Wyjątkowa jak żadna inna. Na czym polega sekret pizzy neapolitańskiej?

Pizza neapolitańska to majstersztyk – choć nie każdemu może przypaść do gustu, to nie można jej odmówić prawdziwie włoskiego rodowodu. Niestety jest też niemal niemożliwe, by odtworzyć ją w pełni w domowych warunkach. Na czym polega specyfika pizzy neapolitańskiej i jak zrobić pizzę alla napolitana?

Pizza neapolitańskaPizza neapolitańska jest wypiekana w temperaturze ponad 500 stopni Celsjusza
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sekret pizzy neapolitańskiej

Pizza neapolitańska jest wyjątkowa – cienkie jak pergamin ciasto okala gruby, puchaty rant. Taka forma jest zasługą wysokiej temperatury pieczenia – nie do odtworzenia w domowych warunkach – niemal 500 stopni Celsjusza, i opalanego drewnem pieca. To jednak nie wszystko. Aby pizza mogła nosić dumne miano "neapolitańskiej", musi spełnić szereg warunków, które określa Associazione Verace Pizza Napoletana. Według ich kryteriów na pizzę neapolitańską składa się odpowiednia mąka, woda o określonym pH, a także konkretne składniki – w tym pomidory San Marzano czy mozzarella z bawolego mleka.

Na szczęście, jeśli nie startujecie w konkursie na oryginalną pizzę neapolitańską, nie musicie sztywno trzymać się zasad włoskiej federacji. Za to z powodzeniem możecie wykonać ten niebywały przysmak we własnej kuchni, pamiętając jednak, że aptekarska precyzja i umiar w szafowaniu składnikami są tu konieczne.

Jak wykonać pizzę alla napolitana w wersji domowej?

Jeden z autorów bloga RoadTripBus, który wraz ze swoją partnerką realizuje marzenia o podróżowaniu, dzieli się na platformie YouTube swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją, dzięki której każdy amator włoskiej kuchni może zasmakować w neapolitańskiej pizzy.

Co jest potrzebne do wykonania napolitany? Waga kuchenna oraz waga jubilerska, kamień do pieczenia pizzy, odpowiednia mąka, czyli specyficzna jej odmiana – typ 00, zimna wody, szczypta drożdży i dużo cierpliwości. Wyrastanie specjału, w zależności od techniki, może trwać od 9 aż do 48 godzin. Również pieczenie pizzy jest sztuką, choć polscy blogerzy i amatorzy włoskiej kuchni i na to mają rozwiązanie – wystarczy pamiętać, by w piekarniku włączyć funkcję grill.

A jak dokładnie przebiega proces tworzenia pizzy neapolitańskiej w domu? Podążajcie za wskazówkami autora filmu, a na pewno odnajdziecie w swojej kuchni szczyptę Włoch.

Domowa PIZZA lepsza niż z pizzerii - przepis na najlepsze ciasto na pizzę 🍕

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach