Wisenny hit. Jak wykorzystać w kuchni sok z brzozy

Od kilku lat sok z brzozy robi prawdziwą furorę. Właśnie teraz zaczyna się sezon na ten naturalny suplement diety. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, a do tego jest bardzo smaczny. Jak go pozyskać i co można z nim zrobić w kuchni?

Sok z brzozy nazywa się oskołą lub bzowiną
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Naturalny izotonik

Sok z brzozy nazywa się oskołą lub bzowiną. Jest to bezbarwna i pozbawiona zapachu ciecz. Charakteryzuje się delikatnym słodkawym smakiem. Aby pozyskać sok z brzozy, najprostszym sposobem jest obcięcie końca zwisającej gałęzi i przywiązanie do niej butelki. W ten sposób zbierzemy jednak niewielkie ilości oskoły. Można ją też pozyskać, robiąc w pniu lub gałęzi drzewa dość głębokie (do 4 cm) nacięcie. Jeśli sok upuszczamy z pnia, należy to robić mniej więcej na wysokości naszych kolan – w otworek można włożyć rurkę. Bądźmy ostrożni, by za bardzo nie pokaleczyć drzewa.

Sok upuszczony z brzozy przechowujemy w chłodzie (w cieple szybko się psuje), w szklanych bądź emaliowanych naczyniach – nie dłużej niż pięć dni. Najrozsądniej jest pobrać tyle soku, ile jesteśmy w stanie wypić w ciągu doby. Jeśli nie mamy możliwości, by na własną rękę upuścić sok z brzozy, możemy kupić go w dobrym sklepie spożywczym, sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością.

Obraz
© 123RF.COM

Jedna szklanka soku z brzozy powinna zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na wiele witamin, pierwiastków i składników odżywczych. Znajdziemy w nim potas, fosfor, magnez, wapń, liczne aminokwasy, witaminę B, C i sole mineralne. Właśnie ze względu na bogatą zawartość elektrolitów, sok z brzozy często nazywany jest naturalnym napojem izotonicznym. Pochodzą one z naturalnego źródła, więc są w 100 proc. organiczne, dlatego nasz organizm z łatwością je przyswoi.

Kuchenne inspiracje

Deserem, w którym świetnie sprawdzi się sok z brzozy, jest sernik na zimno. Lekki, puszysty, orzeźwiający, czyli idealny i prosty! Jak go przyrządzić? Na spód kładziemy biszkopty lub inne dowolnie wybrane kruche ciasteczka, a następnie zalewamy je sernikową masą. Wierzch polewamy ulubioną galaretką wymieszaną z oskołą z dodatkiem np. soku z granatu bądź żurawiny.

Sok z brzozy możemy także wykorzystać do przygotowania pożywnego śniadania, jakim będzie domowe musli. Wystarczy wybrać ulubione składniki, np. płatki owsiane, jęczmienne, pestki słonecznika, dyni, orzechy, a następnie zalać je odrobiną oskoły oraz miodu. Wszystko mieszamy i wstawiamy na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika.

Kolejnym sposobem na wykorzystanie tego daru lasu w kuchni są wszelkiego rodzaju koktajle. Wystarczy, że do blendera włożymy np. umyte liście szpinaku, jarmużu, dodamy pokojoną marchewkę, banana i dopełnimy sokiem z brzozy bez dodatku cukru. Po zblendowaniu powstaje nam pożywne i zdrowe drugie śniadanie.

Sok z brzozy doskonale sprawdzi się także jako składnik domowej lemoniady. Do jej przygotowania będzie potrzebny wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cytryny, łyżeczka miodu oraz oskoła z dodatkiem soku z cytryny. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W ten sposób otrzymujemy pyszny napój, którym możemy zastąpić sklepowe soki i nektary.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce