Zamarznięte masło. Jak rozprawić się z nim przy śniadaniu

Kto z nas nie chciałby rano zjeść kromki świeżego chleba z grubą warstwą aksamitnego masła… Cóż, zazwyczaj jednak rzeczywistość wygląda inaczej i o poranku wita nas zamarznięta bryła masła, która nie poddaje się naciskom noża, więc na pieczywie ląduje gruby plaster lub żmudnie zeskrobane wiórki.

Kostka masła na stoleZamarznięte masło z trudem daje się rozsmarować na pieczywie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Zamarznięte masło – tego nie rób

Jak sobie radzić z zamarzniętym masłem? Jest kilka sposobów, które zazwyczaj stosujemy. Jednym z nich jest wyciąganie twardej kostki masła z lodówki na chwilę przed śniadaniem. W efekcie kroimy je w grube plastry, pochłaniając zbyt dużo zbędnych kalorii.

Zwolennicy cienkiej warstwy tłuszczu na pieczywie wyjmują masło z lodówki poprzedniego wieczora lub w ogóle nie chowają masła do lodówki. To zły pomysł. Masło szybko jełczeje i nie tylko traci właściwości smakowe oraz odżywcze, ale może być przyczyną zatrucia pokarmowego. Tak nie należy robić.

Jak długo przechowywać masło poza lodówką?

Zamarznięte masło – patent na rozprawienie się z masłem przy śniadaniu

Co zrobić, by masło było gotowe do posmarowania chleba tuż po tym, jak wyciągniecie je z lodówki?

Jest na to prosty sposób. Wystarczy, że przełożycie kawałek masła na mały spodek, a ten umieścicie na filiżance czy kubku z gorącą herbatą pitą do śniadania. Po kilku chwilach masło będzie miękkie i gotowe, by posmarować nim kromkę chleba.

Możecie także na kilka minut przed śniadaniem ukroić kilka plastrów masła i położyć je na talerzyku. Teraz wystarczy zaparzyć kawę, wyjąć chleb i ulubione dodatki. Zdążycie jeszcze wykonać poranną toaletę, a do tego czasu masło pokrojone na mniejsze kawałki zdąży odtajać.

Smacznego!

Masło na kromce chleba
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja