Wyjątkowa jak żadna inna. Na czym polega sekret pizzy neapolitańskiej?

Pizza neapolitańska to majstersztyk – choć nie każdemu może przypaść do gustu, to nie można jej odmówić prawdziwie włoskiego rodowodu. Niestety jest też niemal niemożliwe, by odtworzyć ją w pełni w domowych warunkach. Na czym polega specyfika pizzy neapolitańskiej i jak zrobić pizzę alla napolitana?

Pizza neapolitańskaPizza neapolitańska jest wypiekana w temperaturze ponad 500 stopni Celsjusza
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sekret pizzy neapolitańskiej

Pizza neapolitańska jest wyjątkowa – cienkie jak pergamin ciasto okala gruby, puchaty rant. Taka forma jest zasługą wysokiej temperatury pieczenia – nie do odtworzenia w domowych warunkach – niemal 500 stopni Celsjusza, i opalanego drewnem pieca. To jednak nie wszystko. Aby pizza mogła nosić dumne miano "neapolitańskiej", musi spełnić szereg warunków, które określa Associazione Verace Pizza Napoletana. Według ich kryteriów na pizzę neapolitańską składa się odpowiednia mąka, woda o określonym pH, a także konkretne składniki – w tym pomidory San Marzano czy mozzarella z bawolego mleka.

Na szczęście, jeśli nie startujecie w konkursie na oryginalną pizzę neapolitańską, nie musicie sztywno trzymać się zasad włoskiej federacji. Za to z powodzeniem możecie wykonać ten niebywały przysmak we własnej kuchni, pamiętając jednak, że aptekarska precyzja i umiar w szafowaniu składnikami są tu konieczne.

Jak wykonać pizzę alla napolitana w wersji domowej?

Jeden z autorów bloga RoadTripBus, który wraz ze swoją partnerką realizuje marzenia o podróżowaniu, dzieli się na platformie YouTube swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją, dzięki której każdy amator włoskiej kuchni może zasmakować w neapolitańskiej pizzy.

Co jest potrzebne do wykonania napolitany? Waga kuchenna oraz waga jubilerska, kamień do pieczenia pizzy, odpowiednia mąka, czyli specyficzna jej odmiana – typ 00, zimna wody, szczypta drożdży i dużo cierpliwości. Wyrastanie specjału, w zależności od techniki, może trwać od 9 aż do 48 godzin. Również pieczenie pizzy jest sztuką, choć polscy blogerzy i amatorzy włoskiej kuchni i na to mają rozwiązanie – wystarczy pamiętać, by w piekarniku włączyć funkcję grill.

A jak dokładnie przebiega proces tworzenia pizzy neapolitańskiej w domu? Podążajcie za wskazówkami autora filmu, a na pewno odnajdziecie w swojej kuchni szczyptę Włoch.

Domowa PIZZA lepsza niż z pizzerii - przepis na najlepsze ciasto na pizzę 🍕

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce