Zjedz ten owoc przed śniadaniem. Organizm ci podziękuje

Ten niepozorny, włochaty owoc wciąż nie jest przez nas szczególnie lubiany i rzadko się o nim mówi w kontekście jego niesamowitych właściwości prozdrowotnych. A warto wiedzieć, że kiwi, bo to o nie chodzi, powinniśmy jeść codziennie. Zwłaszcza przed śniadaniem – organizm nam za to podziękuje.

Kiwi w koszyczku i pokrojone w plasterkiZjedz ten owoc przed śniadaniem, a szybko zobaczysz rezultaty
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kiwi – właściwości

Choć wcale się z tym nie kojarzy, to kiwi jest bogate w witaminę C, więc kiedy sklepowe półki w polskich marketach uginają się pod tymi owocami – to jest zimą – warto szczodrze z tego skorzystać. Kiwi znacząco poprawia odporność na infekcje.

Co jeszcze znajduje się w kiwi? Potas, który wpływa na prawidłową pracę serca i ciśnienie krwi. Polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Inozytol i serotonina zawarte w kiwi znacząco poprawiają nastrój, więc również osoby cierpiące z powodu depresji powinny jadać ten owoc bez ograniczeń.

Co więcej regularne jedzenie kiwi może zmniejszać poziom złego cholesterolu aż o 15 procent!

Niski indeks glikemiczny sprawia, że z tej słodyczy nawet cukrzycy nie muszą rezygnować – wręcz przeciwnie. Ale uwaga! Cierpiący z powodu nietolerancji fruktozy, a także ci, którzy uczuleni są na lateks powinni zachować ostrożność.

Kiwi a dieta [Wirtualna Poradnia]

Kiwi – jak jeść i z czym łączyć?

Kiwi najlepiej jeść ze skórką – co ciekawe nie tylko tzw. odmiana golden, pozbawiona charakterystycznych włosków, może być jedzona w całości. Mechate kiwi wystarczy porządnie wyszorować pod bieżącą wodą – skórka to dodatkowe źródło błonnika i witamin (zwłaszcza witaminy C, która kryje się w dużych ilościach przy samej skórce). Ci, którzy nie wyobrażają sobie zjeść kiwi wraz ze skórką, mogą zblendować je i wypić w postaci smoothie.

Kiwi nie należy łączyć z nabiałem – z jogurtem czy bitą śmietaną. Zawarte w nim enzymy rozkładają białko zawarte produktach mlecznych.

Kiwi – zjedz je przed śniadaniem, a organizm ci podziękuje

Kiedy jeść kiwi? Najlepiej na czczo, a dotyczy to osób cierpiących z powodu zaparć, i narzekających na nadwagę.

Jedno kiwi popite szklanką ciepłej wody pozbawi zaparć już po jednym dniu, a jedzone regularnie wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie jelit i pozbawi uciążliwego problemu na zawsze. Dlaczego tak się dzieje?

Duża ilość błonnika, w który obfituje kiwi oraz charakterystyczne pestki owocu, działają jak szczoteczka, która wymiata z naszego organizmu toksyny i niestrawione resztki pokarmu. Usprawnia perystaltykę jelit i pomaga w likwidowaniu złogów.

Dwa kiwi zjedzone przed snem, zdaniem tajwańskich naukowców, pozwalają szybciej zasnąć i dłużej spać. Potwierdziły to badania na ochotnikach – ci, którzy jedli regularnie dwa owoce przed snem zasypiali o 35 procent szybciej!
Golden kiwi
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów