Zapiekanka z grzybami. Na ten widok cieknie ślinka

Masz ochotę na sycący posiłek bez mięsa? Przygotuj smakowitą zapiekankę z fasolą, grzybami i mozzarellą. Pięknie pachnie ziołami i czosnkiem oraz doskonale smakuje. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Zapiekanka z grzybami. Na ten widok cieknie ślinkaZapiekanka z grzybami. Na ten widok cieknie ślinka
Anna Kamińska

Grzyby:

  • 200 g brązowych pieczarek eko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki

Zapiekanka:

  • 200 g fasoli ugotowanej na parze
  • 1 puszka pomidorów pelati + sok
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej + pieprz
  • 100 g mozzarelli

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.Najpierw zrób grzyby. Oczyść je i pokrój na plasterki, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelnię z grubym dnem wlej oliwę i dodaj czosnek, zacznij podgrzewać i włóż pokrojone pieczarki. Zwiększ ogień i smaż wszystko mieszając łopatką. Jeżeli pojawi się płyn, smaż grzyby do jego odparowania. Smaż je, aż będą brązowe. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszaj.

Przepis

Do pieczarek dodaj fasolę, pomidory, posiekany czosnek, tymianek, sól i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby spróbuj i dodaj sól i pieprz. Ułóż na wierzchu kawałki mozzarelli. Piecz bez przykrycia w piekarniku przez około 30 minut. Płyn w zapiekance powinien trochę bulgotać i nieco się zredukować, a ser się stopić i nieco przypiec. Podawaj gorącą zapiekankę prosto z pieca z bagietką lub innym chlebem.

Przepis

Przed zapiekaniem możesz posypać danie okruchami czerstwej bułki i dopiero wstawić do pieca.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja