Sekret udanych świąt. Pracę nad staropolskim piernikiem dojrzewającym zacznij już dziś
Nie sposób wyobrazić sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnego piernika. A żeby zachwycał smakiem od pierwszego kęsa, musi odpowiednio długo leżakować. Dlatego to właśnie teraz jest odpowiedni czas, aby zabrać się za przygotowanie staropolskiego piernika dojrzewającego. Z nami jego przygotowanie będzie proste i przyjemne. Dokładną instrukcję znajdziesz w wideo, natomiast lista składników czeka poniżej.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki cukru,
- 200 g miodu gryczanego,
- 300 g miodu wielokwiatowego,
- 1 kg mąki pszennej,
- 60 g przyprawy do piernika,
- 120 ml mleka,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 jajka,
- 250 g masła,
- 1/2 łyżeczki soli.
Dodatki:
- 1 słoik powideł śliwkowych,
- płatki migdałów do posypania,
- 50 ml śmietanki 36 proc.,
- 200 g gorzkiej czekolady.
O czym warto pamiętać:
- Sekretem idealnego piernika jest jego długie leżakowanie. Im dłużej ten proces będzie trwał, tym lepiej.
- Pracę z naszym przepisem możesz rozpocząć już 8 tygodni przed świętami. Nie martw się jednak na zapas, do świąt pozostało jeszcze 5 tygodni i jest to wystarczająco dużo czasu, aby piernik zdążył dojrzeć.
- Nie zwlekaj jednak z jego przygotowaniem zbyt długo, bo minimalny czas leżakowania powinien wynosić 2 tygodnie.
- Ciasto po wyrobieniu przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na 5 tygodni. Pamiętaj, zabezpiecz je dobrze, aby nie wyschło i nie przejęło zapachów z lodówki.
- Po kilku tygodniach leżakowanie podziel ciasto na 3 części. Każdą porcję rozwałkuj na cienki placek i wytnij prostokąt tej samej wielkości.
- Następnie kawałki ciasta umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz je przez 35 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Upieczone kawałki ciasta przełóż powidłami.
- Następnie dokładnie owiń piernik folią spożywczą i wstaw go do lodówki pod obciążeniem na 2 dni.
- Przed podaniem udekoruj domowy wypiek polewą czekoladową i migdałami.