Trwa ładowanie...

Zapiekanki z warzyw. Pyszny obiad z piekarnika

Pieczone warzywa nie tracą swoich wartości odżywczych, chociażby w porównaniu z warzywami gotowanymi, z których część mikroelementów i witamin trafia do wody. Zapiekać w piekarniku możemy praktycznie wszystkie warzywa: od tych miękkich, takich jak pomidory, cukinia czy ogórki po te najtwardsze – ziemniaki, buraki czy rzepę. Oto kilka propozycji na nieoczywiste warzywne smakołyki z patelni.

Zapiekanka warzywna to pomysł na szybki i pyszny obiadZapiekanka warzywna to pomysł na szybki i pyszny obiadŹródło: 123RF
d13qfln
d13qfln

Zapiekanka z kapusty

Ta pyszna zapiekanka to pomysł na łatwe, szybkie i bardzo zdrowe danie na obiad czy kolację. Większość składników mamy praktycznie zawsze w domu. Potrzebujemy: pół główki kapusty, cebulę, dwie marchewki, małą puszkę kukurydzy, szklankę ryżu, kilka ząbków czosnku, przecier pomidorowy, żółty ser, olej, sól i pieprz.

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy 10 minut. Cebulę, czosnek i marchewkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Ryż gotujemy, ale musi pozostać lekko twardy. Odcedzoną kapustę przekładamy do miski, dodajemy ryż, warzywa, przecier, starty ser i doprawiamy do smaku. Przekładamy wszystko do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Tarta ze szpinakiem

Kruche ciasto i warzywa to świetne połączenie, a tarta ze szpinakiem to jedno z najbardziej klasycznych dań. Będzie smakowała wszystkim, nawet tym, którzy za szpinakiem nie przepadają. Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, kostka masła, sól. Składniki na farsz: duży por, kilka garści szpinaku, czosnek, ser feta, jogurt, jajko, trochę startego parmezanu, olej, sól i pieprz.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Mąkę i sól wsypujemy do miski, masło (mocno schłodzone) kroimy w kostkę i dodajemy do mąki rozcierając ręką cały czas. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie zwarte. Formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie robimy farsz: pora i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak i wyłączamy patelnię. Chłodne warzywa przekładamy do miski, dodajemy jajko, jogurt, parmezan i pokrojoną w kostkę fetę, lekko solimy i dodajemy pieprz. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy, układamy w formie i podpiekamy 15 minut, aż lekko się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika, wlewamy masę warzywną, wstawiamy ponownie do pieczenia. Zapiekamy około 20 minut, aż masa się zetnie.

d13qfln

Musaka z cukinii

Tradycyjną grecką musakę przygotowuje się z bakłażanów, ale bez trudu możemy je zastąpić cukinią. Efekt będzie trochę inny, ale zapiekanka smakować będzie równie dobrze. Potrzebujemy: trzy duże cukinie, cebulę, czosnek, mielone mięso, przecier pomidorowy, oliwę, suszone oregano, suszony tymianek, natkę pietruszki.

Zapiekanka 123RF
Źródło: 123RF

Cukinię kroimy na półcentymetrowe plasterki, skrapiamy je oliwą, układamy na blasze i lekko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Cukinia musi zmięknąć. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i mięso. Wsypujemy przyprawy i przecier, dusimy wszystko kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy warstwę cukinii, na to masę mięsną, kolejną warstwę cukinii, itd. Zapiekamy wszystko pół godziny w temperaturze 170 stopni C.

Pieczone bakłażany

Jeśli nie mamy ochoty na zapiekankę, zróbmy zwykłe, pieczone bakłażany, świetnie smakujące jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw z mięsa lub ryb. Składniki: dwa bakłażany, skórka z cytryny, oliwa z oliwek, miód, chili w płatkach, natka pietruszki, sól.

d13qfln

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, nacinamy je od wewnątrz w kratkę, ale uważajmy, by nie przeciąć skóry. Oliwę mieszamy ze skórką z cytryny, miodem, chili, natką i solą. Płyn wcieramy w bakłażany, układamy je na blasze i pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz też:

d13qfln
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d13qfln
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13qfln
Więcej tematów