Trwa ładowanie...

Wisenny hit. Jak wykorzystać w kuchni sok z brzozy

Od kilku lat sok z brzozy robi prawdziwą furorę. Właśnie teraz zaczyna się sezon na ten naturalny suplement diety. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, a do tego jest bardzo smaczny. Jak go pozyskać i co można z nim zrobić w kuchni?

Wisenny hit. Jak wykorzystać w kuchni sok z brzozyŹródło: 123RF.COM
d1fsls1
d1fsls1

Naturalny izotonik

Sok z brzozy nazywa się oskołą lub bzowiną. Jest to bezbarwna i pozbawiona zapachu ciecz. Charakteryzuje się delikatnym słodkawym smakiem. Aby pozyskać sok z brzozy, najprostszym sposobem jest obcięcie końca zwisającej gałęzi i przywiązanie do niej butelki. W ten sposób zbierzemy jednak niewielkie ilości oskoły. Można ją też pozyskać, robiąc w pniu lub gałęzi drzewa dość głębokie (do 4 cm) nacięcie. Jeśli sok upuszczamy z pnia, należy to robić mniej więcej na wysokości naszych kolan – w otworek można włożyć rurkę. Bądźmy ostrożni, by za bardzo nie pokaleczyć drzewa.

Sok upuszczony z brzozy przechowujemy w chłodzie (w cieple szybko się psuje), w szklanych bądź emaliowanych naczyniach – nie dłużej niż pięć dni. Najrozsądniej jest pobrać tyle soku, ile jesteśmy w stanie wypić w ciągu doby. Jeśli nie mamy możliwości, by na własną rękę upuścić sok z brzozy, możemy kupić go w dobrym sklepie spożywczym, sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością.

123RF.COM
Źródło: 123RF.COM

Jedna szklanka soku z brzozy powinna zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na wiele witamin, pierwiastków i składników odżywczych. Znajdziemy w nim potas, fosfor, magnez, wapń, liczne aminokwasy, witaminę B, C i sole mineralne. Właśnie ze względu na bogatą zawartość elektrolitów, sok z brzozy często nazywany jest naturalnym napojem izotonicznym. Pochodzą one z naturalnego źródła, więc są w 100 proc. organiczne, dlatego nasz organizm z łatwością je przyswoi.

d1fsls1

Kuchenne inspiracje

Deserem, w którym świetnie sprawdzi się sok z brzozy, jest sernik na zimno. Lekki, puszysty, orzeźwiający, czyli idealny i prosty! Jak go przyrządzić? Na spód kładziemy biszkopty lub inne dowolnie wybrane kruche ciasteczka, a następnie zalewamy je sernikową masą. Wierzch polewamy ulubioną galaretką wymieszaną z oskołą z dodatkiem np. soku z granatu bądź żurawiny.

Sok z brzozy możemy także wykorzystać do przygotowania pożywnego śniadania, jakim będzie domowe musli. Wystarczy wybrać ulubione składniki, np. płatki owsiane, jęczmienne, pestki słonecznika, dyni, orzechy, a następnie zalać je odrobiną oskoły oraz miodu. Wszystko mieszamy i wstawiamy na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika.

Kolejnym sposobem na wykorzystanie tego daru lasu w kuchni są wszelkiego rodzaju koktajle. Wystarczy, że do blendera włożymy np. umyte liście szpinaku, jarmużu, dodamy pokojoną marchewkę, banana i dopełnimy sokiem z brzozy bez dodatku cukru. Po zblendowaniu powstaje nam pożywne i zdrowe drugie śniadanie.

Sok z brzozy doskonale sprawdzi się także jako składnik domowej lemoniady. Do jej przygotowania będzie potrzebny wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cytryny, łyżeczka miodu oraz oskoła z dodatkiem soku z cytryny. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W ten sposób otrzymujemy pyszny napój, którym możemy zastąpić sklepowe soki i nektary.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1fsls1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fsls1
Więcej tematów