąć i dłużej spać. Potwierdziły to badania na ochotnikach – ci, którzy jedli regularnie dwa owoce przed snem zasypiali o 35 procent szybciej!
Zobacz także: