Kiwi – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Kiwi, nazywane także agrestem chińskim, swoje korzenie ma właśnie w Chinach, ale kojarzone jest przede wszystkim z Nową Zelandią. Kraj ten faktycznie odpowiedzialny jest za propagowanie owocu kiwi i masową uprawę kilkunastu jego odmian. Kiwi wyróżnia się ciekawym smakiem, który podkreśli walory deserów, a także dużą zawartością witaminy C, dzięki czemu skutecznie wzmocni naszą odporność.

Kiwi posiada wysoką wartość energetyczną
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Kiwi – wartości odżywcze

Jak już zostało wspomniane, kiwi jest szczególnie bogate w witaminę C. Ponadto, jest także źródłem witamin: A, B1, B2, E i PP. Kiwi zawiera mikro – i makro elementy takie jak żelazo, miedź, cynk, mangan, fosfor, wapń, magnez, potas i sód. Poza tym, dostarcza naszemu organizmowi witaminę K i kwas foliowy.
Kiwi zawiera także łatwo przyswajalne przez ludzki organizm cukry proste: glukozę i fruktozę, a także substancje takie jak luteina, ryboflawina i tiamina.
Kiwi wyróżnia się wysokim wskaźnikiem wartości energetycznej, a przy tym niską kalorycznością.

Kiwi – właściwości

Kiwi jest owocem, którego spożywanie bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C (która nie spada nawet do 6 miesięcy po zebraniu), a także kwasu foliowego i potasu wzmacnia układ immunologiczny.
Jedzenie kiwi pomoże również osobom cierpiącym na powracające zaparcia i wzdęcia, dzięki zawartości błonnika. Wspiera także funkcjonowanie układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała wystąpieniu zakrzepów, obniża poziom cukru, ale jednocześnie podnosi wskaźnik dobrego cholesterolu.
Według badań, kiwi sprawdzi się również w profilaktyce nowotworowej. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej.
Kiwi wpływa świetne na wzrok, ma właściwości oczyszczające i antyoksydacyjne. Pomoże osobom zmagającym się z bezsennością, dzięki zawartej w nim serotoninie.
Kiwi jest polecane przez dietetyków podczas odchudzania, ponieważ dodaje energii i wzbogaca organizm w niezbędne substancje odżywcze, a jednocześnie nie podnosi bilansu kalorycznego.

Kiwi – zastosowanie

Kiwi dostępne jest w polskich sklepach niemal przez cały rok dlatego jest świetnym, odświeżającym owocem zarówno w ciepłe dni, jak i w zimowe wieczory. Najczęściej kiwi je się bez dodatków. Jednak świetnie komponuje się z innymi owocami (pomarańczą, bananem, truskawką czy mandarynką) w sałatkach owocowych, nadając im nieco kwaskowaty smak. Kiwi jest także doskonałą ozdobą dla tortów, ciast i deserów.
Powszechnie wiadomo, że niemożliwym jest zalanie kiwi galaretką, ponieważ zawarte w nim enzymy związują białka obecne w żelatynie. Jednak i na to znajdą się sposoby. Jednym z nich jest przegotowanie kiwi przed zalaniem galaretką. Jeśli to nie pomaga, warto zastąpić żelatynę agarem, substancją o podobnych właściwościach, która pozyskiwana jest z krasnorostów.
Wspomniany enzym zawarty w kiwi ma jednak pewne zalety. Dzięki niemu mięsa stają się miękkie i delikatne, dlatego owoc sprawdza się również w przypadku dań słonych.
Poza tym, kiwi przetwarzane jest na soki, dżemy, wina musujące i likiery. Istnieje także wiele przepisów na koktajle, w których stanowi bazę.
Kiwi to także substrat różnego rodzaju produktów kosmetycznych. Powszechne są między innymi peelingi z pestkami kiwi, a zawarte w nim kwasy znajdują zastosowanie w produkcji kremów nawilżających.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów