Trwa ładowanie...

Mięso ze strusia – jak smakuje i jak je przyrządzić?

Strusie to największe żyjące ptaki, które jednak nie potrafią latać. W środowisku naturalnym można je spotkać w Afryce, Ameryce Południowej i w Australii. W ostatnich latach rośnie zainteresowanie strusim mięsem, szczególnie w Europie Zachodniej, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Pojawia się też coraz więcej hodowli tych zwierząt – również w Polsce. Mimo to strusie ciągle są uważane za dosyć egzotyczne i niecodzienne zjawisko na naszych stołach.

Strusina to smaczne i wartościowe mięsoStrusina to smaczne i wartościowe mięsoŹródło: 123RF
d2brt7p
d2brt7p

Jakie wartości ma mięso ze strusia?

Strusina jest czerwonego koloru, a w swoim smaku przypomina dziczyznę albo wołowinę. Jest jednak nieco słodsza i ma orzechowy posmak. To delikatne i smaczne mięso, które stosunkowo łatwo przyrządzić.

W 100 g mięsa ze strusia mamy 115 kcal, więc należy ono do produktów niskokalorycznych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu (zaledwie 0,7 g na 100 g mięsa) i cholesterolu. Ma za to wysoki poziom żelaza i białka. Strusina jest odpowiednia dla osób z nadciśnieniem tętniczym, gdyż zawiera niewielką ilość sodu.

W strusim mięsie znajdziemy dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego (ok. 18 proc.) oraz linolenowego (ok. 6 proc.). Zawiera również ważny dla okresu okołourodzeniowego oraz wieku podeszłego kwas arachidonowy należący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo ważne jest też to, że w mięsie strusia występuje korzystny stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych i wielonienasyconych, a wynosi on 1:1:1.

Przepis na domowe cebularze

Widzimy więc, że strusina ma wysoką zawartość składników pokarmowych wartościowych dla organizmu ludzkiego. Polecana jest nawet kobietom w ciąży.

d2brt7p

Strusina w kuchni

Przyrządzenie strusiny nie jest może bardzo skomplikowane, jednak wymaga uwagi. Nie możemy poddawać jej intensywnej obróbce termicznej, gdyż może stać się sucha i łykowata. Jeśli prawidłowo przygotujemy mięso, będzie ono delikatne i kruche.

Przed pieczeniem mięso ze strusia należy lekko podsmażyć ze względu na to, że ma ono niewielką zawartość tłuszczu. Na 500 g strusiny zakłada się 15 minut pieczenia w piekarniku w 150-170 stopniach. W trakcie pieczenia warto często polewać mięso jego własnym sosem.

Mięso z ud strusia najlepiej sprawdza się jako pieczeń. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby pieczeń nie była zbyt sucha, a wszystkie jej soki zachowane, warto korzystać z gotowych torebek do pieczenia lub z naczynia żaroodpornego z przykryciem.

Z mięsa ze strusia pokrojonego w kawałki z powodzeniem można zrobić gulasz, a z mielonego – sos do spaghetti albo tatar.

Strusina 123RF
Źródło: 123RF

Dania ze strusia – przepisy

Steki ze strusia

  1. Mięso na steki ze strusia powinno mieć grubość od 2 do 2,5 cm. Nie wolno dopuścić do ich przesmażenia.
  2. Na wolnym ogniu stek powinien smażyć się średnio 6 minut na każdej ze stron. Na nieco mocniejszym – po 3-4 minuty na stronę.
  3. Tak przygotowane steki świetnie smakują z żurawiną lub sosem porzeczkowym.
d2brt7p

Carpaccio ze strusia

Składniki:

  • mrożone mięso ze strusia,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • ½ pęczka natki pietruszki, 
  • świeża bazylia,
  • parmezan, 
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso należy rozmrozić, ale nie do końca. Następnie pokroić je ostrym nożem na jak najcieńsze plasterki. Rozłożyć je na półmisku.
  2. Natkę z pietruszki i liście bazylii trzeba drobno posiekać i wymieszać z przyprawami, oliwą/olejem i sokiem z cytryny.
  3. Tak przygotowaną miksturą należy posmarować mięso, a potem posypać je serem.
  4. Najlepiej podawać z ciepłymi grzankami.

Burgery ze strusia

  1. Z mielonego mięsa ze strusia można przygotować burgery.
  2. Smażymy je ok. 6-8 minut na każdej ze stron tak, by były dobrze przypieczone, ale nie wysuszone. Mięso musi być mocno zarumienione.
  3. Burgery można smażyć na odrobinie oleju na patelni albo grillować.
d2brt7p

Jeśli chcemy urozmaicić nasze menu albo zabłysnąć w towarzystwie wyjątkowym daniem (i tematem do rozmów), warto zainwestować w strusinę. Mięso jest nie tylko bardzo wartościowe, ale też smaczne. Polacy coraz chętniej sięgają po nowe i mniej typowe smaki. Czemu więc nie dać szansy strusiowi?

Struś osiąga dojrzałość ubojową w wieku ok. 10-14 miesięcy. Waży wtedy 90-130 kg. Za kilogram mięsa gulaszowego ze strusia zapłacimy ok. 20 zł. Mięso stekowe kosztuje już ok. 55 zł za kilogram, a polędwica to koszt ok. 58 zł za 1 kg.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj