Zasmażana marchewka z groszkiem

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Letni dodatek do obiadu

Obraz
© 123RF.COM

Zasmażana marchewka z groszkiem. Dla jednych postrach przedszkolnej stołówki i zmora dzieciństwa, dla innych smak wakacyjnych dni spędzonych u babci na wsi. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "ABC gotowania" mamy dla was przepis na marchewkę z groszkiem w tradycyjnej wersji. Podpowiemy wam też, jakie składniki dodać, by podkręcić jej smak. Na kolejnych stronach galerii znajdziecie także kilka cennych rad, dzięki którym wasz marchewkowo-groszkowy dodatek do letniego obiadu będzie wyśmienity.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 5Groszek i marchewka

Obraz
© iStock.com

Latem zasmażana marchewka z groszkiem smakuje najlepiej. Właśnie wtedy w najlepsze trwa sezon na groszek, a młode marchewki są najsłodsze. Jeśli tylko mamy taką możliwość, wybierajmy świeże, nieprzetworzone produkty. Poza sezonem dobrym wyborem będą mrożone warzywa. W dyskoncie bez problemu znajdziesz już gotowe mieszanki marchewki z groszkiem, ale zwróć uwagę, aby mrożonka nie miała w sobie żadnych innych składników poza tymi dwoma warzywami. Możesz użyć też groszku konserwowego, ale musisz liczyć się z tym, że smak końcowy dania będzie nieco inny.

/ 5Zasmażka

Aby przygotować tradycyjną zasmażaną marchewkę z groszkiem, potrzebujemy białej zasmażki. Smażymy ją krótko, do chwili pozbycia się smaku surowej mąki. Do jasnych zasmażek możemy użyć dobrego masła lub masła klarowanego, ponieważ smażymy je stosunkowo krótko i nie doprowadzimy w tym czasie tłuszczu do temperatury dymienia.
Należy pamiętać także, że gorąca, dopiero co zdjęta z ognia zasmażka, będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Aby była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje — na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu.

/ 5Podkręć smak

Przepis na tradycyjną, zasmażaną marchewkę z groszkiem zna każda polska gospodyni, ale znamy sposób, by podkręcić jej smak. Wystarczy szczypta gałki muszkatołowej, a letni dodatek do obiadu zyska niesamowity aromat. Łyżeczka soku z cytryny wydobędzie i podkręci smak dania.

/ 5Przepis na zasmażaną marchewkę z groszkiem

Składniki: 4-5 młodych marchewek, 240 g świeżego, zielonego groszku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Marchewkę umyj, oskrob i pokrój w kostkę. Do garnka wsyp groszek, marchewkę i zalej je wodą tak, by 1/4 warzyw znalazła się pod jej powierzchnią. Delikatnie posól zawartość garnka, przykryj pokrywką i duś, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zajrzyj do środka i sprawdź, czy aby woda nie wyparowała za bardzo, jeśli tak dolej ją. Na rozgrzanej patelni roztop masło i wsyp mąkę. Cały czas mieszając, kontroluj stopień wysmażenia zasmażki. Kiedy jest aksamitna i bez grudek, dodaj ją do gotujących się warzyw. Wsyp szczyptę pieprzu i gotuj całość przez chwilę, a następnie podaj z młodymi ziemniaczkami i usmażonym lub pieczonym mięsem.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,