Odkryj jej zalety
Kiedy myślimy o białej rzepie, najczęściej mamy przed oczami warzywo o wydłużonym białym korzeniu, przypominające nieco wyglądem pietruszkę, i smakujące jak rzodkiewka. To jednak nie rzepa, a biała rzodkiew. Rzepa jest zaś niewielka, okrągła - biała lub lekko zaróżowiona. Wbrew pozorom nie jest to warzywo korzeniowe, a kapustne. Rzepa, choć mało popularna, to skarbnica witamin i mikroelementów. Warto więc wprowadzić ją do codziennej diety.
"Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie"
W sklepach i na bazarach znajdziemy dwie odmiany rzepy - czarną i białą. Spożywa się przede wszystkim korzeń, ale liście również są jadalne - móżna ich używać zamiast szpinaku. Nie bez przyczyny mówi się „krzepki jak rzepa”. To warzywo obfituje w witaminy i mikroelementy. Zalecane jest szczególnie osobom, które narzekają na brak energii i często łapią infekcje. Surówka z rzepy będzie więc idealna na objawy wiosennego przesilenia.
Rzepa - skarbnica witamin i mikroelementów
Co znajdziemy w rzepie? Prowitaminę A, witaminy - C, PP, z grupy B, a także żelazo, magnez, cynk, fosfor, wapń i potas. Sok z rzepy łagodzi stany zapalne gardła, wzmacnia odporność, reguluje trawienie i zapobiega zaparciom, a także poprawia wygląd skóry. Stosowany na włosy, sprawia, że stają się mocniejsze, błyszczące i bardziej gęste.
Smaczny sposób na rzepę
Rzepa ma charakterystyczny, ostry smak. Sprawdzi się jako smaczny składnik surówki. Wystarczy ją zetrzeć na tartce o dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Surówkę można urozmaicić, dodając do niej marchewkę, jabłko, żurawinę, rodzynki, orzechy czy miód. Młode liście rzepy sprawdzą się jako składnik sałatek, chłodników, farszu do naleśników czy tart. Można z nich także zrobić pesto lub wycisnąć sok.
Do zupy i gulaszu
Rzepę z powodzeniem można poddawać obróbce termicznej - gotować, piec, smażyć. Grube plastry oprószone delikatnie solą i suszonymi ziołami oraz skropione olejem doskonale smakują z grilla. To warzywo można także dodawać do zup i gulaszy. Puree z rzepy zastąpi ziemniaki do obiadu.