Zapiekanki z warzyw. Pyszny obiad z piekarnika

Pieczone warzywa nie tracą swoich wartości odżywczych, chociażby w porównaniu z warzywami gotowanymi, z których część mikroelementów i witamin trafia do wody. Zapiekać w piekarniku możemy praktycznie wszystkie warzywa: od tych miękkich, takich jak pomidory, cukinia czy ogórki po te najtwardsze – ziemniaki, buraki czy rzepę. Oto kilka propozycji na nieoczywiste warzywne smakołyki z patelni.

zapiekankaZapiekanka warzywna to pomysł na szybki i pyszny obiad
Źródło zdjęć: © 123RF

Zapiekanka z kapusty

Ta pyszna zapiekanka to pomysł na łatwe, szybkie i bardzo zdrowe danie na obiad czy kolację. Większość składników mamy praktycznie zawsze w domu. Potrzebujemy: pół główki kapusty, cebulę, dwie marchewki, małą puszkę kukurydzy, szklankę ryżu, kilka ząbków czosnku, przecier pomidorowy, żółty ser, olej, sól i pieprz.

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy 10 minut. Cebulę, czosnek i marchewkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Ryż gotujemy, ale musi pozostać lekko twardy. Odcedzoną kapustę przekładamy do miski, dodajemy ryż, warzywa, przecier, starty ser i doprawiamy do smaku. Przekładamy wszystko do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Tarta ze szpinakiem

Kruche ciasto i warzywa to świetne połączenie, a tarta ze szpinakiem to jedno z najbardziej klasycznych dań. Będzie smakowała wszystkim, nawet tym, którzy za szpinakiem nie przepadają. Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, kostka masła, sól. Składniki na farsz: duży por, kilka garści szpinaku, czosnek, ser feta, jogurt, jajko, trochę startego parmezanu, olej, sól i pieprz.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Mąkę i sól wsypujemy do miski, masło (mocno schłodzone) kroimy w kostkę i dodajemy do mąki rozcierając ręką cały czas. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie zwarte. Formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie robimy farsz: pora i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak i wyłączamy patelnię. Chłodne warzywa przekładamy do miski, dodajemy jajko, jogurt, parmezan i pokrojoną w kostkę fetę, lekko solimy i dodajemy pieprz. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy, układamy w formie i podpiekamy 15 minut, aż lekko się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika, wlewamy masę warzywną, wstawiamy ponownie do pieczenia. Zapiekamy około 20 minut, aż masa się zetnie.

Musaka z cukinii

Tradycyjną grecką musakę przygotowuje się z bakłażanów, ale bez trudu możemy je zastąpić cukinią. Efekt będzie trochę inny, ale zapiekanka smakować będzie równie dobrze. Potrzebujemy: trzy duże cukinie, cebulę, czosnek, mielone mięso, przecier pomidorowy, oliwę, suszone oregano, suszony tymianek, natkę pietruszki.

Zapiekanka
© 123RF

Cukinię kroimy na półcentymetrowe plasterki, skrapiamy je oliwą, układamy na blasze i lekko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Cukinia musi zmięknąć. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i mięso. Wsypujemy przyprawy i przecier, dusimy wszystko kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy warstwę cukinii, na to masę mięsną, kolejną warstwę cukinii, itd. Zapiekamy wszystko pół godziny w temperaturze 170 stopni C.

Pieczone bakłażany

Jeśli nie mamy ochoty na zapiekankę, zróbmy zwykłe, pieczone bakłażany, świetnie smakujące jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw z mięsa lub ryb. Składniki: dwa bakłażany, skórka z cytryny, oliwa z oliwek, miód, chili w płatkach, natka pietruszki, sól.

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, nacinamy je od wewnątrz w kratkę, ale uważajmy, by nie przeciąć skóry. Oliwę mieszamy ze skórką z cytryny, miodem, chili, natką i solą. Płyn wcieramy w bakłażany, układamy je na blasze i pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm