Zapiekana ryba po podhalańsku
Jak mawiają najstarsi górale, przygotowana w ten sposób ryba, stanie się przebojem twojego świątecznego menu. Wypróbuj ten przepis, a rodzina zgotuje ci owację na stojąco.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
Obrane ze skóry filety pokrój na średniej wielkości kawałki i polej sokiem z cytryny. Rybę przypraw do smaku solą, tymiankiem i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
Tak przygotowane kawałki ryby usmaż na mocno rozgrzanym oleju. W tym czasie suszone śliwki zalej wodą i odstaw, by namokły.
Obierz, umyj i pokrój warzywa - marchew i ziemniaki w talarki, cebulę w piórka, a seler w kostkę. Namoczone śliwki odsącz i również pokrój. Wszystkie warzywa podsmaż na oleju i odrobinie masła, chwilę duś je do miękkości, ale pilnuj, by ciągle były jędrne i nie rozpadły się. Pod koniec dodaj też śliwki.
W naczyniu żaroodpornym ułóż duszone warzywa, a na nich smażoną rybę. Przygotuj zalewę do zapiekanki. Połącz śmietanę z sokiem pomidorowym i przypraw czosnkiem. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na warzywa i rybę.
Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut. Przed podaniem danie posyp zieleniną, np. posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze