Wszystko czego nie wiesz o jajkach

None

Obraz

/ 8Jajka przez cały rok

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Jajka nieodłącznie kojarzą nam się ze Świętami Wielkanocnymi, jednak i w pozostałych okresach roku często pod różnymi postaciami goszczą na naszych stołach. Czy ich jedzenie jest zdrowe? Czy można jeść je bez ograniczeń, jak sprawdzić czy są świeże?

/ 8Do wyboru do koloru

Obraz
© sxc.hu

Sklepowe półki uginają się zwykle pod pojemnikami z jajkami oferowanymi przez różnych producentów. I tak przebierać możemy między średnimi, małymi i naprawdę dużymi. W różnych kolorach skorupek i, co ciekawe, wszystkie są klasy A. To jednak nie na klasę jaj powinniśmy zwracać uwagę, a na ich system hodowli, który oznaczony jest numerami od zera do 3.

/ 8Jakie najlepiej?

Obraz
© sxc.hu

Każde jajko lub całe ich opakowanie oznaczone jest konkretnym numerem. Pierwsza cyfra w ciągu liczb oznacza właśnie system hodowli. Najlepiej jest kupować jajka z numerem "0" - oznacza to bowiem, że pochodzą z produkcji ekologicznej, a kury które je znosiły hodowane były na świeżym powietrzu i nie były przy tym w żaden sposób krępowane - miały wolny wybieg.

/ 8Oznaczone numerami 1 i 2

Obraz
© sxc.hu

Jaja oznaczone numerem 1 zniosły kury chowane w warunkach częściowo otwartych - zazwyczaj kury hodowane w takich warunkach zamykane są na noc. 2 znaczy, że są to jajka z chowu ściółkowego czy zniesione przez kury, które mogą się swobodnie poruszać, ale całe życie spędzają w zamknięciu.

/ 8Najgorsze z możliwych

Obraz
© sxc.hu

I w końcu jaja z numerem 3. Takie zniosła kura, która całe swoje życie spędza zamknięta w klatce tak małej, że nie może się w niej prawie w ogóle poruszać. Warto również pamiętać, że kolor skorupek nie ma większego znaczenia - świadczy nie o systemie hodowli, a o rodzaju kur.

/ 8Jak rozpoznać świeże?

Obraz
© sxc.hu

Nie każdy wie, że w bardzo prosty sposób rozpoznać można czy jajka, które zamierzamy zjeść są świeże i nadają się do spożycia. By się o tym przekonać wystarczy nalać wody do miski i zanurzyć w niej jajka. Jeżeli wypłyną na powierzchnię - możemy je wyrzucić, są stare. Te, które będą lekko unosić się w wodzie nie są już pierwszej świeżości, ale nadają się do zjedzenia. Najlepsze będą jajka, które po włożeniu do wody będą leżały poziomo na dnie miski.

/ 8Źródło białka

Obraz
© sxc.hu

Jajka są najlepszym źródłem białka zwierzęcego. Należy jednak pamiętać, że nie powinno się jeść ich tygodniowo więcej niż pięć lub sześć (wliczając te, które dodajemy do innych pokarmów). Jajka poprawiają działanie naszego układu nerwowego, przeciwdziałają miażdżycy i regulują ciśnienie krwi.

/ 8Gotowane jajka

Obraz
© sxc.hu

Pamiętaj, by jajka wkładać do zimnej wody, a czas ich gotowania liczyć od jej zawrzenia. Jajka na miękko gotuj około 2-3 min., na półtwardo 4-5 min., a na twardo - 7-9 min. Jeżeli będziesz gotować jajka dłużej niż 10 min. wokół ich żółtka utworzy się ciemna, zielona otoczka.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować