Właściwości poziomek

Poziomki to niewielkie owoce, które mają intensywny zapach i wyjątkowy smak. Znajdziemy je na polanach i w lasach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Poziomki można też uprawiać w ogródkach lub doniczkach, ale nie będą one tak aromatyczne i smaczne, jak te dziko rosnące. Dlaczego poziomki warto wprowadzić do swojej diety?

Poziomki są bardzo smaczne i zdrowe Poziomki są bardzo smaczne i zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Poziomki – co w nich znajdziemy?

Poziomki owocują w czerwcu i lipcu. Najsmaczniejsze i najbardziej pełne dobroczynnych składników odżywczych są w stanie surowym, świeżo zerwane z krzaka. Poziomek nie można długo przechowywać, bo nawet w lodówce szybko poddają się pleśni i gniciu. Jeśli chcemy cieszyć się smakiem owoców poza sezonem, warto je zamrozić albo ususzyć. Można z nich również robić konfitury, dodawać je do ciast, ciasteczek czy deserów. Z kolei liście poziomek mogą służyć jako przyprawa do wytrawnych dań i oczywiście jako susz do parzenia.

Poziomki to bogactwo witamin i składników mineralnych, które mają bardzo pozytywny wpływ na organizm. Wartościowe są nie tylko owoce, ale i liście tej rośliny. W poziomkach znajdziemy takie witaminy jak: A, C, E, K, PP, witaminy z grupy B. Zawierają one również garbniki, antocyjany, flawonoidy i flawony. Ponadto są źródłem: sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza.

W 100 g rośliny znajdziemy tylko 37 kcal, więc poziomki mogą być spożywane przez osoby dbające o swoją figurę. Mają też niski indeks glikemiczny, czyli są bezpieczne dla osób z insulinoopornością i diabetyków.

Truskawki z pieprzem. Świetne, mało znane połączenie

Poziomki – jak wpływają na ludzki organizm?

Jedzenie poziomek może mieć bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Ze względu na moc witamin i składników mineralnych, zarówno owoce, jak i liście tej rośliny mają wiele zdrowotnych właściwości.

Poziomki wspierają funkcjonowanie układu krążenia, wzmacniając naczynia krwionośne, redukując zawartość cholesterolu. Mają również działanie antynowotworowe i wspierają odporność. Niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników.

Herbata przygotowana z liści poziomek działa moczopędnie i napotnie. Ma również właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Można ją pić w razie kłopotów z układem moczowym oraz profilaktycznie na miażdżycę i nadciśnienie. Warto po nią sięgać też w czasie odchudzania, gdyż reguluje przemianę materii. Herbata działa łagodząco na podrażnienia błon śluzowych w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym.

Co ciekawe, napar z liści poziomek pomaga również w przypadku zbyt obfitych miesiączek oraz brzydkiego zapachu z ust. Można go stosować zewnętrznie na łzawiące oczy i zapalenie spojówek. Poziomki mają pozytywny wpływ na wzrok, zapobiegają zaćmie i innym chorobom oczu. Ponadto wpływają na detoksykację organizmu, wspierając pracę wątroby. Należy jednak pamiętać, że zjedzenie zbyt dużej ilości poziomek może skutkować przeczyszczająco.

Poziomki dodatkowo poprawiają stan skóry i przyspieszają gojenie się ran. Z tego względu stosowane są również w kosmetyce. Nie tylko nadają pięknego zapachu poszczególnym produktom, ale też regulują produkcję sebum, działają ściągająco i zmniejszają widoczność porów skóry. Są wykorzystywane w przypadku trądziku, egzemy, stanów zapalnych skóry.

Poziomki
Poziomki © Adobe Stock | Andreas Emmert

Ponadto poziomki działają wybielająco, odświeżająco i oczyszczająco. Rozjaśniają cerę i ujednolicają jej kolory, dlatego można je stosować na przebarwienia i plamy pigmentacyjne.

Kto nie powinien spożywać poziomek?

Poziomki są bardzo smaczne i zdrowe, jednak nie każdy powinien po nie sięgać. Szczególnie ostrożni powinni być alergicy. Owoce te, podobnie jak truskawki, są uczulające. Jeśli chcemy wprowadzić je do swojej diety, warto robić to stopniowo, obserwując swój organizm. Osoby uczulone na truskawki, najprawdopodobniej nie powinny w ogóle spożywać poziomek. Truskawka powstała przecież z połączenia dwóch odmian poziomek.

Naparów z liści poziomki nie powinny z kolei spożywać kobiety w ciąży, gdyż uważa się, że mogą one przyspieszyć poród.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast