Zapiekana ryba po podhalańsku

Jak mawiają najstarsi górale, przygotowana w ten sposób ryba, stanie się przebojem twojego świątecznego menu. Wypróbuj ten przepis, a rodzina zgotuje ci owację na stojąco.

Zapiekana ryba po podhalańskuZapiekana ryba po podhalańsku

Składniki

  • 600 g filetów z białej ryby, np. dorsza
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 2 duże ziemniaki
  • 50 g suszonej śliwki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml soku pomidorowego
  • sól ziołowa, tymianek i pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 cebule

Przepis

Obrane ze skóry filety pokrój na średniej wielkości kawałki i polej sokiem z cytryny. Rybę przypraw do smaku solą, tymiankiem i pieprzem, a następnie obtocz w mące.

Przepis

Tak przygotowane kawałki ryby usmaż na mocno rozgrzanym oleju. W tym czasie suszone śliwki zalej wodą i odstaw, by namokły.

Przepis

Obierz, umyj i pokrój warzywa - marchew i ziemniaki w talarki, cebulę w piórka, a seler w kostkę. Namoczone śliwki odsącz i również pokrój. Wszystkie warzywa podsmaż na oleju i odrobinie masła, chwilę duś je do miękkości, ale pilnuj, by ciągle były jędrne i nie rozpadły się. Pod koniec dodaj też śliwki.

Przepis

W naczyniu żaroodpornym ułóż duszone warzywa, a na nich smażoną rybę. Przygotuj zalewę do zapiekanki. Połącz śmietanę z sokiem pomidorowym i przypraw czosnkiem. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na warzywa i rybę.

Przepis

Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut. Przed podaniem danie posyp zieleniną, np. posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru