Trwa ładowanie...

Właściwości poziomek

Poziomki to niewielkie owoce, które mają intensywny zapach i wyjątkowy smak. Znajdziemy je na polanach i w lasach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Poziomki można też uprawiać w ogródkach lub doniczkach, ale nie będą one tak aromatyczne i smaczne, jak te dziko rosnące. Dlaczego poziomki warto wprowadzić do swojej diety?

Poziomki są bardzo smaczne i zdrowe Poziomki są bardzo smaczne i zdrowe Źródło: Adobe Stock
d2hhaum
d2hhaum

Poziomki – co w nich znajdziemy?

Poziomki owocują w czerwcu i lipcu. Najsmaczniejsze i najbardziej pełne dobroczynnych składników odżywczych są w stanie surowym, świeżo zerwane z krzaka. Poziomek nie można długo przechowywać, bo nawet w lodówce szybko poddają się pleśni i gniciu. Jeśli chcemy cieszyć się smakiem owoców poza sezonem, warto je zamrozić albo ususzyć. Można z nich również robić konfitury, dodawać je do ciast, ciasteczek czy deserów. Z kolei liście poziomek mogą służyć jako przyprawa do wytrawnych dań i oczywiście jako susz do parzenia.

Poziomki to bogactwo witamin i składników mineralnych, które mają bardzo pozytywny wpływ na organizm. Wartościowe są nie tylko owoce, ale i liście tej rośliny. W poziomkach znajdziemy takie witaminy jak: A, C, E, K, PP, witaminy z grupy B. Zawierają one również garbniki, antocyjany, flawonoidy i flawony. Ponadto są źródłem: sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza.

W 100 g rośliny znajdziemy tylko 37 kcal, więc poziomki mogą być spożywane przez osoby dbające o swoją figurę. Mają też niski indeks glikemiczny, czyli są bezpieczne dla osób z insulinoopornością i diabetyków.

Truskawki z pieprzem. Świetne, mało znane połączenie

Poziomki – jak wpływają na ludzki organizm?

Jedzenie poziomek może mieć bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Ze względu na moc witamin i składników mineralnych, zarówno owoce, jak i liście tej rośliny mają wiele zdrowotnych właściwości.

d2hhaum

Poziomki wspierają funkcjonowanie układu krążenia, wzmacniając naczynia krwionośne, redukując zawartość cholesterolu. Mają również działanie antynowotworowe i wspierają odporność. Niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników.

Herbata przygotowana z liści poziomek działa moczopędnie i napotnie. Ma również właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Można ją pić w razie kłopotów z układem moczowym oraz profilaktycznie na miażdżycę i nadciśnienie. Warto po nią sięgać też w czasie odchudzania, gdyż reguluje przemianę materii. Herbata działa łagodząco na podrażnienia błon śluzowych w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym.

Co ciekawe, napar z liści poziomek pomaga również w przypadku zbyt obfitych miesiączek oraz brzydkiego zapachu z ust. Można go stosować zewnętrznie na łzawiące oczy i zapalenie spojówek. Poziomki mają pozytywny wpływ na wzrok, zapobiegają zaćmie i innym chorobom oczu. Ponadto wpływają na detoksykację organizmu, wspierając pracę wątroby. Należy jednak pamiętać, że zjedzenie zbyt dużej ilości poziomek może skutkować przeczyszczająco.

Poziomki dodatkowo poprawiają stan skóry i przyspieszają gojenie się ran. Z tego względu stosowane są również w kosmetyce. Nie tylko nadają pięknego zapachu poszczególnym produktom, ale też regulują produkcję sebum, działają ściągająco i zmniejszają widoczność porów skóry. Są wykorzystywane w przypadku trądziku, egzemy, stanów zapalnych skóry.

Poziomki Adobe Stock
PoziomkiŹródło: Adobe Stock, fot: Andreas Emmert

Ponadto poziomki działają wybielająco, odświeżająco i oczyszczająco. Rozjaśniają cerę i ujednolicają jej kolory, dlatego można je stosować na przebarwienia i plamy pigmentacyjne.

d2hhaum

Kto nie powinien spożywać poziomek?

Poziomki są bardzo smaczne i zdrowe, jednak nie każdy powinien po nie sięgać. Szczególnie ostrożni powinni być alergicy. Owoce te, podobnie jak truskawki, są uczulające. Jeśli chcemy wprowadzić je do swojej diety, warto robić to stopniowo, obserwując swój organizm. Osoby uczulone na truskawki, najprawdopodobniej nie powinny w ogóle spożywać poziomek. Truskawka powstała przecież z połączenia dwóch odmian poziomek.

Naparów z liści poziomki nie powinny z kolei spożywać kobiety w ciąży, gdyż uważa się, że mogą one przyspieszyć poród.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj