Co zamiast karpia?

Żadna ryba nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem równie mocno, jak karp, choć tak naprawdę zaczął pojawiać się na świątecznym stole dopiero po II wojnie światowej. Wcześniej wigilijny jadłospis był znacznie bardziej urozmaicony. Warto wziąć przykład z przodków i sięgnąć także po inne gatunki wodnych stworzeń…

Ryba na wigilijnym stoleRyba na wigilijnym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grafik Komputerowy Kamil Janus
oprac.  KGD

Pstrąg

Jego lekko różowe mięso jest delikatne i smaczne, a w dodatku bogate w cenne składniki odżywcze. Żadna inna ryba słodkowodna nie dostarcza tak dużej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, niezbędnych do prawidłowej pracy układu krążenia i utrzymania właściwego funkcjonowania mózgu czy wzroku.

Jak wykorzystać pstrąga? Najprościej przyrządzić go na sposób francuski – wypatroszoną, umytą i osuszoną rybę nadziewamy łyżeczką masła, cytryną, ewentualnie gałązką świeżego tymianku i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. Pysznym pomysłem będzie też farsz z cytryny podduszonej wcześniej z cebulą i czosnkiem.

Dorsz

Charakteryzuje się delikatnym w smaku, białym mięsem, które docenią nawet osoby nie przepadające za rybami. Nie mniej istotnym atutem są imponujące właściwości odżywcze – już 200 g produktu pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na białko oraz cenny selen.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odchudzone dania świąteczne. Proste sposoby na wigilię w wersji fit

Ciekawą propozycją na Wigilię będzie… burger z dorsza. Rybę drobno siekamy, mielimy w maszynce albo miksujemy, po czym mieszamy z cebulą (wcześniej bardzo drobno posiekaną i podsmażoną na maśle klarowanym), jajkiem, bułkę tartą (3 łyżki) oraz posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Na koniec formujemy zgrabne burgery, obtaczamy je w panierce ze zmielonych płatków kukurydzianych i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem, około 5 minut z każdej strony.

Sandacz

Drapieżna ryba, kuzyn okonia, żyje tylko w czystej wodzie, dlatego możemy mieć gwarancję, że mięso sandacza nie zawiera szkodliwych substancji, np. metali ciężkich. Dostarcza natomiast dużo białka, w którym występują niezbędne dla organizmu aminokwasy.

Sandacz ma smaczne, choć lekko mdłe w smaku mięso. Warto przyrządzić go z wyrazistymi dodatkami, np. przyprawami korzennymi. Pokrojoną w dzwonka rybę nacieramy solą wymieszaną z suszoną bazylią i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posypujemy mieszanką z utartych goździków, pieprzu i ziela angielskiego, obkładamy plasterkami cytryny oraz cebuli. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Halibut

Delikatne, soczyste i smaczne mięso tej ryby polubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Ten największy przedstawiciel rodziny flądrowatych jest bogaty w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy, zwłaszcza witaminę D wpływającą na rozwój układu kostnego oraz funkcjonowanie systemu nerwowego.

Halibut świetnie smakuje w postaci wędzonej. Na wigilijną wieczerzę możemy przyrządzić z niego pyszną pastę kanapkową – wystarczy rozgnieść rybę widelcem, a następnie zmieszać ją ze zmiksowanymi: cebulą, ogórkiem kiszonym, jajkiem na twardo, a także majonezem i musztardą sarepską.

Łosoś

Niegdyś uznawany za produkt luksusowy, dziś stał się jedną z najpopularniejszych ryb na naszych stołach. To dobry trend, ponieważ łosoś, zwłaszcza dziki, wyławiany z Pacyfiku czy Atlantyku, jest jednym z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych – 200 g specjału pokrywa nasze tygodniowe zapotrzebowanie na te cenne związki.

Jak przyrządzić łososia? Np. przygotowując z niego alternatywną wersję carpaccio. Potrzebujemy bardzo świeżej polędwicy z łososia. Kroimy ją na cieniutkie plasterki (rybę można położyć między dwie warstwy folii i rozwałkować, aby uzyskać cieńszą, delikatniejszą strukturę), a następnie polewamy marynatą z oliwy, soku z cytryny, posikanego świeżego tymianku i mielonego pieprzu. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, na 4-5 godziny. Przed podaniem oprószamy solą oraz pieprzem.

Labraks

Jest ceniony za smaczne, delikatne i soczyste mięso, które łatwo oddziela się od ości. Labrkas, zwany też okoniem morskim, to skarbnica cennych składników odżywczych, w tym kwasu DHA, który pełni kluczową rolę w regulacji pracy układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego.

Labraksa warto przyrządzić na sposób śródziemnomorski, piekąc w gruboziarnistej soli, którą wcześniej mieszamy z ziołami, np. szałwią czy bazylią. Do wnętrza ryby wkładamy kawałek masła, plaster cytryny i gałązkę koperku. Część soli wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego, układamy labraksa i dokładanie obsypujemy go słoną mieszanką. Pieczemy 45-50 minut w 180 st.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie