Mięso ze strusia – jak smakuje i jak je przyrządzić?
Strusie to największe żyjące ptaki, które jednak nie potrafią latać. W środowisku naturalnym można je spotkać w Afryce, Ameryce Południowej i w Australii. W ostatnich latach rośnie zainteresowanie strusim mięsem, szczególnie w Europie Zachodniej, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Pojawia się też coraz więcej hodowli tych zwierząt – również w Polsce. Mimo to strusie ciągle są uważane za dosyć egzotyczne i niecodzienne zjawisko na naszych stołach.
Jakie wartości ma mięso ze strusia?
Strusina jest czerwonego koloru, a w swoim smaku przypomina dziczyznę albo wołowinę. Jest jednak nieco słodsza i ma orzechowy posmak. To delikatne i smaczne mięso, które stosunkowo łatwo przyrządzić.
W 100 g mięsa ze strusia mamy 115 kcal, więc należy ono do produktów niskokalorycznych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu (zaledwie 0,7 g na 100 g mięsa) i cholesterolu. Ma za to wysoki poziom żelaza i białka. Strusina jest odpowiednia dla osób z nadciśnieniem tętniczym, gdyż zawiera niewielką ilość sodu.
W strusim mięsie znajdziemy dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego (ok. 18 proc.) oraz linolenowego (ok. 6 proc.). Zawiera również ważny dla okresu okołourodzeniowego oraz wieku podeszłego kwas arachidonowy należący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo ważne jest też to, że w mięsie strusia występuje korzystny stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych i wielonienasyconych, a wynosi on 1:1:1.
Przepis na domowe cebularze
Widzimy więc, że strusina ma wysoką zawartość składników pokarmowych wartościowych dla organizmu ludzkiego. Polecana jest nawet kobietom w ciąży.
Strusina w kuchni
Przyrządzenie strusiny nie jest może bardzo skomplikowane, jednak wymaga uwagi. Nie możemy poddawać jej intensywnej obróbce termicznej, gdyż może stać się sucha i łykowata. Jeśli prawidłowo przygotujemy mięso, będzie ono delikatne i kruche.
Przed pieczeniem mięso ze strusia należy lekko podsmażyć ze względu na to, że ma ono niewielką zawartość tłuszczu. Na 500 g strusiny zakłada się 15 minut pieczenia w piekarniku w 150-170 stopniach. W trakcie pieczenia warto często polewać mięso jego własnym sosem.
Mięso z ud strusia najlepiej sprawdza się jako pieczeń. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby pieczeń nie była zbyt sucha, a wszystkie jej soki zachowane, warto korzystać z gotowych torebek do pieczenia lub z naczynia żaroodpornego z przykryciem.
Z mięsa ze strusia pokrojonego w kawałki z powodzeniem można zrobić gulasz, a z mielonego – sos do spaghetti albo tatar.
Dania ze strusia – przepisy
Steki ze strusia
- Mięso na steki ze strusia powinno mieć grubość od 2 do 2,5 cm. Nie wolno dopuścić do ich przesmażenia.
- Na wolnym ogniu stek powinien smażyć się średnio 6 minut na każdej ze stron. Na nieco mocniejszym – po 3-4 minuty na stronę.
- Tak przygotowane steki świetnie smakują z żurawiną lub sosem porzeczkowym.
Carpaccio ze strusia
Składniki:
- mrożone mięso ze strusia,
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- świeża bazylia,
- parmezan,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso należy rozmrozić, ale nie do końca. Następnie pokroić je ostrym nożem na jak najcieńsze plasterki. Rozłożyć je na półmisku.
- Natkę z pietruszki i liście bazylii trzeba drobno posiekać i wymieszać z przyprawami, oliwą/olejem i sokiem z cytryny.
- Tak przygotowaną miksturą należy posmarować mięso, a potem posypać je serem.
- Najlepiej podawać z ciepłymi grzankami.
Burgery ze strusia
- Z mielonego mięsa ze strusia można przygotować burgery.
- Smażymy je ok. 6-8 minut na każdej ze stron tak, by były dobrze przypieczone, ale nie wysuszone. Mięso musi być mocno zarumienione.
- Burgery można smażyć na odrobinie oleju na patelni albo grillować.
Jeśli chcemy urozmaicić nasze menu albo zabłysnąć w towarzystwie wyjątkowym daniem (i tematem do rozmów), warto zainwestować w strusinę. Mięso jest nie tylko bardzo wartościowe, ale też smaczne. Polacy coraz chętniej sięgają po nowe i mniej typowe smaki. Czemu więc nie dać szansy strusiowi?
Struś osiąga dojrzałość ubojową w wieku ok. 10-14 miesięcy. Waży wtedy 90-130 kg. Za kilogram mięsa gulaszowego ze strusia zapłacimy ok. 20 zł. Mięso stekowe kosztuje już ok. 55 zł za kilogram, a polędwica to koszt ok. 58 zł za 1 kg.