Zjedz ten owoc przed śniadaniem. Organizm ci podziękuje

Ten niepozorny, włochaty owoc wciąż nie jest przez nas szczególnie lubiany i rzadko się o nim mówi w kontekście jego niesamowitych właściwości prozdrowotnych. A warto wiedzieć, że kiwi, bo to o nie chodzi, powinniśmy jeść codziennie. Zwłaszcza przed śniadaniem – organizm nam za to podziękuje.

Kiwi w koszyczku i pokrojone w plasterkiZjedz ten owoc przed śniadaniem, a szybko zobaczysz rezultaty
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kiwi – właściwości

Choć wcale się z tym nie kojarzy, to kiwi jest bogate w witaminę C, więc kiedy sklepowe półki w polskich marketach uginają się pod tymi owocami – to jest zimą – warto szczodrze z tego skorzystać. Kiwi znacząco poprawia odporność na infekcje.

Co jeszcze znajduje się w kiwi? Potas, który wpływa na prawidłową pracę serca i ciśnienie krwi. Polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Inozytol i serotonina zawarte w kiwi znacząco poprawiają nastrój, więc również osoby cierpiące z powodu depresji powinny jadać ten owoc bez ograniczeń.

Co więcej regularne jedzenie kiwi może zmniejszać poziom złego cholesterolu aż o 15 procent!

Niski indeks glikemiczny sprawia, że z tej słodyczy nawet cukrzycy nie muszą rezygnować – wręcz przeciwnie. Ale uwaga! Cierpiący z powodu nietolerancji fruktozy, a także ci, którzy uczuleni są na lateks powinni zachować ostrożność.

Kiwi a dieta [Wirtualna Poradnia]

Kiwi – jak jeść i z czym łączyć?

Kiwi najlepiej jeść ze skórką – co ciekawe nie tylko tzw. odmiana golden, pozbawiona charakterystycznych włosków, może być jedzona w całości. Mechate kiwi wystarczy porządnie wyszorować pod bieżącą wodą – skórka to dodatkowe źródło błonnika i witamin (zwłaszcza witaminy C, która kryje się w dużych ilościach przy samej skórce). Ci, którzy nie wyobrażają sobie zjeść kiwi wraz ze skórką, mogą zblendować je i wypić w postaci smoothie.

Kiwi nie należy łączyć z nabiałem – z jogurtem czy bitą śmietaną. Zawarte w nim enzymy rozkładają białko zawarte produktach mlecznych.

Kiwi – zjedz je przed śniadaniem, a organizm ci podziękuje

Kiedy jeść kiwi? Najlepiej na czczo, a dotyczy to osób cierpiących z powodu zaparć, i narzekających na nadwagę.

Jedno kiwi popite szklanką ciepłej wody pozbawi zaparć już po jednym dniu, a jedzone regularnie wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie jelit i pozbawi uciążliwego problemu na zawsze. Dlaczego tak się dzieje?

Duża ilość błonnika, w który obfituje kiwi oraz charakterystyczne pestki owocu, działają jak szczoteczka, która wymiata z naszego organizmu toksyny i niestrawione resztki pokarmu. Usprawnia perystaltykę jelit i pomaga w likwidowaniu złogów.

Dwa kiwi zjedzone przed snem, zdaniem tajwańskich naukowców, pozwalają szybciej zasnąć i dłużej spać. Potwierdziły to badania na ochotnikach – ci, którzy jedli regularnie dwa owoce przed snem zasypiali o 35 procent szybciej!
Golden kiwi
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości