Skarbnica witamin. Właściwości i zastosowanie czarnych porzeczek
Porzeczki czarne, chociaż bywają bardzo kwaśne, są najpopularniejszą odmianą krzewu porzeczki, którego często można spotkać w ogrodach oraz plantacjach polskich rolników. Warto je włączyć do swojej diety, gdyż zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, pozytywnie wpływających na zdrowie.
Porzeczki czarne to malutkie, okrągłe kuleczki o bardzo ciemnej skórce w kolorze fioletu wpadającego w czerń, wyrastające z wieloletniego krzewu porzeczki z rodziny agrestowatych, który pochodzi z terenów Azji i Europy o umiarkowanym klimacie. Zarówno owoce porzeczki czarnej, jak i jej liście, znane są ze swojego charakterystycznego, mocnego aromatu, który bardzo często kojarzy się z ciepłymi wakacjami.
Krzew porzeczki czarnej jest jednym z najczęściej sadzonych i uprawianych roślin owocowych w Polsce, gdyż dobrze czuje się w umiarkowanym klimacie i nie ma zbyt dużych wymagań glebowych czy temperaturowych, a jego owoce są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym. Porzeczki czarne obradzają najczęściej w lipcu, w zależności od odmiany mogą mieć kwaskowaty bądź słodko-wytrawny smak. Są twarde i sprężyste, toteż nadają się do zbiorów przy użyciu maszyn, a także zawierają dużo soku, który osiadając na ubraniach, staje się, niestety, często bardzo trudny do usunięcia.
Porzeczki czarne – wartości odżywcze
Porzeczki czarne zawdzięczają swój ciemny kolor antocyjanom, czyli związkom z grupy flawonoidów, które maja właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo są bombą witamin i składników mineralnych, jak np. witamin C, A, E i witamin z grupy B, fosforu, potasu, magnezu. Porzeczki czarne zawierają również kwasy organiczne i garbniki. Jak każdy owoc, porzeczki czarne są doskonałym produktem dla osób odchudzających się. W 100 g znajdziemy zaledwie ok. 40 kcal.
Dlaczego warto jeść porzeczki?
Porzeczki czarne – właściwości lecznicze
Porzeczki czarne są nieocenionym lekarstwem medycyny naturalnej. Ich bardzo wysoka zawartość witamin sprzyja odporności i szybko pomaga powrócić do zdrowia podczas przeziębienia czy grypy. Ponadto porzeczki czarne wykazują działanie silnie antyoksydacyjne dzięki wielu flawonoidom, a to wpływa zarówno na urodę, jak i na ogólny stan organizmu.
Flawonoidy chronią przed powstawaniem komórek nowotworowych, chorób układu naczyniowo-sercowego, pozwalają szybko wydalić metale ciężkie z organizmu, zabijają szkodliwe bakterie, również przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek. Czarna porzeczka pomaga w leczeniu zaburzeń jelitowych i schorzeniach dróg moczowych, pozytywnie wpływa na oczy dzięki witaminie A. Lecznicze działanie wykazują również wspomniane wyżej bardzo aromatyczne liście porzeczki czarnej. Pomagają one np. na ukąszenia owadów i trudno gojące się rany, gdyż działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco.
Porzeczki czarne – kulinarne zastosowanie
Porzeczki czarne świetnie nadają się do przetworów, np. dżemów, marmolad, soków, kisieli, nawet wina. Często są dodawane do jogurtów, wyrabia się z nich pyszne lody i sorbety, na ich bazie przygotowuje się słodko-kwaśne masy i do ciastek i do mięs, np. polędwiczek czy kurczaka. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary i bardzo wyrazisty kolor doskonale nadają się do ozdabiania tortów i ciast.