Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem. Prosto i smacznie

Makaronowe muszle nadziane szpinakiem i ricottą to doskonały pomysł na kolację lub obiad. Muszle możemy zapiec pod beszamelem lub - w lżejszej wersji - w sosie pomidorowym.

Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem. Prosto i smacznieZapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem. Prosto i smacznie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • około 20-25 sztuk makaronu Conchiglioni
  • 50 dag szpinaku (najlepiej świeżego)
  • 1 opakowanie serka ricotta (około 250 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4-5 ząbków czosnku

Na sos beszamelowy:

  • 30 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag twardego sera żółtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 opakowanie tartego parmezanu

Przepis

  • Szpinak należy dokładnie wypłukać, osuszyć i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Poczekać, aż cały płyn odparuje. W trakcie smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Podsmażony szpinak lekko schłodzić, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać.
  • Sos beszamelowy: 30 g mąki podsmażyć na 3 łyżkach masła. W momencie, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wlać mleko (500 ml), doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
  • Zetrzeć żółty ser na drobne wiórki. Sos zdjąć z ognia, wymieszać z serem. Doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku. Aby sos był mniej kaloryczny, można zrezygnować z dodatku sera. Jeżeli chcemy, aby muszelki były pokryte sosem jedynie w niewielkiej ilości, wówczas można przygotować go z połowy składników.
  • Makaron ugotować al dente. Napełnić przygotowanym farszem. Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Zalać sosem beszamelowym i posypać parmezanem.
  • Zapiec w piekarniku w temperaturze około 180 st. C, przez około 15 minut, do momentu, aż parmezan lekko się zarumieni.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja