Wystarczą 2 sztuki dziennie, a jelita będą działać idealnie. Szukaj na dziale z owocami
Na pierwszy rzut oka może odstraszać, ale warto dać mu szansę. Ten owoc ma nietypową łuskowatą skórkę, a w środku kryje soczysty, słodko-kwaskowy miąższ, który wspiera pracę jelit, dostarcza cennych składników odżywczych i świetnie sprawdza się jako lekka przekąska.
Egzotyczne owoce coraz częściej goszczą na półkach naszych sklepów, a salaka jest jedną z najciekawszych propozycji. Wygląda jak miniaturowy ananas w brązowej zbroi, a jego smak to mieszanka dobrze znanych nut – jabłka, banana i ananasa. Wystarczą dwie sztuki dziennie, by wesprzeć trawienie, poprawić perystaltykę jelit i dostarczyć organizmowi solidnej porcji witamin i minerałów. W Azji salaka jest owocem codziennym, w Polsce wciąż egzotycznym rarytasem, który warto poznać bliżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły
Czym jest owoc wężowy?
Salaka jadalna to gatunek palm rosnących głównie w Indonezji, ale znajdziesz ją też w Tajlandii, Malezji czy na Bali. Owoce rosną na niewielkich, kolczastych krzewach przy ziemi. Ich największą cechą rozpoznawczą jest skórka: błyszcząca, brązowa, łuskowata, przypomina wężowe łuski. Pod tą "zbroją" kryje się jasny, jędrny miąższ, zwykle podzielony na trzy części, w każdej z nich znajduje się twarda pestka.
Dlaczego owoc wężowy jest taki dobry?
W smaku salaka to połączenie jabłka, banana i ananasa, jest chrupiący, soczysty, słodki z lekką kwaskowatością. Jego wartość nie kończy się na walorach smakowych. Owoc wężowy jest bogaty w błonnik pokarmowy, który usprawnia trawienie, wspiera florę jelitową i pomaga regulować rytm wypróżnień. Regularne jedzenie salaki może łagodzić problemy z zaparciami i wspierać zdrowie jelit, co potwierdzają badania nad rolą błonnika w diecie.
To także źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, która wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami. Wapń i fosfor wzmacniają kości, a potas wspiera pracę serca i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Dodatkowo owoc dostarcza tanin, czyli związków o działaniu lekko ściągającym, które mogą łagodzić biegunki i wspierać zdrowie przewodu pokarmowego.
Wysoka zawartość wody sprawia, że salaka świetnie nawadnia organizm, a przy tym jest niskokaloryczna. Ma niski indeks glikemiczny, więc sięgnąć po nią mogą także osoby z insulinoopornością i diabetycy, oczywiście w rozsądnych ilościach.
Jak przygotować owoc wężowy?
Najczęściej salakę je się na surowo. To szybka, chrupiąca przekąska na letnie dni. Można ją dodać do sałatek owocowych czy koktajli, aby wzbogacić je o egzotyczną nutę. W Indonezji popularny jest deser salak goreng, czyli kawałki owocu obtoczone w cieście i smażone w głębokim oleju.
Owoc wężowy sprawdza się także w przetworach, a nawet nalewkach. Można ją łączyć z innymi egzotycznymi owocami, np. mango czy marakują, tworząc oryginalne konfitury. Zaś pokrojona w plastry i podsmażona z imbirem, czosnkiem i chili będzie świetnym dodatkiem do mięsa, ryb czy curry.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.