Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem. Prosto i smacznie
Makaronowe muszle nadziane szpinakiem i ricottą to doskonały pomysł na kolację lub obiad. Muszle możemy zapiec pod beszamelem lub - w lżejszej wersji - w sosie pomidorowym.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- około 20-25 sztuk makaronu Conchiglioni
- 50 dag szpinaku (najlepiej świeżego)
- 1 opakowanie serka ricotta (około 250 g)
- 2 łyżki oliwy
- 4-5 ząbków czosnku
Na sos beszamelowy:
- 30 g mąki
- 500 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 10 dag twardego sera żółtego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 opakowanie tartego parmezanu
Przepis
- Szpinak należy dokładnie wypłukać, osuszyć i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Poczekać, aż cały płyn odparuje. W trakcie smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać.
- Podsmażony szpinak lekko schłodzić, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać.
- Sos beszamelowy: 30 g mąki podsmażyć na 3 łyżkach masła. W momencie, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wlać mleko (500 ml), doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Zetrzeć żółty ser na drobne wiórki. Sos zdjąć z ognia, wymieszać z serem. Doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku. Aby sos był mniej kaloryczny, można zrezygnować z dodatku sera. Jeżeli chcemy, aby muszelki były pokryte sosem jedynie w niewielkiej ilości, wówczas można przygotować go z połowy składników.
- Makaron ugotować al dente. Napełnić przygotowanym farszem. Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Zalać sosem beszamelowym i posypać parmezanem.
- Zapiec w piekarniku w temperaturze około 180 st. C, przez około 15 minut, do momentu, aż parmezan lekko się zarumieni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl