WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Włoska tarta wielkanocna. Podaj zamiast klasycznego sernika

Wśród wielkanocnych wypieków królują babki, mazurki i serniki. Na świątecznym stole nie może też zabraknąć paschy. Jeśli jednak znudziły wam się tradycyjne słodkości, może skusicie się na włoską tartę z serowym nadzieniem? Tarta jest prosta w przygotowaniu, a dzięki aromatycznym dodatkom, serowe nadzienie smakuje po prostu bajecznie.

Włoska tarta wielkanocna z ricottą. Podaj zamiast klasycznego sernikaWłoska tarta wielkanocna z ricottą. Podaj zamiast klasycznego sernika
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu.
  • 1 żółtko
  • 180 g masła

Nadzienie:

  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 3 jajka
  • 500 g chudego twarogu a najlepiej ricottty
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Wymieszać składniki na ciasto czyli mąkę, cukier puder, sól, cukier w prawdziwą wanilią i nutką kardamonu, żółtko i masło. Zagnieść na ciasto. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki.
  • Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ. Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wycisnąć z nich sok. Oddzielić białka od żółtek i ubić pianę z białek trzepaczką lub mikserem. Piana powinna być sztywna.
  • Połączyć twaróg, cukier puder, miąższ wanilii, mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytrusów z żółtkami oraz pianą.
  • 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy 24-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i uformować rant. Wyłożyć nadzieniem twarogowym.
  • Resztę ciasta rozwałkować na cienki placek i pociąć na plasterki (na szerokość palca) i ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta.
  • Piec w piekarniku w temp. 180 st. przez ok 50 min.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości