Kiwi – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Kiwi, nazywane także agrestem chińskim, swoje korzenie ma właśnie w Chinach, ale kojarzone jest przede wszystkim z Nową Zelandią. Kraj ten faktycznie odpowiedzialny jest za propagowanie owocu kiwi i masową uprawę kilkunastu jego odmian. Kiwi wyróżnia się ciekawym smakiem, który podkreśli walory deserów, a także dużą zawartością witaminy C, dzięki czemu skutecznie wzmocni naszą odporność.

Kiwi posiada wysoką wartość energetyczną
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Kiwi – wartości odżywcze

Jak już zostało wspomniane, kiwi jest szczególnie bogate w witaminę C. Ponadto, jest także źródłem witamin: A, B1, B2, E i PP. Kiwi zawiera mikro – i makro elementy takie jak żelazo, miedź, cynk, mangan, fosfor, wapń, magnez, potas i sód. Poza tym, dostarcza naszemu organizmowi witaminę K i kwas foliowy.
Kiwi zawiera także łatwo przyswajalne przez ludzki organizm cukry proste: glukozę i fruktozę, a także substancje takie jak luteina, ryboflawina i tiamina.
Kiwi wyróżnia się wysokim wskaźnikiem wartości energetycznej, a przy tym niską kalorycznością.

Kiwi – właściwości

Kiwi jest owocem, którego spożywanie bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C (która nie spada nawet do 6 miesięcy po zebraniu), a także kwasu foliowego i potasu wzmacnia układ immunologiczny.
Jedzenie kiwi pomoże również osobom cierpiącym na powracające zaparcia i wzdęcia, dzięki zawartości błonnika. Wspiera także funkcjonowanie układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała wystąpieniu zakrzepów, obniża poziom cukru, ale jednocześnie podnosi wskaźnik dobrego cholesterolu.
Według badań, kiwi sprawdzi się również w profilaktyce nowotworowej. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej.
Kiwi wpływa świetne na wzrok, ma właściwości oczyszczające i antyoksydacyjne. Pomoże osobom zmagającym się z bezsennością, dzięki zawartej w nim serotoninie.
Kiwi jest polecane przez dietetyków podczas odchudzania, ponieważ dodaje energii i wzbogaca organizm w niezbędne substancje odżywcze, a jednocześnie nie podnosi bilansu kalorycznego.

Kiwi – zastosowanie

Kiwi dostępne jest w polskich sklepach niemal przez cały rok dlatego jest świetnym, odświeżającym owocem zarówno w ciepłe dni, jak i w zimowe wieczory. Najczęściej kiwi je się bez dodatków. Jednak świetnie komponuje się z innymi owocami (pomarańczą, bananem, truskawką czy mandarynką) w sałatkach owocowych, nadając im nieco kwaskowaty smak. Kiwi jest także doskonałą ozdobą dla tortów, ciast i deserów.
Powszechnie wiadomo, że niemożliwym jest zalanie kiwi galaretką, ponieważ zawarte w nim enzymy związują białka obecne w żelatynie. Jednak i na to znajdą się sposoby. Jednym z nich jest przegotowanie kiwi przed zalaniem galaretką. Jeśli to nie pomaga, warto zastąpić żelatynę agarem, substancją o podobnych właściwościach, która pozyskiwana jest z krasnorostów.
Wspomniany enzym zawarty w kiwi ma jednak pewne zalety. Dzięki niemu mięsa stają się miękkie i delikatne, dlatego owoc sprawdza się również w przypadku dań słonych.
Poza tym, kiwi przetwarzane jest na soki, dżemy, wina musujące i likiery. Istnieje także wiele przepisów na koktajle, w których stanowi bazę.
Kiwi to także substrat różnego rodzaju produktów kosmetycznych. Powszechne są między innymi peelingi z pestkami kiwi, a zawarte w nim kwasy znajdują zastosowanie w produkcji kremów nawilżających.

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie