Włoski sos sałatkowy. Zamiast kupować gotowce, zrób samodzielnie

Sos sałatkowy włoski wyróżnia się zapachem bazylii i oregano, jest lekki, robiony na bazie oliwy i idealnie nadaje się do sałatek.

Sałatka Sos włoski to idealny dodatek do sałatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sos sałatkowy włoski – przygotowanie

Sos sałatkowy włoski możemy kupić w sklepie w saszetkach, gotowy zaraz po rozrobieniu z wodą i oliwą. Jednak łatwo też wykonać go samodzielnie. Wystarczy przygotować wybrane zioła – świeże lub suszone oregano, bazylię, tymianek, natknę pietruszki, czosnek. Te składniki wystarczy posiekać i wymieszać z oliwą oraz wodą, warto też dodać do smaku ocet winny, sól, pieprz i cukier.

Sos sałatkowy włoski – sposoby podania

Sos włoski to idealny dodatek do sałatek, ponieważ wydobywa ich smak i nadaje im przyjemnego ziołowego aromatu i smaku. Ten sos dobrze komponuje się z sałatkami z różnych rodzajów sałat, rukoli czy roszponki, dlatego często sięga się po niego podczas przygotowywania sałatek wiosennych i lekkich. Również inne rośliny zielone mogą być dobrym składnikiem sałatki doprawionej sosem włoskim, należy do nich na przykład cykoria.

Można sięgać po ten sos podczas przygotowywania typowych włoskich sałatek, do których dodaje się anchois, świeże i suszone pomidory, paprykę, ogórki, a także różne rodzaje serów, jak mozzarella, burrata, ricotta czy sery pleśniowe. Smacznym dodatkiem do sałatek z sosem włoskim są również kukurydza, orzechy, awokado i delikatne mięsa, jak pierś z kurczaka czy filet z indyka.

Idealna sałatka na drugie śniadanie

Sos sałatkowy włoski – właściwości

Sos sałatkowy włoski jest świetnym dodatkiem do sałatek, ponieważ przygotowuje się go na bazie oliwy, a w tłuszczach łatwo rozpuszczają się witaminy, dzięki czemu są lepiej przyswajalne po spożyciu.

Witaminy są bardzo ważnymi dla organizmu składnikami, regulującymi wiele procesów i w rezultacie wpływającymi na nasze samopoczucie. Gdy sięgamy po kolorowe sałatki pełne różnorakich składników, wyobrażamy sobie, że sięgamy po talerz zdrowia i witamin. I mamy rację, ale żeby nasz organizm mógł przyswoić wszystkie potrzebne składniki, dobrze jest wiedzieć kilka podstawowych rzeczy, jak choćby to, że część witamin rozpuszcza się w wodzie, a część w tłuszczach. Dlatego właśnie zalecane jest dodawanie niewielkiej ilości oleju czy oliwy do sałatek.

Zaletą włoskiego sosu sałatkowego jest właśnie to, że powstaje na bazie wody i oliwy, a zatem korzystnie wpływa na przyspieszenie wchłaniania witamin. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą witaminy A, D, E i K.

Witamina A jest związana ze wzrokiem (poprawia widzenie i zapobiega kurzej ślepocie), jest również ważna dla skóry, włosów i paznokci. Witamina D jest istotna dla układu kostnego i odporności, a witamina E wspomaga zwalczanie wolnych rodników i wspomaga funkcjonowanie układu rozrodczego. Równie znacząca jest witamina K, która jest ważnym czynnikiem wpływającym na krzepnięcie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a co dla nas istotne, można ją znaleźć głównie w zielonych warzywach (jak natka pietruszki).

Dodatkowym pozytywnym aspektem dodawania do sałatek sosu włoskiego jest to, że zawarte w nim zioła pobudzają pracę żołądka i korzystnie wpływają na przemianę materii. Bazylia naturalnie przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, oregano ma działanie bakteriobójcze i antyoksydacyjne, a tymianek zachowuje się podobnie do antybiotyku oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy i pokarmowy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja