Wrzucasz pierogi na wrzątek? Jesteś w błędzie!
Pierogi trzeba wrzucać na wrzątek – ten fakt zna nawet dziecko i każdy, kto gotuje pierogi jest przekonany, że robi to dobrze. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wielu amatorów tego klasyka kuchni polskiej popełnia pewien błąd.
Czy pierogi trzeba wrzucać na wrzątek?
Pierogi trzeba wrzucić na wrzącą wodę – to prawda stara jak świat. Nikogo nie trzeba przekonywać, że pierogi, które umieszczone zostaną w letniej wodzie, będą surowe lub wręcz przeciwnie – zupełnie rozgotowane. Nic dziwnego, ciasto – mąka z wodą – musi zostać błyskawicznie zaparzone we wrzątku, w przeciwnym wypadku pierogi zamienią się w bezkształtną masę.
Ale czy na pewno każdy z nas wrzuca pierogi na wrzątek? Okazuje się, że nie do końca tak jest – jeżeli na wrzącą, osoloną wodę wrzucimy zbyt dużą liczbę pierogów, to temperatura wody gwałtownie się obniży i na pewno nie będzie wrzała. Oczekiwanie na ponowne zagotowanie wody to dodatkowe 2 czy nawet 3 minuty. Pierogi nie mają szans!
A zatem, jak ugotować pierogi, by ciasto było sprężyste, elastyczne, ale zarazem miękkie?
Sekret pysznych pierogów
Jak gotować pierogi, by były perfekcyjne?
Najlepszy do gotowania pierogów będzie duży garnek. Gotująca się woda powinna być mocno osolona – tak, jak do gotowania makaronu. A jak określić ilość wody? Warto zapamiętać, że na każde 100 g pierogów powinno przypadać pół litra wody. Zakładając, że średnio jeden pieróg waży około 40 g, w pół litra wrzątku powinny skąpać się 2 pierogi. Jest to istotne, ponieważ zbyt mała ilość wody sprawi, że pierogi będą się sklejać.
Z aptekarską precyzją odmierzamy nie tylko ilość wody, lecz również czas. Te dwa czynniki są gwarantem perfekcyjnie ugotowanych pierogów. Ile powinny się gotować średniej wielkości pierogi? 3 minuty od momentu ponownego zagotowania wody, chyba że lubimy sakiewki porządnie napakowane farszem – wówczas porcja pierogów może potrzebować aż 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Warto przed ugotowaniem pierwszej partii do wrzątku wrzucić jeden pieróg i sprawdzić, jak wygląda i jak smakuje po 3 minutach.
Czy do wody należy dodać olej? Choć ten spór nie jest tak zażarty, jak spór o oliwę w wodzie do makaronu, to wydaje się, że werdykt powinien by taki sam. Nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek tłuszczu do wody, ale po wyłowieniu pierogów z wrzątku warto je skropić olejem. Dzięki temu po ostygnięciu można przełożyć je do lodówki lub zamrażarki bez obaw o to, że się posklejają. Przy odsmażaniu można już nie dawać tłuszczu na patelnię – dzięki temu pierogi będą mniej kaloryczne.
Zobacz także: