Trwa ładowanie...

Pizza z truskawkami – to może być pyszne

Sezon na truskawki niestety trwa dość krótko, dlatego warto się nim maksymalnie nacieszyć. Tym bardziej, że te pyszne owoce są wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Przekonamy się o tym przyrządzając truskawkową pizzę.

Pizza na słodkoPizza na słodkoŹródło: Adobe Stock, fot: rigaccidenio
df0rco1
df0rco1

W XXI wieku pizza stała się jedną z ulubionych potraw Polaków, choć w jej konsumpcji wciąż ustępujemy innymi nacjom. Wbrew pozorom nie tylko Włochom, rocznie zjadającym blisko 80 tysięcy ton przysmaku, ale przede wszystkim europejskim rekordzistom, czyli Niemcom, którzy pochłaniają ponad 250 tys. ton pizzy. W naszym kraju sprzedaje się jej około 30 tys. ton.

Historia tego specjału nierozerwalnie wiąże się z XIX-wiecznym Neapolem i wizytą w tym włoskim mieście królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Miejscowy piekarz na cześć monarchini przygotował przysmak w barwach flagi narodowej – na placku pojawił się kolor biały (ser mozzarella), czerwony (pomidory) i zielony (bazylia). By uczcić znamienitego gościa nazwał potrawę "margherita". Małgorzata była zachwycona i niedługo później pizza zaczęła regularnie gościć na królewskim stole. Szybko zyskała popularność także w innych krajach Europy, a w XX w. zdobyła sławę globalną.

Polacy, w odróżnieniu od Włochów, lubią pizzę z wieloma dodatkami. Jak wynika z badań, najchętniej sięgają po placek z szynką, salami, pieczarkami, cebulą albo boczkiem, a niekiedy nawet ze wszystkimi składnikami jednocześnie.

Przepyszna beza z mascarpone i truskawkami. Słodki i orzeźwiający deser na upalne dni

Czasem warto jednak poszukać trochę "lżejszej" alternatywy. Może być nią delikatna i pyszna pizza z truskawkami…

df0rco1

Ciasto, ale jakie?

Jak w przypadku każdej pizzy, kluczowe znaczenie dla końcowego efektu ma ciasto, które powinno być odpowiednio cienkie i sprężyste.

Oczywiście możemy skorzystać z gotowych spodów, które bez trudu znajdziemy w każdym większym sklepie. Jednak walory smakowe tego typu produktów pozostawiają zwykle sporo do życzenia, także ich skład bywa kontrowersyjny.

Co w nim znajdziemy? Na przykład utwardzone tłuszcze roślinne, których spożywanie znacząco zwiększa ryzyko miażdżycy i innych schorzeń układu krążenia, grozi otyłością, zaburza funkcjonowanie układu oddechowego i rozrodczego oraz wielu narządów, w tym mózgu czy trzustki.

W gotowych spodach do pizzy często pojawiają się też fosforany. Ich nadmiar w diecie zaburza równowagę organizmu, pogarszając wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, co sprzyja rozwojowi osteoporozy oraz zaburzeniom procesów metabolicznych. W takich produktach nie brakuje też rozmaitych substancji słodzących, których warto unikać i chodzi nie tylko o cukier, ale również syrop glukozowy, glukozę czy dekstrozę.

df0rco1

Lepszym rozwiązaniem jest samodzielnie przygotowanie ciasta na pizzę, co nie powinno sprawić większych problemów, nawet osobom bez doświadczenia kulinarnego.

Do dużej miski wsypujemy drożdże instant (łyżeczka), cukier (łyżeczka) i ciepłą wodę (3/4 szklanki), mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną (1,5-2 szklanki), oliwę (łyżka) i sól (pół łyżeczki). Dobrze zagniatamy na posypanej mąką desce, aż ciasto stanie się gładkie. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.

Sos truskawkowy zamiast pomidorowego

Gdy ciasto rośnie, możemy przygotować sos truskawkowy, który na naszej pizzy zastąpi tradycyjny, pomidorowy. Dojrzałe, odszypułkowane truskawki (szklanka) przekładamy do rondelka, dodajemy cukier puder (3 łyżki) i mąkę kukurydzianą (łyżka). Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż owoce się rozpadną i uzyskamy gęstą, aksamitną emulsję. Pozostawiamy ją do ostygnięcia.

df0rco1

Ciasto rozwałkowujemy na placek i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Gdy lekko się podpiecze wyjmujemy, a po ostygnięciu smarujemy sosem truskawkowym, a następnie nakładamy warstwę "serową" – serek mascarpone (szklanka) miksujemy z cukrem pudrem (3-4 łyżki), jajkami (3) i ekstraktem waniliowym (2 łyżeczki). Na koniec układamy truskawki pokrojone w ćwiartki.

Tak przygotowaną pizzę truskawkową ponownie umieszczamy w piekarniku, na około 15-20 minut. Możemy ją jeść na ciepło lub zimno, w każdej postaci smakuje wyśmienicie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
df0rco1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj