Trwa ładowanie...

Wyjątkowa jak żadna inna. Na czym polega sekret pizzy neapolitańskiej?

Pizza neapolitańska to majstersztyk – choć nie każdemu może przypaść do gustu, to nie można jej odmówić prawdziwie włoskiego rodowodu. Niestety jest też niemal niemożliwe, by odtworzyć ją w pełni w domowych warunkach. Na czym polega specyfika pizzy neapolitańskiej i jak zrobić pizzę alla napolitana?

Pizza neapolitańska jest wypiekana w temperaturze ponad 500 stopni CelsjuszaPizza neapolitańska jest wypiekana w temperaturze ponad 500 stopni CelsjuszaŹródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Sekret pizzy neapolitańskiej

Pizza neapolitańska jest wyjątkowa – cienkie jak pergamin ciasto okala gruby, puchaty rant. Taka forma jest zasługą wysokiej temperatury pieczenia – nie do odtworzenia w domowych warunkach – niemal 500 stopni Celsjusza, i opalanego drewnem pieca. To jednak nie wszystko. Aby pizza mogła nosić dumne miano "neapolitańskiej", musi spełnić szereg warunków, które określa Associazione Verace Pizza Napoletana. Według ich kryteriów na pizzę neapolitańską składa się odpowiednia mąka, woda o określonym pH, a także konkretne składniki – w tym pomidory San Marzano czy mozzarella z bawolego mleka.

Na szczęście, jeśli nie startujecie w konkursie na oryginalną pizzę neapolitańską, nie musicie sztywno trzymać się zasad włoskiej federacji. Za to z powodzeniem możecie wykonać ten niebywały przysmak we własnej kuchni, pamiętając jednak, że aptekarska precyzja i umiar w szafowaniu składnikami są tu konieczne.

Jak wykonać pizzę alla napolitana w wersji domowej?

Jeden z autorów bloga RoadTripBus, który wraz ze swoją partnerką realizuje marzenia o podróżowaniu, dzieli się na platformie YouTube swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją, dzięki której każdy amator włoskiej kuchni może zasmakować w neapolitańskiej pizzy.

Co jest potrzebne do wykonania napolitany? Waga kuchenna oraz waga jubilerska, kamień do pieczenia pizzy, odpowiednia mąka, czyli specyficzna jej odmiana – typ 00, zimna wody, szczypta drożdży i dużo cierpliwości. Wyrastanie specjału, w zależności od techniki, może trwać od 9 aż do 48 godzin. Również pieczenie pizzy jest sztuką, choć polscy blogerzy i amatorzy włoskiej kuchni i na to mają rozwiązanie – wystarczy pamiętać, by w piekarniku włączyć funkcję grill.

d21x3o7

A jak dokładnie przebiega proces tworzenia pizzy neapolitańskiej w domu? Podążajcie za wskazówkami autora filmu, a na pewno odnajdziecie w swojej kuchni szczyptę Włoch.

Domowa PIZZA lepsza niż z pizzerii - przepis na najlepsze ciasto na pizzę 🍕

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj