Trwa ładowanie...

Skarbnica witamin. Właściwości i zastosowanie czarnych porzeczek

Porzeczki czarne, chociaż bywają bardzo kwaśne, są najpopularniejszą odmianą krzewu porzeczki, którego często można spotkać w ogrodach oraz plantacjach polskich rolników. Warto je włączyć do swojej diety, gdyż zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, pozytywnie wpływających na zdrowie.

Czarne porzeczki są bardzo zdrowe Czarne porzeczki są bardzo zdrowe Źródło: Adobe Stock
d281es1
d281es1

Porzeczki czarne to malutkie, okrągłe kuleczki o bardzo ciemnej skórce w kolorze fioletu wpadającego w czerń, wyrastające z wieloletniego krzewu porzeczki z rodziny agrestowatych, który pochodzi z terenów Azji i Europy o umiarkowanym klimacie. Zarówno owoce porzeczki czarnej, jak i jej liście, znane są ze swojego charakterystycznego, mocnego aromatu, który bardzo często kojarzy się z ciepłymi wakacjami.

Krzew porzeczki czarnej jest jednym z najczęściej sadzonych i uprawianych roślin owocowych w Polsce, gdyż dobrze czuje się w umiarkowanym klimacie i nie ma zbyt dużych wymagań glebowych czy temperaturowych, a jego owoce są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym. Porzeczki czarne obradzają najczęściej w lipcu, w zależności od odmiany mogą mieć kwaskowaty bądź słodko-wytrawny smak. Są twarde i sprężyste, toteż nadają się do zbiorów przy użyciu maszyn, a także zawierają dużo soku, który osiadając na ubraniach, staje się, niestety, często bardzo trudny do usunięcia.

Porzeczki czarne – wartości odżywcze

Porzeczki czarne zawdzięczają swój ciemny kolor antocyjanom, czyli związkom z grupy flawonoidów, które maja właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo są bombą witamin i składników mineralnych, jak np. witamin C, A, E i witamin z grupy B, fosforu, potasu, magnezu. Porzeczki czarne zawierają również kwasy organiczne i garbniki. Jak każdy owoc, porzeczki czarne są doskonałym produktem dla osób odchudzających się. W 100 g znajdziemy zaledwie ok. 40 kcal.

Dlaczego warto jeść porzeczki?

Porzeczki czarne – właściwości lecznicze

Porzeczki czarne są nieocenionym lekarstwem medycyny naturalnej. Ich bardzo wysoka zawartość witamin sprzyja odporności i szybko pomaga powrócić do zdrowia podczas przeziębienia czy grypy. Ponadto porzeczki czarne wykazują działanie silnie antyoksydacyjne dzięki wielu flawonoidom, a to wpływa zarówno na urodę, jak i na ogólny stan organizmu.

d281es1

Flawonoidy chronią przed powstawaniem komórek nowotworowych, chorób układu naczyniowo-sercowego, pozwalają szybko wydalić metale ciężkie z organizmu, zabijają szkodliwe bakterie, również przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek. Czarna porzeczka pomaga w leczeniu zaburzeń jelitowych i schorzeniach dróg moczowych, pozytywnie wpływa na oczy dzięki witaminie A. Lecznicze działanie wykazują również wspomniane wyżej bardzo aromatyczne liście porzeczki czarnej. Pomagają one np. na ukąszenia owadów i trudno gojące się rany, gdyż działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco.

Porzeczki czarne – kulinarne zastosowanie

Porzeczki czarne świetnie nadają się do przetworów, np. dżemów, marmolad, soków, kisieli, nawet wina. Często są dodawane do jogurtów, wyrabia się z nich pyszne lody i sorbety, na ich bazie przygotowuje się słodko-kwaśne masy i do ciastek i do mięs, np. polędwiczek czy kurczaka. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary i bardzo wyrazisty kolor doskonale nadają się do ozdabiania tortów i ciast.

Sprawdzam! BEKO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d281es1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d281es1
Więcej tematów