Wisenny hit. Jak wykorzystać w kuchni sok z brzozy

Od kilku lat sok z brzozy robi prawdziwą furorę. Właśnie teraz zaczyna się sezon na ten naturalny suplement diety. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, a do tego jest bardzo smaczny. Jak go pozyskać i co można z nim zrobić w kuchni?

Sok z brzozy nazywa się oskołą lub bzowiną
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Naturalny izotonik

Sok z brzozy nazywa się oskołą lub bzowiną. Jest to bezbarwna i pozbawiona zapachu ciecz. Charakteryzuje się delikatnym słodkawym smakiem. Aby pozyskać sok z brzozy, najprostszym sposobem jest obcięcie końca zwisającej gałęzi i przywiązanie do niej butelki. W ten sposób zbierzemy jednak niewielkie ilości oskoły. Można ją też pozyskać, robiąc w pniu lub gałęzi drzewa dość głębokie (do 4 cm) nacięcie. Jeśli sok upuszczamy z pnia, należy to robić mniej więcej na wysokości naszych kolan – w otworek można włożyć rurkę. Bądźmy ostrożni, by za bardzo nie pokaleczyć drzewa.

Sok upuszczony z brzozy przechowujemy w chłodzie (w cieple szybko się psuje), w szklanych bądź emaliowanych naczyniach – nie dłużej niż pięć dni. Najrozsądniej jest pobrać tyle soku, ile jesteśmy w stanie wypić w ciągu doby. Jeśli nie mamy możliwości, by na własną rękę upuścić sok z brzozy, możemy kupić go w dobrym sklepie spożywczym, sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością.

Obraz
© 123RF.COM

Jedna szklanka soku z brzozy powinna zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na wiele witamin, pierwiastków i składników odżywczych. Znajdziemy w nim potas, fosfor, magnez, wapń, liczne aminokwasy, witaminę B, C i sole mineralne. Właśnie ze względu na bogatą zawartość elektrolitów, sok z brzozy często nazywany jest naturalnym napojem izotonicznym. Pochodzą one z naturalnego źródła, więc są w 100 proc. organiczne, dlatego nasz organizm z łatwością je przyswoi.

Kuchenne inspiracje

Deserem, w którym świetnie sprawdzi się sok z brzozy, jest sernik na zimno. Lekki, puszysty, orzeźwiający, czyli idealny i prosty! Jak go przyrządzić? Na spód kładziemy biszkopty lub inne dowolnie wybrane kruche ciasteczka, a następnie zalewamy je sernikową masą. Wierzch polewamy ulubioną galaretką wymieszaną z oskołą z dodatkiem np. soku z granatu bądź żurawiny.

Sok z brzozy możemy także wykorzystać do przygotowania pożywnego śniadania, jakim będzie domowe musli. Wystarczy wybrać ulubione składniki, np. płatki owsiane, jęczmienne, pestki słonecznika, dyni, orzechy, a następnie zalać je odrobiną oskoły oraz miodu. Wszystko mieszamy i wstawiamy na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika.

Kolejnym sposobem na wykorzystanie tego daru lasu w kuchni są wszelkiego rodzaju koktajle. Wystarczy, że do blendera włożymy np. umyte liście szpinaku, jarmużu, dodamy pokojoną marchewkę, banana i dopełnimy sokiem z brzozy bez dodatku cukru. Po zblendowaniu powstaje nam pożywne i zdrowe drugie śniadanie.

Sok z brzozy doskonale sprawdzi się także jako składnik domowej lemoniady. Do jej przygotowania będzie potrzebny wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cytryny, łyżeczka miodu oraz oskoła z dodatkiem soku z cytryny. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W ten sposób otrzymujemy pyszny napój, którym możemy zastąpić sklepowe soki i nektary.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany