Wykwintny obiad na świąteczny stół
Wieprzowe roladki z mięsno-grzybowym farszem z dodatkiem orientalnych przypraw to genialna propozycja na świąteczny obiad. Podajemy je ze smażonymi warzywami i kuskusem. Zapewniam, że będzie pysznie, aromatycznie i oryginalnie.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa - ok. 350 gram
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 300 ml kremówki
- 2-3 szalotki
- 80-100 gram suszonych grzybów (borowiki)
- Sos sojowy ciemny
- Pieprz czarny w młynku Kamis
- Szałwia - do smaku
- Cukinia świeża mała - 1 sztuka
- Kasza kuskus 300 gram
- 2 ząbki czosnku
- Sól morska prowansalska Kamis
- Świeża szałwia
- 2 marchewki
- 1 słoiczek marynowanych pędów z bambusa
- Odrobina imbiru Kamis
- Szczypta cukru
- Oliwa
- Bulion ok. 700 ml
- Limonka
- Papryczka chili - Kamis
- Przyprawa do mięsa duszonego Kamis
Przepis
Grzyby płuczemy, moczymy i zagotowujemy (pozostawiamy tą wodę). Polędwiczkę rozcinamy i rozbijamy, tak aby otrzymać jak najcięższy płat. Marynujemy ją w odrobinie sosu sojowego i przyprawy do mięsa duszonego. Mięso z piersi kurczaka kroimy bardzo drobno lub rozdrabniamy mikserem/robotem z końcówką tnącą.
Przepis
Doprawiamy masę solą i pieprzem świeżo mielonymi. Dodajemy połowę rozdrobnionych grzybów podduszonych wcześniej na maśle wraz z szalotką. Do masy dodajemy też 50-70 ml kremówki oraz szałwię. Wymieszaną masę przekładamy na mięso i zwijamy ściśle w roladę. Obsmażamy chwilę na dużym ogniu- tak aby zrumienić i zamknąć soki w środku a następnie podlewamy odrobiną bulionu i dusimy ok. 20 minut przewracając co jakiś czas. Do pozostałej połowy grzybów wraz z wytworzonym sosem dolewamy kremówkę ok. 100 ml. bulionu i doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis
Warzywa- marchewkę i cukinię kroimy w drobne julienne i dusimy chwilę na patelni, dodajemy pędy bambusa i doprawiamy całość sokiem z połowy limonki, odrobiną papryczki chili, szczyptą cukru/miodu - warzywa mają pozostać chrupkie.
Przepis
Kuskus zalewamy pozostałym bulionem czekamy, aby chwilę napęczniał i przekładamy na patelnię (z łyżką oliwy) i dusimy go doprawiony czosnkiem. Całość przekładamy na talerz.