Zasmażana marchewka z groszkiem

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Letni dodatek do obiadu

Obraz
© 123RF.COM

Zasmażana marchewka z groszkiem. Dla jednych postrach przedszkolnej stołówki i zmora dzieciństwa, dla innych smak wakacyjnych dni spędzonych u babci na wsi. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "ABC gotowania" mamy dla was przepis na marchewkę z groszkiem w tradycyjnej wersji. Podpowiemy wam też, jakie składniki dodać, by podkręcić jej smak. Na kolejnych stronach galerii znajdziecie także kilka cennych rad, dzięki którym wasz marchewkowo-groszkowy dodatek do letniego obiadu będzie wyśmienity.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 5Groszek i marchewka

Obraz
© iStock.com

Latem zasmażana marchewka z groszkiem smakuje najlepiej. Właśnie wtedy w najlepsze trwa sezon na groszek, a młode marchewki są najsłodsze. Jeśli tylko mamy taką możliwość, wybierajmy świeże, nieprzetworzone produkty. Poza sezonem dobrym wyborem będą mrożone warzywa. W dyskoncie bez problemu znajdziesz już gotowe mieszanki marchewki z groszkiem, ale zwróć uwagę, aby mrożonka nie miała w sobie żadnych innych składników poza tymi dwoma warzywami. Możesz użyć też groszku konserwowego, ale musisz liczyć się z tym, że smak końcowy dania będzie nieco inny.

/ 5Zasmażka

Aby przygotować tradycyjną zasmażaną marchewkę z groszkiem, potrzebujemy białej zasmażki. Smażymy ją krótko, do chwili pozbycia się smaku surowej mąki. Do jasnych zasmażek możemy użyć dobrego masła lub masła klarowanego, ponieważ smażymy je stosunkowo krótko i nie doprowadzimy w tym czasie tłuszczu do temperatury dymienia.
Należy pamiętać także, że gorąca, dopiero co zdjęta z ognia zasmażka, będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Aby była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje — na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu.

/ 5Podkręć smak

Przepis na tradycyjną, zasmażaną marchewkę z groszkiem zna każda polska gospodyni, ale znamy sposób, by podkręcić jej smak. Wystarczy szczypta gałki muszkatołowej, a letni dodatek do obiadu zyska niesamowity aromat. Łyżeczka soku z cytryny wydobędzie i podkręci smak dania.

/ 5Przepis na zasmażaną marchewkę z groszkiem

Składniki: 4-5 młodych marchewek, 240 g świeżego, zielonego groszku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Marchewkę umyj, oskrob i pokrój w kostkę. Do garnka wsyp groszek, marchewkę i zalej je wodą tak, by 1/4 warzyw znalazła się pod jej powierzchnią. Delikatnie posól zawartość garnka, przykryj pokrywką i duś, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zajrzyj do środka i sprawdź, czy aby woda nie wyparowała za bardzo, jeśli tak dolej ją. Na rozgrzanej patelni roztop masło i wsyp mąkę. Cały czas mieszając, kontroluj stopień wysmażenia zasmażki. Kiedy jest aksamitna i bez grudek, dodaj ją do gotujących się warzyw. Wsyp szczyptę pieprzu i gotuj całość przez chwilę, a następnie podaj z młodymi ziemniaczkami i usmażonym lub pieczonym mięsem.

Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita