Tego nie wiedziałeś o cebuli. Warto jeść ją nawet codziennie!
Cebula, z łaciny Allium cepa, czyli cebula czosnek, to warzywo wszechstronne, znane już od starożytności. Pochodzi z Azji. Egipcjanie przypisywali jej zdolność do zwalczania demonów. W Rzymie natomiast uważano ją za lek na wszelkie dolegliwości. Jej zalety zdrowotne znane były również Grekom, którzy używali jej aby wzmocnić się przed rywalizacją sportową. Średniowieczni medycy zalecali cebulę na bóle głowy, ugryzienia węży i na porost włosów.
Cebulę wykorzystywano także w rodzimej medycynie ludowej. Sok z cebuli zmieszany z cukrem służył jako lek na katar i przeziębienie. Cebula jest bliską krewną czosnku i pora. Wszystkie zawierają związki siarki, dzięki której mają charakterystyczny zapach i smak oraz właściwości zdrowotne.
Najpopularniejsze rodzaje cebuli:
- cebula żółta zwyczajna
- cebula czerwona
- cebula cukrowa
- dymka
- cebula czosnkowa biała
- szalotka.
Wartość energetyczna cebuli to tylko 30 kcal na 100 gram.
Przepis na domowe cebularze
Cebula - wartości odżywcze
Składniki cebuli, dzięki którym ma korzystne wartości odżywcze i zdrowotne:
- kwercetyna - jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem) i neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe.
- związki siarki - mają działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe, pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi.
- witamina C - ma działanie przeciwutleniające, jest niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga w pielęgnacji skóry i włosów.
- kwas foliowy - uczestniczy między innymi w produkcji krwi i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ma szczególne znaczenie dla kobiet przed ciążą i w jej trakcie, ponieważ zapobiega wadom wrodzonym układu nerwowego.
- witamina B6 - bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
- potas - obniża ciśnienie krwi i jest ważny dla zdrowego serca.
- wapń - niezbędny dla mocnych i zdrowych kości.
- chrom - przeciwdziała insuliooporności, która przyczynia się do wystąpienia cukrzycy.
- żelazo - uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w zmniejszaniu uczucia zmęczenia.
- błonnik - pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi i ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi.
- antocyjany - obecne są w czerwonej cebuli – to silne przeciwutleniacze, które nadają temu rodzajowi cebuli czerwony kolor.
- beta-karoten - przeciwutleniacz zwarty w szczypiorku, wzmacnia układ odpornościowy i ma działanie przeciwnowotworowe.
Dlaczego warto jeść cebulę
Cebula ma właściwości przeciwbakteryjne, co udowodnił m.in. Ludwik Pasteur. Poza tym wiadomo, że niszczy ona drobnoustroje, m.in. bakterii Salmonella i E. coli
Jedzenie cebuli pomaga w profilaktyce i leczeniu objawów przeziębienia i grypy, zwiększa ona bowiem odporność i zmniejsza stany zapalne. Pomaga w oczyszczaniu dróg oddechowych i działa wzmacniająco.
Cebula zapobiega próchnicy zębów i pomaga w infekcjach jamy ustnej. Udowodniono, że 3 do 8 minut żucia surowej cebuli powoduje zniszczenie wszystkich drobnoustrojów znajdujących się w jamie ustnej, gardle i na ustach.
Jest jednym z najbogatszych źródeł fruktanów, rodzaju błonnika prebiotycznego, który jest pokarmem korzystnych bakterii jelitowych. Cebula jest zatem wskazana na wzmocnienie organizmu po antybiotykach, które często niszczą zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i dobroczynną florę zasiedlającą jelita.
Cebula hamuje powstawanie złego cholesterolu LDL i podwyższa stężenie zdrowego cholesterolu HDL. Pomaga zapobiegać nadciśnieniu.
Zapobiega także cukrzycy i rozwojowi komórek rakowych. POza tym wzmacnia kości, hamuje rozwój trądziku. Sok z cebuli pomaga na ból ucha i szumy w uszach.
Kto nie powinien jeść cebuli? Osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego. Nie poleca się jej także chorym na nerki oraz w przypadku niewydolności serca.
Cebula w kuchni
Jest wykorzystywana w kuchniach całego świata i można powiedzieć, że kuchnia bez cebuli nie istnieje. Każdy jej rodzaj, od młodej wiosennej cebuli, szczypiorku czy siedmiolatki do dojrzałej postaci warzywa w łupinach. Cebula to warzywo, które możemy wyhodować sami w postaci zielonego szczypiorku ze starej dojrzałej postaci lub po prostu wysiać do kuchennej lub balkonowej skrzynki. Zwłaszcza wiosną będzie cieszyć nasze podniebienia.
Syrop z cebuli na wzmocnienie i infekcje
- Obierz dwie lub trzy średniej wielkości cebule, pokrój je w krążki, przełóż do słoika i posyp obficie cukrem lub zalej dwoma łyżkami miodu.
- Pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu do chwili, aż cebula puści sok.
- Przelej syrop z cebuli do słoika. Pij po łyżce trzy razy dziennie.
Zupa cebulowa
Składniki:
- 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 4 duże żółte cebule
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka listków tymianku
- sól i pieprz
- tarty ser gruyere lub ementaler
- kromki bagietki
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w plastry. Do garnka włóż masło, cebulę i smaż na małym ogniu aż cebula lekko zbrązowieje. Posyp ją cukrem i smaż razem, aż cukier zrobi się brązowy.
- Dodaj wtedy mąkę i wymieszaj łopatką z cebulą. Wlej wino i gotuj, aż alkohol prawie odparuje.
- Wlej bulion, dodaj ziele, liście laurowe i tymianek. Gotuj zupę na małym ogniu 30-40 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Na patelnię włóż masło i podsmaż kromki bagietki. Zupę dopraw sola i pieprzem i rozlej do żaroodpornych kokilek.
- Do każdej włóż grzankę i posyp obficie serem. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut. Ostrożnie wyjmij kokilki z piekarnika i podawaj.