Wykwintna sałatka z łososiem i burakami. Przepis Davida Gaboriauda
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, które spożywają Polacy. Pieczony, smażony, z grilla, a także wędzony i na surowo w sushi lub jako tatar – to najbardziej znane sposoby serwowania tej ryby. Łosoś doskonale sprawdza się również jako składnik aromatycznych i wyrazistych sałatek. Spróbujcie wykwintnej sałatki według przepisu Davida Gaboriauda.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
• 1 paczka wędzonego dzikiego łososia z certyfikatem MSC
• 2 buraki czerwone
• 1 burak Chioggia (wielokolorowy)
• 1 burak złoty
• kilka łyżek octu z białego wina
• 1 pomarańcza czerwona
• garść rukwi wodnej
• 4 łyżki śmietany 12 proc.
• 2 łyżki startego świeżego chrzanu lub chrzanu ze słoika
• 1/2 cytryny
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• sól, pieprz
- Filet z łososia kroimy na cienkie plastry. Układamy je na talerzach. Buraki kroimy na cienkie plasterki mandoliną lub nożem. Wkładamy do miski, zalewamy je octem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 5 min, aby smaki się przegryzły.
- Pomarańcze obieramy ze skórki i wycinamy same fileciki (miąższ).
- Starty chrzan mieszamy ze śmietaną 12 proc. i doprawiamy solą do smaku.
- Układamy kilka plastrów buraków oraz filecików pomarańczy na każdy talerz. Następnie nakładamy po łyżce musu chrzanowego oraz listki rukwi wodnej. Całość skrapiamy cytryną, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Serwujemy od razu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze