Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Sekret udanych świąt. Pracę nad staropolskim piernikiem dojrzewającym zacznij już dziś

Nie sposób wyobrazić sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnego piernika. A żeby zachwycał smakiem od pierwszego kęsa, musi odpowiednio długo leżakować. Dlatego to właśnie teraz jest odpowiedni czas, aby zabrać się za przygotowanie staropolskiego piernika dojrzewającego. Z nami jego przygotowanie będzie proste i przyjemne. Dokładną instrukcję znajdziesz w wideo, natomiast lista składników czeka poniżej.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki cukru,
  • 200 g miodu gryczanego,
  • 300 g miodu wielokwiatowego,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 60 g przyprawy do piernika,
  • 120 ml mleka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 jajka,
  • 250 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Dodatki:

  • 1 słoik powideł śliwkowych,
  • płatki migdałów do posypania,
  • 50 ml śmietanki 36 proc.,
  • 200 g gorzkiej czekolady.

O czym warto pamiętać:

  • Sekretem idealnego piernika jest jego długie leżakowanie. Im dłużej ten proces będzie trwał, tym lepiej.
  • Pracę z naszym przepisem możesz rozpocząć już 8 tygodni przed świętami. Nie martw się jednak na zapas, do świąt pozostało jeszcze 5 tygodni i jest to wystarczająco dużo czasu, aby piernik zdążył dojrzeć.
  • Nie zwlekaj jednak z jego przygotowaniem zbyt długo, bo minimalny czas leżakowania powinien wynosić 2 tygodnie.
  • Ciasto po wyrobieniu przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na 5 tygodni. Pamiętaj, zabezpiecz je dobrze, aby nie wyschło i nie przejęło zapachów z lodówki.
  • Po kilku tygodniach leżakowanie podziel ciasto na 3 części. Każdą porcję rozwałkuj na cienki placek i wytnij prostokąt tej samej wielkości.
  • Następnie kawałki ciasta umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz je przez 35 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Upieczone kawałki ciasta przełóż powidłami.
  • Następnie dokładnie owiń piernik folią spożywczą i wstaw go do lodówki pod obciążeniem na 2 dni.
  • Przed podaniem udekoruj domowy wypiek polewą czekoladową i migdałami.
Więcej wideo
Sos do spaghetti robię w piekarniku. Po takim obiedzie talerze są idealnie czysteSos do spaghetti robię w piekarniku. Po takim obiedzie talerze są idealnie czyste
Luksusowy sernik dubajski z pistacjami. Prawdziwa rozkosz dla podniebieniaLuksusowy sernik dubajski z pistacjami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia
Domowa shoarma z foremki. Już po jednym kęsie, nie będziesz chciał iść do restauracjiDomowa shoarma z foremki. Już po jednym kęsie, nie będziesz chciał iść do restauracji
Jarmark bożonarodzeniowy w Wiedniu już ruszył. Uwagę zwracają urocze świąteczne gofry i cena za gorącą czekoladęJarmark bożonarodzeniowy w Wiedniu już ruszył. Uwagę zwracają urocze świąteczne gofry i cena za gorącą czekoladę
Ten obiad robi furorę za każdym razem. Polędwiczki wieprzowe w duecie z sosem pieczarkowym są najlepszeTen obiad robi furorę za każdym razem. Polędwiczki wieprzowe w duecie z sosem pieczarkowym są najlepsze
Lekkie jak chmurka deserki pomarańczowe podane w pucharkach. Sprawdzony przepis na ostatnią chwilęLekkie jak chmurka deserki pomarańczowe podane w pucharkach. Sprawdzony przepis na ostatnią chwilę
Kultowe banoffee w wersji bez pieczenia. Na widok tego deseru każdy od razu robi się głodnyKultowe banoffee w wersji bez pieczenia. Na widok tego deseru każdy od razu robi się głodny
Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu