Zielona sałatka z awokado. Jest tak pyszna, ze zniknie raz dwa
Awokado łatwo dostać w większości polskich sklepów, ale osoby na diecie powinny sięgać po zielone odmiany - owoce z ciemniejszą skórką mają więcej kalorii, a w smaku są bardziej tłuste. Regularnie jedzone awokado usprawnia pracę układu trawienia, chroni oczy, usprawnia pracę mózgu i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.
Składniki
Przepis
- Opłukaną sałatę osącz, porwij na małe kawałki. Włóż do przezroczystej salaterki.
- Ogórka pokrój w słupki, selera w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.
- Obrane kiwi pokrój w plasterki, a te na ćwiartki. Posyp sałatę.
- Miąższ awokado pokrój w kostkę, umieść na kiwi, polej 2 łyżkami sosu.
- Na tym umieść ogórka wymieszanego z selerem. Polej resztą sosu.
- Przykryj, odstaw do lodówki na 20 minut. Przed podaniem wymieszaj. Serwuj z ciemnym pieczywem z ziarnami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl