WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Zjedz ten owoc przed śniadaniem. Organizm ci podziękuje

Ten niepozorny, włochaty owoc wciąż nie jest przez nas szczególnie lubiany i rzadko się o nim mówi w kontekście jego niesamowitych właściwości prozdrowotnych. A warto wiedzieć, że kiwi, bo to o nie chodzi, powinniśmy jeść codziennie. Zwłaszcza przed śniadaniem – organizm nam za to podziękuje.

Kiwi w koszyczku i pokrojone w plasterkiZjedz ten owoc przed śniadaniem, a szybko zobaczysz rezultaty
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kiwi – właściwości

Choć wcale się z tym nie kojarzy, to kiwi jest bogate w witaminę C, więc kiedy sklepowe półki w polskich marketach uginają się pod tymi owocami – to jest zimą – warto szczodrze z tego skorzystać. Kiwi znacząco poprawia odporność na infekcje.

Co jeszcze znajduje się w kiwi? Potas, który wpływa na prawidłową pracę serca i ciśnienie krwi. Polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Inozytol i serotonina zawarte w kiwi znacząco poprawiają nastrój, więc również osoby cierpiące z powodu depresji powinny jadać ten owoc bez ograniczeń.

Co więcej regularne jedzenie kiwi może zmniejszać poziom złego cholesterolu aż o 15 procent!

Niski indeks glikemiczny sprawia, że z tej słodyczy nawet cukrzycy nie muszą rezygnować – wręcz przeciwnie. Ale uwaga! Cierpiący z powodu nietolerancji fruktozy, a także ci, którzy uczuleni są na lateks powinni zachować ostrożność.

Kiwi a dieta [Wirtualna Poradnia]

Kiwi – jak jeść i z czym łączyć?

Kiwi najlepiej jeść ze skórką – co ciekawe nie tylko tzw. odmiana golden, pozbawiona charakterystycznych włosków, może być jedzona w całości. Mechate kiwi wystarczy porządnie wyszorować pod bieżącą wodą – skórka to dodatkowe źródło błonnika i witamin (zwłaszcza witaminy C, która kryje się w dużych ilościach przy samej skórce). Ci, którzy nie wyobrażają sobie zjeść kiwi wraz ze skórką, mogą zblendować je i wypić w postaci smoothie.

Kiwi nie należy łączyć z nabiałem – z jogurtem czy bitą śmietaną. Zawarte w nim enzymy rozkładają białko zawarte produktach mlecznych.

Kiwi – zjedz je przed śniadaniem, a organizm ci podziękuje

Kiedy jeść kiwi? Najlepiej na czczo, a dotyczy to osób cierpiących z powodu zaparć, i narzekających na nadwagę.

Jedno kiwi popite szklanką ciepłej wody pozbawi zaparć już po jednym dniu, a jedzone regularnie wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie jelit i pozbawi uciążliwego problemu na zawsze. Dlaczego tak się dzieje?

Duża ilość błonnika, w który obfituje kiwi oraz charakterystyczne pestki owocu, działają jak szczoteczka, która wymiata z naszego organizmu toksyny i niestrawione resztki pokarmu. Usprawnia perystaltykę jelit i pomaga w likwidowaniu złogów.

Dwa kiwi zjedzone przed snem, zdaniem tajwańskich naukowców, pozwalają szybciej zasnąć i dłużej spać. Potwierdziły to badania na ochotnikach – ci, którzy jedli regularnie dwa owoce przed snem zasypiali o 35 procent szybciej!
Golden kiwi
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki