WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Zapomniana rzepa wraca do łask

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Odkryj jej zalety

Obraz
© Shutterstock.com

Kiedy myślimy o białej rzepie, najczęściej mamy przed oczami warzywo o wydłużonym białym korzeniu, przypominające nieco wyglądem pietruszkę, i smakujące jak rzodkiewka. To jednak nie rzepa, a biała rzodkiew. Rzepa jest zaś niewielka, okrągła - biała lub lekko zaróżowiona. Wbrew pozorom nie jest to warzywo korzeniowe, a kapustne. Rzepa, choć mało popularna, to skarbnica witamin i mikroelementów. Warto więc wprowadzić ją do codziennej diety.

/ 5"Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie"

Obraz
© Shutterstock.com

W sklepach i na bazarach znajdziemy dwie odmiany rzepy - czarną i białą. Spożywa się przede wszystkim korzeń, ale liście również są jadalne - móżna ich używać zamiast szpinaku. Nie bez przyczyny mówi się „krzepki jak rzepa”. To warzywo obfituje w witaminy i mikroelementy. Zalecane jest szczególnie osobom, które narzekają na brak energii i często łapią infekcje. Surówka z rzepy będzie więc idealna na objawy wiosennego przesilenia.

/ 5Rzepa - skarbnica witamin i mikroelementów

Obraz
© Shutterstock.com

Co znajdziemy w rzepie? Prowitaminę A, witaminy - C, PP, z grupy B, a także żelazo, magnez, cynk, fosfor, wapń i potas. Sok z rzepy łagodzi stany zapalne gardła, wzmacnia odporność, reguluje trawienie i zapobiega zaparciom, a także poprawia wygląd skóry. Stosowany na włosy, sprawia, że stają się mocniejsze, błyszczące i bardziej gęste.

/ 5Smaczny sposób na rzepę

Obraz
© Shutterstock.com

Rzepa ma charakterystyczny, ostry smak. Sprawdzi się jako smaczny składnik surówki. Wystarczy ją zetrzeć na tartce o dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Surówkę można urozmaicić, dodając do niej marchewkę, jabłko, żurawinę, rodzynki, orzechy czy miód. Młode liście rzepy sprawdzą się jako składnik sałatek, chłodników, farszu do naleśników czy tart. Można z nich także zrobić pesto lub wycisnąć sok.

/ 5Do zupy i gulaszu

Obraz
© 123RF.COM

Rzepę z powodzeniem można poddawać obróbce termicznej - gotować, piec, smażyć. Grube plastry oprószone delikatnie solą i suszonymi ziołami oraz skropione olejem doskonale smakują z grilla. To warzywo można także dodawać do zup i gulaszy. Puree z rzepy zastąpi ziemniaki do obiadu.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru