Trwa ładowanie...

Zdrowe gotowanie na parze. Cały obiad w pół godziny

Aby przygotować pełnowartościowy i sycący posiłek, nie musisz stać długich godzin w kuchni. Wystarczy przerzucić się na zdrowe gotowanie bez tłuszczu. Nie tylko poczujesz się lepiej, ale zadbasz o linię. Wbrew pozorom gotowanie na parze to nic trudnego.

Zdrowe gotowanie na parze. Cały obiad w pół godzinyŹródło: Adobe Stock
d1kd346
d1kd346

Niewielki parowar wyposażony w trzy odrębne koszyki pozwoli błyskawicznie przygotować cały posiłek nawet z zamrożonych warzyw czy mięs. Każdy składnik ma tu swoje określone miejsce. Tego typu obróbka produktów jest bardzo delikatna dla przyrządzanych potraw. Umieszczając warzywa i mięso w parowarze możesz mieć pewność, że podczas obróbki cieplnej nie zmienią swojej konsystencji i nie staną się wielokolorową papką. W efekcie potrawy z parowara można jeść oczami.

Zapomnij o patelni

Warzywa przygotowywane w parowarze tracą zdecydowanie mniej substancji odżywczych i naturalnych składników niż przy innej obróbce cieplnej. Gotując warzywa we wrzątku, wiele witamin zostaje w wodzie i ląduje w zlewie. Podczas smażenia na patelni używamy mnóstwo tłuszczu, a ciągłe mieszanie znacznie zmienia konsystencję potraw. Gotowanie na parze jest najlepszym i najprostszym sposobem na pełnowartościowy i smaczny posiłek. Parowar powinien więc stanąć w domu każdej osoby, która myśli o zachowaniu szczupłej sylwetki, bądź chce zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Parowar składa się z pojemnika na wodę z grzałką i programatorem pozwalającym dopasować stopień podgrzania wody do składników, kilku półek nakładanych jedna na drugą oraz pokrywki, która utrzymuje parę wewnątrz urządzenia. Dno każdej z półek pokrywają małe dziurki, które zapewniają optymalny przepływ pary między wszystkimi podgrzewanymi potrawami, a także umożliwiają spływanie wody z powrotem do głównego zbiornika.

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Jak gotować na parze

Z racji tego, że para jest najgorętsza tuż przy najniższym koszyczku, to tam powinno się umieszczać produkty wymagające długiego gotowania – na przykład mięsa. Na wyższych piętrach możesz ułożyć produkty, które gotuje się krócej – warzywa, ryż czy kaszę. Pamiętaj że każdy produkt powinien być gotowany osobno, w przeciwnym wypadku zapachy mogą się wymieszać. Jeśli chcesz ugotować na parze ryby, warto wcześniej owinąć je folią aluminiową.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu

Mnogość modeli dostępnych na rynku sprawia, że wybór nie jest prosty. Przede wszystkim zwróć uwagę na jakość panelu umieszczonego na froncie urządzenia. To od niego zależy liczba trybów, w których może pracować urządzenie. Część modeli pokazuje również ilość wody w podstawce, a nawet wyposażono je w specjalny otwór do jej dolewania. Dzięki temu możesz uzupełniać poziom wody bez konieczności wyłączania urządzenia. Dodatkowo zwróć uwagę na moc urządzenia, im będzie większa, tym wydajniej urządzenie podgrzeje wodę, a co za tym idzie sam proces gotowania będzie szybszy.

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

d1kd346
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1kd346
Więcej tematów