Zapomniana zupa. Klasyczna zupa szczawiowa w prostym przepisie

Zupę szczawiową jada się przede wszystkim w Europie Wschodniej, dla mieszkańców innych stron świata stanowi dość egzotyczne danie. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Lubicie zupę szczawiową?

Zapomniana zupa. Klasyczna zupa szczawiowa w prostym przepisieZapomniana zupa. Klasyczna zupa szczawiowa w prostym przepisie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 l bulionu z warzyw i cielęciny albo drobiu
  • 5 dużych łyżek gęstej śmietany (22 proc.)
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • sól i mała szczypta cukru do smaku
  • kilka jajek ugotowanych na twardo
  • garść posiekanego, cienkiego szczypiorku
  • kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę

Przepis

  • Szczaw dokładnie przebrać, opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie i posiekać w paseczki.
  • W rondelku roztopić masło, dodać szczaw i dusić kilka minut.
  • Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i szczypta soli. Wlać do bulionu, zagotować, doprawić solą i cukrem. Wsypać ziemniaki i gotować do miękkości.
  • Dodać uduszony szczaw. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, z dodatkiem szczypiorku.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości