Pizza z truskawkami – to może być pyszne

Sezon na truskawki niestety trwa dość krótko, dlatego warto się nim maksymalnie nacieszyć. Tym bardziej, że te pyszne owoce są wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Przekonamy się o tym przyrządzając truskawkową pizzę.

Pizza na słodkoPizza na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | rigaccidenio

W XXI wieku pizza stała się jedną z ulubionych potraw Polaków, choć w jej konsumpcji wciąż ustępujemy innymi nacjom. Wbrew pozorom nie tylko Włochom, rocznie zjadającym blisko 80 tysięcy ton przysmaku, ale przede wszystkim europejskim rekordzistom, czyli Niemcom, którzy pochłaniają ponad 250 tys. ton pizzy. W naszym kraju sprzedaje się jej około 30 tys. ton.

Historia tego specjału nierozerwalnie wiąże się z XIX-wiecznym Neapolem i wizytą w tym włoskim mieście królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Miejscowy piekarz na cześć monarchini przygotował przysmak w barwach flagi narodowej – na placku pojawił się kolor biały (ser mozzarella), czerwony (pomidory) i zielony (bazylia). By uczcić znamienitego gościa nazwał potrawę "margherita". Małgorzata była zachwycona i niedługo później pizza zaczęła regularnie gościć na królewskim stole. Szybko zyskała popularność także w innych krajach Europy, a w XX w. zdobyła sławę globalną.

Polacy, w odróżnieniu od Włochów, lubią pizzę z wieloma dodatkami. Jak wynika z badań, najchętniej sięgają po placek z szynką, salami, pieczarkami, cebulą albo boczkiem, a niekiedy nawet ze wszystkimi składnikami jednocześnie.

Przepyszna beza z mascarpone i truskawkami. Słodki i orzeźwiający deser na upalne dni

Czasem warto jednak poszukać trochę "lżejszej" alternatywy. Może być nią delikatna i pyszna pizza z truskawkami…

Ciasto, ale jakie?

Jak w przypadku każdej pizzy, kluczowe znaczenie dla końcowego efektu ma ciasto, które powinno być odpowiednio cienkie i sprężyste.

Oczywiście możemy skorzystać z gotowych spodów, które bez trudu znajdziemy w każdym większym sklepie. Jednak walory smakowe tego typu produktów pozostawiają zwykle sporo do życzenia, także ich skład bywa kontrowersyjny.

Co w nim znajdziemy? Na przykład utwardzone tłuszcze roślinne, których spożywanie znacząco zwiększa ryzyko miażdżycy i innych schorzeń układu krążenia, grozi otyłością, zaburza funkcjonowanie układu oddechowego i rozrodczego oraz wielu narządów, w tym mózgu czy trzustki.

W gotowych spodach do pizzy często pojawiają się też fosforany. Ich nadmiar w diecie zaburza równowagę organizmu, pogarszając wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, co sprzyja rozwojowi osteoporozy oraz zaburzeniom procesów metabolicznych. W takich produktach nie brakuje też rozmaitych substancji słodzących, których warto unikać i chodzi nie tylko o cukier, ale również syrop glukozowy, glukozę czy dekstrozę.

Lepszym rozwiązaniem jest samodzielnie przygotowanie ciasta na pizzę, co nie powinno sprawić większych problemów, nawet osobom bez doświadczenia kulinarnego.

Do dużej miski wsypujemy drożdże instant (łyżeczka), cukier (łyżeczka) i ciepłą wodę (3/4 szklanki), mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną (1,5-2 szklanki), oliwę (łyżka) i sól (pół łyżeczki). Dobrze zagniatamy na posypanej mąką desce, aż ciasto stanie się gładkie. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.

Sos truskawkowy zamiast pomidorowego

Gdy ciasto rośnie, możemy przygotować sos truskawkowy, który na naszej pizzy zastąpi tradycyjny, pomidorowy. Dojrzałe, odszypułkowane truskawki (szklanka) przekładamy do rondelka, dodajemy cukier puder (3 łyżki) i mąkę kukurydzianą (łyżka). Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż owoce się rozpadną i uzyskamy gęstą, aksamitną emulsję. Pozostawiamy ją do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy na placek i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Gdy lekko się podpiecze wyjmujemy, a po ostygnięciu smarujemy sosem truskawkowym, a następnie nakładamy warstwę "serową" – serek mascarpone (szklanka) miksujemy z cukrem pudrem (3-4 łyżki), jajkami (3) i ekstraktem waniliowym (2 łyżeczki). Na koniec układamy truskawki pokrojone w ćwiartki.

Tak przygotowaną pizzę truskawkową ponownie umieszczamy w piekarniku, na około 15-20 minut. Możemy ją jeść na ciepło lub zimno, w każdej postaci smakuje wyśmienicie.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia