Skarbnica witamin. Właściwości i zastosowanie czarnych porzeczek

Porzeczki czarne, chociaż bywają bardzo kwaśne, są najpopularniejszą odmianą krzewu porzeczki, którego często można spotkać w ogrodach oraz plantacjach polskich rolników. Warto je włączyć do swojej diety, gdyż zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, pozytywnie wpływających na zdrowie.

porzeczkiCzarne porzeczki są bardzo zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
14

Porzeczki czarne to malutkie, okrągłe kuleczki o bardzo ciemnej skórce w kolorze fioletu wpadającego w czerń, wyrastające z wieloletniego krzewu porzeczki z rodziny agrestowatych, który pochodzi z terenów Azji i Europy o umiarkowanym klimacie. Zarówno owoce porzeczki czarnej, jak i jej liście, znane są ze swojego charakterystycznego, mocnego aromatu, który bardzo często kojarzy się z ciepłymi wakacjami.

Krzew porzeczki czarnej jest jednym z najczęściej sadzonych i uprawianych roślin owocowych w Polsce, gdyż dobrze czuje się w umiarkowanym klimacie i nie ma zbyt dużych wymagań glebowych czy temperaturowych, a jego owoce są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym. Porzeczki czarne obradzają najczęściej w lipcu, w zależności od odmiany mogą mieć kwaskowaty bądź słodko-wytrawny smak. Są twarde i sprężyste, toteż nadają się do zbiorów przy użyciu maszyn, a także zawierają dużo soku, który osiadając na ubraniach, staje się, niestety, często bardzo trudny do usunięcia.

Porzeczki czarne – wartości odżywcze

Porzeczki czarne zawdzięczają swój ciemny kolor antocyjanom, czyli związkom z grupy flawonoidów, które maja właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo są bombą witamin i składników mineralnych, jak np. witamin C, A, E i witamin z grupy B, fosforu, potasu, magnezu. Porzeczki czarne zawierają również kwasy organiczne i garbniki. Jak każdy owoc, porzeczki czarne są doskonałym produktem dla osób odchudzających się. W 100 g znajdziemy zaledwie ok. 40 kcal.

Dlaczego warto jeść porzeczki?

Porzeczki czarne – właściwości lecznicze

Porzeczki czarne są nieocenionym lekarstwem medycyny naturalnej. Ich bardzo wysoka zawartość witamin sprzyja odporności i szybko pomaga powrócić do zdrowia podczas przeziębienia czy grypy. Ponadto porzeczki czarne wykazują działanie silnie antyoksydacyjne dzięki wielu flawonoidom, a to wpływa zarówno na urodę, jak i na ogólny stan organizmu.

Flawonoidy chronią przed powstawaniem komórek nowotworowych, chorób układu naczyniowo-sercowego, pozwalają szybko wydalić metale ciężkie z organizmu, zabijają szkodliwe bakterie, również przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek. Czarna porzeczka pomaga w leczeniu zaburzeń jelitowych i schorzeniach dróg moczowych, pozytywnie wpływa na oczy dzięki witaminie A. Lecznicze działanie wykazują również wspomniane wyżej bardzo aromatyczne liście porzeczki czarnej. Pomagają one np. na ukąszenia owadów i trudno gojące się rany, gdyż działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco.

Porzeczki czarne – kulinarne zastosowanie

Porzeczki czarne świetnie nadają się do przetworów, np. dżemów, marmolad, soków, kisieli, nawet wina. Często są dodawane do jogurtów, wyrabia się z nich pyszne lody i sorbety, na ich bazie przygotowuje się słodko-kwaśne masy i do ciastek i do mięs, np. polędwiczek czy kurczaka. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary i bardzo wyrazisty kolor doskonale nadają się do ozdabiania tortów i ciast.

Sprawdzam! BEKO

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier