Wrzucasz pierogi na wrzątek? Jesteś w błędzie!

Pierogi trzeba wrzucać na wrzątek – ten fakt zna nawet dziecko i każdy, kto gotuje pierogi jest przekonany, że robi to dobrze. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wielu amatorów tego klasyka kuchni polskiej popełnia pewien błąd.

Pierogi na patelniIdealne pierogi to nie tylko ciasto i farsz
Źródło zdjęć: © 123RF

Czy pierogi trzeba wrzucać na wrzątek?

Pierogi trzeba wrzucić na wrzącą wodę – to prawda stara jak świat. Nikogo nie trzeba przekonywać, że pierogi, które umieszczone zostaną w letniej wodzie, będą surowe lub wręcz przeciwnie – zupełnie rozgotowane. Nic dziwnego, ciasto – mąka z wodą – musi zostać błyskawicznie zaparzone we wrzątku, w przeciwnym wypadku pierogi zamienią się w bezkształtną masę.

Ale czy na pewno każdy z nas wrzuca pierogi na wrzątek? Okazuje się, że nie do końca tak jest – jeżeli na wrzącą, osoloną wodę wrzucimy zbyt dużą liczbę pierogów, to temperatura wody gwałtownie się obniży i na pewno nie będzie wrzała. Oczekiwanie na ponowne zagotowanie wody to dodatkowe 2 czy nawet 3 minuty. Pierogi nie mają szans!

A zatem, jak ugotować pierogi, by ciasto było sprężyste, elastyczne, ale zarazem miękkie?

Sekret pysznych pierogów

Jak gotować pierogi, by były perfekcyjne?

Najlepszy do gotowania pierogów będzie duży garnek. Gotująca się woda powinna być mocno osolona – tak, jak do gotowania makaronu. A jak określić ilość wody? Warto zapamiętać, że na każde 100 g pierogów powinno przypadać pół litra wody. Zakładając, że średnio jeden pieróg waży około 40 g, w pół litra wrzątku powinny skąpać się 2 pierogi. Jest to istotne, ponieważ zbyt mała ilość wody sprawi, że pierogi będą się sklejać.

Z aptekarską precyzją odmierzamy nie tylko ilość wody, lecz również czas. Te dwa czynniki są gwarantem perfekcyjnie ugotowanych pierogów. Ile powinny się gotować średniej wielkości pierogi? 3 minuty od momentu ponownego zagotowania wody, chyba że lubimy sakiewki porządnie napakowane farszem – wówczas porcja pierogów może potrzebować aż 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Warto przed ugotowaniem pierwszej partii do wrzątku wrzucić jeden pieróg i sprawdzić, jak wygląda i jak smakuje po 3 minutach.

Czy do wody należy dodać olej? Choć ten spór nie jest tak zażarty, jak spór o oliwę w wodzie do makaronu, to wydaje się, że werdykt powinien by taki sam. Nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek tłuszczu do wody, ale po wyłowieniu pierogów z wrzątku warto je skropić olejem. Dzięki temu po ostygnięciu można przełożyć je do lodówki lub zamrażarki bez obaw o to, że się posklejają. Przy odsmażaniu można już nie dawać tłuszczu na patelnię – dzięki temu pierogi będą mniej kaloryczne.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej