Wszystko w jednej misce. Makaron z kurczakiem i warzywami
Świetne rozwiązanie na obiad albo kolację w ciągu zapracowanego tygodnia. Kremowy makaron z kurczakiem i warzywami jest banalnie prosty w przygotowaniu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 0,5 kg piersi z kurczaka pokrojonych na kawałki ok. 2,5 cm
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 łyżka mielonego czosnku
- 2 ½ szklanki makaronu
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej papryki
- 1/2 szklanki posiekanej marchewki
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 100 gramów serka śmietankowego
- 1/2 szklanki posiekanej mozzarelli
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- posiekana świeża pietruszka do dekoracji
Przepis
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem i odstaw.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i mieszaj, aż zmięknie. Dodaj kurczaka i usmaż. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
- Wsyp makaron, wlej bulion, wodę, dodaj czerwoną paprykę, marchewkę i groszek. Wymieszaj i zagotuj.
- Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Zdejmij pokrywkę i gotuj, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty, około pięciu minut. Zdejmij z ognia, dodaj serek śmietankowy, mozzarellę i parmezan. Mieszaj, aż ser się rozpuści.
- W razie potrzeby udekoruj pietruszką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl