Zapiekanka z grzybami. Na ten widok cieknie ślinka
Masz ochotę na sycący posiłek bez mięsa? Przygotuj smakowitą zapiekankę z fasolą, grzybami i mozzarellą. Pięknie pachnie ziołami i czosnkiem oraz doskonale smakuje. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Grzyby:
- 200 g brązowych pieczarek eko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- pieprz do smaku
- 1 łyżka natki pietruszki
Zapiekanka:
- 200 g fasoli ugotowanej na parze
- 1 puszka pomidorów pelati + sok
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej + pieprz
- 100 g mozzarelli
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.Najpierw zrób grzyby. Oczyść je i pokrój na plasterki, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelnię z grubym dnem wlej oliwę i dodaj czosnek, zacznij podgrzewać i włóż pokrojone pieczarki. Zwiększ ogień i smaż wszystko mieszając łopatką. Jeżeli pojawi się płyn, smaż grzyby do jego odparowania. Smaż je, aż będą brązowe. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszaj.
Do pieczarek dodaj fasolę, pomidory, posiekany czosnek, tymianek, sól i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby spróbuj i dodaj sól i pieprz. Ułóż na wierzchu kawałki mozzarelli. Piecz bez przykrycia w piekarniku przez około 30 minut. Płyn w zapiekance powinien trochę bulgotać i nieco się zredukować, a ser się stopić i nieco przypiec. Podawaj gorącą zapiekankę prosto z pieca z bagietką lub innym chlebem.
Przed zapiekaniem możesz posypać danie okruchami czerstwej bułki i dopiero wstawić do pieca.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze