Wyjątkowa jak żadna inna. Na czym polega sekret pizzy neapolitańskiej?

Pizza neapolitańska to majstersztyk – choć nie każdemu może przypaść do gustu, to nie można jej odmówić prawdziwie włoskiego rodowodu. Niestety jest też niemal niemożliwe, by odtworzyć ją w pełni w domowych warunkach. Na czym polega specyfika pizzy neapolitańskiej i jak zrobić pizzę alla napolitana?

Pizza neapolitańskaPizza neapolitańska jest wypiekana w temperaturze ponad 500 stopni Celsjusza
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sekret pizzy neapolitańskiej

Pizza neapolitańska jest wyjątkowa – cienkie jak pergamin ciasto okala gruby, puchaty rant. Taka forma jest zasługą wysokiej temperatury pieczenia – nie do odtworzenia w domowych warunkach – niemal 500 stopni Celsjusza, i opalanego drewnem pieca. To jednak nie wszystko. Aby pizza mogła nosić dumne miano "neapolitańskiej", musi spełnić szereg warunków, które określa Associazione Verace Pizza Napoletana. Według ich kryteriów na pizzę neapolitańską składa się odpowiednia mąka, woda o określonym pH, a także konkretne składniki – w tym pomidory San Marzano czy mozzarella z bawolego mleka.

Na szczęście, jeśli nie startujecie w konkursie na oryginalną pizzę neapolitańską, nie musicie sztywno trzymać się zasad włoskiej federacji. Za to z powodzeniem możecie wykonać ten niebywały przysmak we własnej kuchni, pamiętając jednak, że aptekarska precyzja i umiar w szafowaniu składnikami są tu konieczne.

Jak wykonać pizzę alla napolitana w wersji domowej?

Jeden z autorów bloga RoadTripBus, który wraz ze swoją partnerką realizuje marzenia o podróżowaniu, dzieli się na platformie YouTube swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją, dzięki której każdy amator włoskiej kuchni może zasmakować w neapolitańskiej pizzy.

Co jest potrzebne do wykonania napolitany? Waga kuchenna oraz waga jubilerska, kamień do pieczenia pizzy, odpowiednia mąka, czyli specyficzna jej odmiana – typ 00, zimna wody, szczypta drożdży i dużo cierpliwości. Wyrastanie specjału, w zależności od techniki, może trwać od 9 aż do 48 godzin. Również pieczenie pizzy jest sztuką, choć polscy blogerzy i amatorzy włoskiej kuchni i na to mają rozwiązanie – wystarczy pamiętać, by w piekarniku włączyć funkcję grill.

A jak dokładnie przebiega proces tworzenia pizzy neapolitańskiej w domu? Podążajcie za wskazówkami autora filmu, a na pewno odnajdziecie w swojej kuchni szczyptę Włoch.

Domowa PIZZA lepsza niż z pizzerii - przepis na najlepsze ciasto na pizzę 🍕

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja