Letni dodatek do obiadu
Zasmażana marchewka z groszkiem. Dla jednych postrach przedszkolnej stołówki i zmora dzieciństwa, dla innych smak wakacyjnych dni spędzonych u babci na wsi. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "ABC gotowania" mamy dla was przepis na marchewkę z groszkiem w tradycyjnej wersji. Podpowiemy wam też, jakie składniki dodać, by podkręcić jej smak. Na kolejnych stronach galerii znajdziecie także kilka cennych rad, dzięki którym wasz marchewkowo-groszkowy dodatek do letniego obiadu będzie wyśmienity.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń
Groszek i marchewka
Latem zasmażana marchewka z groszkiem smakuje najlepiej. Właśnie wtedy w najlepsze trwa sezon na groszek, a młode marchewki są najsłodsze. Jeśli tylko mamy taką możliwość, wybierajmy świeże, nieprzetworzone produkty. Poza sezonem dobrym wyborem będą mrożone warzywa. W dyskoncie bez problemu znajdziesz już gotowe mieszanki marchewki z groszkiem, ale zwróć uwagę, aby mrożonka nie miała w sobie żadnych innych składników poza tymi dwoma warzywami. Możesz użyć też groszku konserwowego, ale musisz liczyć się z tym, że smak końcowy dania będzie nieco inny.
Zasmażka
Aby przygotować tradycyjną zasmażaną marchewkę z groszkiem, potrzebujemy białej zasmażki. Smażymy ją krótko, do chwili pozbycia się smaku surowej mąki. Do jasnych zasmażek możemy użyć dobrego masła lub masła klarowanego, ponieważ smażymy je stosunkowo krótko i nie doprowadzimy w tym czasie tłuszczu do temperatury dymienia.
Należy pamiętać także, że gorąca, dopiero co zdjęta z ognia zasmażka, będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Aby była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje — na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu.
Podkręć smak
Przepis na tradycyjną, zasmażaną marchewkę z groszkiem zna każda polska gospodyni, ale znamy sposób, by podkręcić jej smak. Wystarczy szczypta gałki muszkatołowej, a letni dodatek do obiadu zyska niesamowity aromat. Łyżeczka soku z cytryny wydobędzie i podkręci smak dania.
Przepis na zasmażaną marchewkę z groszkiem
Składniki: 4-5 młodych marchewek, 240 g świeżego, zielonego groszku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Marchewkę umyj, oskrob i pokrój w kostkę. Do garnka wsyp groszek, marchewkę i zalej je wodą tak, by 1/4 warzyw znalazła się pod jej powierzchnią. Delikatnie posól zawartość garnka, przykryj pokrywką i duś, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zajrzyj do środka i sprawdź, czy aby woda nie wyparowała za bardzo, jeśli tak dolej ją. Na rozgrzanej patelni roztop masło i wsyp mąkę. Cały czas mieszając, kontroluj stopień wysmażenia zasmażki. Kiedy jest aksamitna i bez grudek, dodaj ją do gotujących się warzyw. Wsyp szczyptę pieprzu i gotuj całość przez chwilę, a następnie podaj z młodymi ziemniaczkami i usmażonym lub pieczonym mięsem.